Jablková torta
Jablková torta

Jablkovo-smotanová torta Apfelmus fotorecept

elenas - fotkaelenas, 9. apríla 2020
Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept)
Foto: elenas

Tentokrát som pripravila jemnú a lahodnú tortičku s jablkovo-smotanovou plnkou. Torta je šťavnatá a úplne sa rozplýva na jazyku. Pripravuje sa pomerne Zobraziť celý popisTentokrát som pripravila jemnú a lahodnú tortičku s jablkovo-smotanovou plnkou. Torta je šťavnatá a úplne sa rozplýva na jazyku. Pripravuje sa pomerne jednoducho a rýchlo aj keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Ale ide to rýchlo a výsledok stojí za to.

10
porcií
80 minút
príprava
7 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
180 g
2 ČL
180 g
100 g
100 g (alebo zemiakový)
1 bal.
Plnka:
400-500 g (zo 6-7 jabĺk)
500 ml (33 %)
70-100 g
podľa potreby (2 bal.)




Postup

  1. 1

    Vopred pripravíme jablkové pyré. Jablká umyjeme, rozrežeme na polovičky alebo štvrtiny, zbavíme jadrovníkov a poukladáme na plech s alobalom alebo papierom na pečenie. Jablká upečieme do mäkka v rozohriatej rúre pri 200 °C približne 35-40 minút. Necháme trochu vychladnúť a ešte teplé rozmixujeme tyčovým mixérom (aj so šupkou). Takto pripravené pyré necháme úplne vychladnúť a odložíme do chladničky dobre schladiť.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme 5 ks papiera na pečenie a nakreslíme na každý ceruzkou kruh s priemerom 23-24 cm pomocou pokrievky, tortovej formy alebo taniera, ja som použila pokrievku 23 cm.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto: Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Múku, škrob a prášok do pečiva premiešame, preosejeme a odložíme na neskôr. Vajcia vyšľaháme do ľahkej nadýchanej peny, pridáme cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej svetlej peny ešte 8-10 minút. Rýchlosť mixéra znížime a do zmesi pomaly vlievame vychladnuté roztopené maslo. Potom postupne pridávame múčnu zmes a jemne premiešame lopatkou alebo ručnou metličkou.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené cesto rozdelíme na 5 častí (približne 5-6 PL na 1 časť).

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Papier na pečenie otočíme na opačnú stranu ako sme kreslili a rozotierame naň jednu časť cesta do vyznačeného kruhu, trochu zachádzajme za okraj. Cesto upečieme pri 200 °C približne 6-7 minút. Pokiaľ sa pečie jeden plát rozotierame na ďalší papier druhý atď. Upečené necháme trochu vychladnúť na mriežke. Potom pomocou pokrievky zarovnáme okraje. Odrezky odložíme na zdobenie a opatrne odstránime z cesta papier na pečenie.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tak pripravíme všetkých 5 korpusov.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnka: Dobre vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do husta (množstvo cukru regulujte podľa vlastnej chuti a podľa toho aké je sladké jablkové pyré), podľa potreby pridajte aj stužovač šľahačky (ja stužovač nepridávam). 2 PL šľahačky som odložila na zdobenie (nemusíte ak nechcete zdobiť) a do ostatnej pridáme vychladené jablkové pyré. Premiešame všetko vareškou alebo lopatkou.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Torta: Na plát rozotrieme časť krému a prikryjeme ďalším plátom, ktorý opäť potrieme krémom, tak poskladáme všetkých 5 plátov. Nakoniec potrieme krémom vrch a boky torty.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Odrezky z cesta rozdrvíme alebo nastrúhame na omrvinky a posypeme boky, pripadne aj vrch torty. Vrch som ešte ozdobila odloženou šľahačkou, čokoládou a jablkovými „ružičkami“, ktoré som pripravila z tenkých plátkov jabĺk a cukrového sirupu.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tortu necháme aspoň 2-3 hodiny schladiť v chladničke a môžeme podávať. Torta je jemnučká s lahodnou jablkovou chuťou. Dobrú chuť.

    Jablkovo-smotanová torta Apfelmus (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerá veľmi lákavo. Neviem, či sa do tejto pustím (toto je pre mňa už vyššia cukrárska úroveň), ale recept si odkladám ... možno predsa len niekedy? Vďaka a pekné, najmä však zdravé sviatočné dni prajem tebe i tvojim.
helena64
Milujem jabľkové dezerty, torta vyzerá veľmi dobre, hneď som si ju dala do KK, veľmi pekne ďakujem. Na druhý mesiac oslávi môj syn narodeniny, tak mu ju upečiem. Mám už nejaký ten rok pečenia za sebou, ale stále tu nájdem množstvo inšpirácii, vynikajúcich receptov a tak všetkým ďakujem, ktorí sa podelíte o ten svoj. Ďakujem
babka123
Milá Elenka, veľmi sa mi páči Tvoja torta, a perfektný pochopiteľný popis postupu vyhotovenia. Určite aj chuťou je vynikajúca. K takej tortičke prajem požehnané Veľkonočné sviatky!
1x elenas
elenas
Ďakujem vám všetkým pekne za milé komentáre a prajem veľa zdravia a príjemne Veľkonočné sviatky! Nech v tomto náročnom období nestrácame chuť na varenie a tešíme seba a svojích blízkych.
elenas
@tayllor (27.6.2020 00:15)

Ďakujem pekne, pozdravujem a prajem úspešného pečenia.
leland
Torta vyzera prekrasne,urcite vyskusam!😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia