Papriková polievka
Papriková polievka

Polievka z pečených paprík

roxanne - bez fotkyroxanne, 19. marca 2020
Polievka z pečených paprík
Foto: Roxanne

Jedna z mojich obľúbených polievok. Príprava trvá trochu dlhšie, ale je úplna jednoduchá. Polievka je totiž len z dvoch základných ingrediencií - papriky a Zobraziť celý popisJedna z mojich obľúbených polievok. Príprava trvá trochu dlhšie, ale je úplna jednoduchá. Polievka je totiž len z dvoch základných ingrediencií - papriky a mascarpone.

3-4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
100 g
500-600 ml




Postup

  1. 1

    Papriky poumývame a uložíme na plech, pečieme cca 50 minút na 200°C, kým papriky jemne nesčernajú na povrchu. Po upečení ich vyberieme a ešte horúce dáme do nádoby, ktorú prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa papriky zaparili.

  2. 2

    Po zaparení a miernom vychladnutí papriky olúpeme od tenkej vrchnej šupky a opatrne vybrieme jadrovníky. Je to trochu špinavá piplačka...

  3. 3

    V tejto fáze zvyčajne nasleduje nakrájanie cibule a jej opraženie na troške oleja alebo masti ako základ polievky. Ja som naposledy bohapusto na toto zabudla a zistila som, že aj tak bola polievka veľmi chutná a asi intenzívnejšie papriková. Takže kto chce, nech si cibuľu, príp. aj cesnak pridá, ale nie je to nevyhnutné.

  4. 4

    Olúpané papriky zalejeme primeraným množstvom vody a necháme prevrieť. Zmixujeme ponorným mixérom a dáme späť na sporák. V horúcej polievke rozpustíme 100 g mascarpone, ochutíme soľou, korením, zmeskou bylín a štipkou vegety. Myslela som, že bude treba pridať aj za malú lyžičku cukru, ale papriky boli také sladké, že sa mi nežiadalo. Po rýchlom zovretí odstavíme zo sporáku.

  5. 5

    Polievku podávame s pridaním kyslej smotany.

Diskusia k receptu

evanaaa
Pamätám sa, že kedysi som paprikovú omáčku na spôsob paradajkovej (alebo možno bola miešaná spolu?) s mäsom a knedľou jedla, veľmi mi chutila, vtedy som bola na internáte na Morave, kde nám ju varievali. Píšeš, že zrnká vyberať - babračka.....ja by som papriku prepolila, zrnká vybrala a až potom dala na pekáč len polovičky, aj by sa skôr opiekla a bola by už bez zrniek. Ale inak, aj tá polievka môže byť chutná.
roxanne
@evanaaa (19.3.2020 20:34)

Dakujem za komentar, s tym cistenim to raz vyskusam. Asi som sa doteraz bala, ze bez pecenia jadrovnikov by papriky stratili nieco na chuti:-) Teraz som ale kupila take pokrutene papriky, ze by som ich ani za surova nevedela vycistit.. Inak, podobne ako tuto polievku robim aj paprikovu natierku na zavaranie, len vtedy samozrejme pridavam cibulu, cesnak, chili papricky a nedavam tam vodu, mnaaam. Ja som proste paprikova.
evanaaa
Inak, papriku mám aj aj rada a dávam ju skoro vždy do mäsa na šťave, a raz som robila aj tú nátierku, ako spomínaš.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia