Domáci chlieb
Domáci chlieb

Čarovný chlebík fotorecept

bogar - fotkabogar, 19. apríla 2020
Čarovný chlebík (fotorecept)
Foto: bogar

Tento chlebík robím dosť často. Je jednoduchý, chutný a čerstvý hoc len s masielkom.

45-50 minút
na 250/220 °C

Suroviny

3 šálky
1 a pol šálky (vlažná)
1 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 a 1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín si večer pripravíme cesto, poriadne vymiešame vareškou, nemiesime. Cesto odložíme na teplé miesto a necháme prikryté celú noc až do rána, ja dávam na vrch fóliu a tak do deky.

    Čarovný chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno cesto vylejeme na pomúčenú dosku a napodiv sa s ním veľmi dobre pracuje. Vytvarujeme požadovaný tvar a uložíme ho do pomúčenej čistej utierky, keďže žiaľ nemám ošatku... Prikryjeme druhou utierkou a necháme kysnúť ešte hodinu.

    Čarovný chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    20 min pred koncom kysnutia rozohrejeme rúru na 250 stupňov a vložíme do nej misu, v ktorej budeme piecť chlieb ale musí mať aj vrch, takže u mňa jenské sklo. Opatrne vyberieme horúcu sklenenú misu a jemne preklopíme cesto do misy. Ak máte ošatku, tak jednoducho len preklopíte a je v mise. Teplotu v rúre stiahneme na 220 stupňov a zakryté pečieme 35-40 minút podľa rúry. Potom odkryjeme a dopečieme kým nie je kôrka hnedastá a chrumkavá asi 15-20 min podľa rúry. Chlebík vyberieme na mriežku a poriadne potrieme osolenou vodou.

    Čarovný chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A takto vyzerá hotový chlebík pripravený k podávaniu.

    Čarovný chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže sme ho šli jesť rovno k žobráckej polievke s masielkom tak som ho nakrájala a podávala, ale odporúčam nechať ho vychladiť aspoň 20 minút na mriežke a potom ho zabaliť do pootvoreného sáčku, aby nebola kôrka veľmi ostrá. Dobrú chuť.

    Čarovný chlebík (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sonulienka
Toto je výborný recept, dlho som hľadala takýto recept pekávam ho teraz často ale ja som si ho trochu prispôsobila tak trochu po svojom pridala som do neho ešte zemiaky a 1 ČL ocot a o 250 ml.viac múky a 125 ml viac vody. Iný už ani nebudem piecť.
2x bogar a sracz
marienka44
Ani netreba chlebík počas pečenia zaparovať? Myslím tým naliať vodu do spodnehoplechu,ktorý sa zohrieva od začiatku v rúre.
2x bogar a sracz
bogar
@sonulienka (20.4.2020 12:54)

jééémine super veľmi sa teším , no tie prídavky v tom tiež musia byť super.... nemáte foto ?
1x sracz
bogar
@marienka44 (20.4.2020 15:50)

viete čo nerobila som to, a vydaril sa tak neviem , možno by sa to hodilo, môžem najbližšie vyskúšať , alebo ak b ste ho piekli tak skúste :)
1x sracz
vally
Nechápem, prečo mám také riedke cesto, ak som postupovala presne podľa receptu?
1x sracz
bogar
@vally cesto riedke má byť nebojte sa toho len ho nechajte kysnúť aspoň 12-18 hod.
1x sracz
bogar
@vally (23.4.2020 08:47)

písala som vám už komentár , cesta sa nebojte ja som minule ho nechala dva dni kysnúť kvázi a také riedke a ani neprekyslo ani nic este krajsie malo bublinky potom ho vyklopite na pomucenu dosku a uvidite ako sa s nim super pracuje :) drzim palceky
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia