Paprikový šalát
Paprikový šalát

Výborný šalát z pečenej papriky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 26. apríla 2020
Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept)
Foto: siuuu

Napriek tomu, že som mäsový typ, tento šalát mám veľmi rada. Myslím, že recept pochádza z balkánskej kuchyne, mám ho vo svoje zbierke Zobraziť celý popisNapriek tomu, že som mäsový typ, tento šalát mám veľmi rada. Myslím, že recept pochádza z balkánskej kuchyne, mám ho vo svoje zbierke receptov už dlho, tak dlho, že si už nepamätám či je to originál alebo moja verzia - takto ho robím ja. Množstvá jednotlivých surovín neuvádzam, každý si môže množstvá jednoducho upraviť podľa seba.

10 minút
príprava
35-40 minút
na 190-200 °C

Suroviny

 farebná hrubostenná čerstvá
 (alebo balzamikový ocot)
 (iba ak použijete balzamikový ocot)
 (alebo iný slaný syr)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Papriku umyjeme, osušíme, prekrojíme na dve polovice, očistíme od jadierok a žiliek.

    Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovice paprík uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie reznou stranou dole. V rúre rozohriatej na 190-200 °C pečieme pokiaľ sa na vrchu paprík nevytvoria čierne "pľuzgiere".

    Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Horúcu upečenú papriku vložíme do vhodnej misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Potom papriku očistíme od šupky - ide dolu ľahko (iba zo zelenej papriky ide dolu dosť zle, preto ju veľmi nepoužívam).

    Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistenú papriku pokrájame na tenké pásiky, pridáme olivový olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak, balzamikovú redukciu alebo balzamikový ocot (ak použijete ocot, je potrebné jemne dosladiť medom - redukcia je sladšia, tam med netreba). Premiešame, prikryjeme a necháme v chladničke dobre vychladiť - najlepšie cez noc, alebo aspoň 5-6 hodín.

    Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame posypané slaným syrom a čerstvými bylinkami podľa chuti, napríklad s hriankou alebo chrumkavou bagetou. Jednoduché a mimoriadne chutné jedlo.

    Výborný šalát z pečenej papriky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Šalát z pečenej papriky je vynikajúci. Robím veľmi podobne, zvyčajne iba z červenej, ale pridávam aj čerstvú petržlenovú vňať a trocha mäty.
siuuu
@farbuska (27.4.2020 06:57)

Ja tiež zvyčajne primiešam niečo čerstvé zelené posekané - oregano, tymián aj s mätou som už robila ... tentoraz som mala po ruke akurát bazalku, tak som šupla navrch tú ... ale je to dobrota s akoukoľvek bylinkou ;-)
chorvatka
Ked uz peciem papriku, nuz aspon na dvoch plechoch v teplo prenosnej rure; Co zvysi, naplim do pohara, pridam byliky a na platky pokrajany cesnak, osolim a zalejem olivovym olejom; A na par dni zabudnem v chladnicke. A vecera je hotova da sa doplnit syrom, ancovickami ba i sardinkami...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia