Pražené vajce
Pražené vajce

Turecké pražené vajíčko

amani - bez fotkyamani, 5. apríla 2020
Turecké pražené vajíčko
Foto: amani

Toto je ideálny nápad na rýchle raňajky. Vyžaduje si málo ingrediencií a času. Je to pokrm v Turecku zvaný Yumurta Kapama. Recept znie Zobraziť celý popisToto je ideálny nápad na rýchle raňajky. Vyžaduje si málo ingrediencií a času. Je to pokrm v Turecku zvaný Yumurta Kapama. Recept znie veľmi jednoducho, ale je naozaj dobrý, ak sa dodržia predpísané koreniny. Vajíčko je sladko-pikantné s jemným bylinkovým nádychom. Kto má rád pikantné, nech pridá viac čili vločiek. Je dôležité použiť čili vločky namiesto jemného prášku, nakoľko ten sa ľahko spáli.

1
porcia
20 minút
príprava
17 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Vodu v hrnci necháme zovrieť. Vložíme vajíčka a necháme ich uvariť natvrdo cca 11-12 minút. Keď sú vajíčka uvarené, vložíme ich do studenej vody.

  2. 2

    Menšiu panvicu mierne zohrejeme. Vložíme do nej maslo podľa potreby a podla počtu vajíčok.

    Turecké pražené vajíčko  - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka ošúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu.

  4. 4

    Keď maslo začne voňať, vložíme doň koreniny (soľ, mäta, čili, paprika) - cca štipku zo všetkého na jedno vajíčko. Koreniny popražíme pár sekúnd na nízkej teplote, nech sa uvoľní chuť a vôňa. Jemne miešame.

  5. 5

    Na panvicu vložíme vajíčka najskôr reznou časťou, chvíľku popražíme ale nie na príliš vysokej teplote, aby sme nespálili koreniny. Potom vajíčko obrátime oblou stranou a chvíľu popražíme. Na koniec ho znova obrátime na reznú stranu.

  6. 6

    Servírujeme na tanier zrezanou stranou dole a oblou hore. Vajíčka polejeme roztopeným maslom s koreninami a mätou rovno z panvice.

Diskusia k receptu

farbuska
Celkom rada takéto vajíčko skúsim ako veľkonočné raňajky. Zdravé sviatočné dni prajem.
kucharka
Jednoduché a veľmi dobré. Ja som to podávala k ryži so šošovicou, na taký indický spôsob. Super sa to k tomu hodilo. Všetci ďakujeme za recept :-))


bugout
Tak tomuto jedlu nerozumiem.... Uvariť vajce a potom ho opiecť, radšej si rovno urobím hemendex 😂😂😂. Aj keď netvrdím, že je to zlé. Viem si to predstaviť ak zostane pár vajec uvarených na tvrdo ako spôsob ich zužitkovania. Určite to však aspoň raz vyskúšam... Ale pravidelne a cielene najskôr vajce uvariť a potom opekať veru pre lenivca ako ja nie je 😂
kucharka
@bugout (19.3.2022 03:31)
Aj “hemendex” je veru dobrý… ale je to iné jedlo.
Tie opečené vajíčka obalené v čili a masle sú dobrota. Niekedy, keď ti zostanú vajcia uvarené na tvrdo, skús, uvidíš že sa oplatí… hodí sa to super ako príloha k arabským/moslimským jedlám. Viem si to predstaviť na stole s tureckým Mezze, pri indickom biryani, s pilau ryžou..

A keď už sme pri tom… veru dávno som nemala hemendex…

zolik
@amani
Ďakujem za nezvyčajný a veľmi dobrý recept na netradičnú úpravu tradičného vajca na tvrdo 😊
Musím poďakovať aj @mijaita že tieto pražené vajíčka spomenula v diskusii “co dnes varite”. Len už neviem v ktorej časti.
Podávala som ich so zelenou šošovicou ale viem si ich predstaviť aj na letnom lístkovom šaláte napr. s tuniakom. To rozpražené ochutené maslo je fantastické.
Vrelo odporúčam vyskúšať !


zolik
@mijaita (29.3.2022 18:17)
Nie Miška. Ale aj tie vyzerajú výborne.
Nerobila si ich, myslím konkrétne tieto k niečomu čo si pridávala k @haji do diskusie pred pár týždňami ?

kucharka
@zolik , to som bola asi ja… ja som ich nedávno robila. Myslíš to?
Boli výborné….

Pekný večer prajem.
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia