Plnené perníky s lekvárom fotorecept

nikus92 - bez fotkynikus92, 16. marca 2020
Plnené perníky s lekvárom (fotorecept)
Foto: nikus92

Teraz si môžete upiecť tie najlepšie plnené perníky aké ste jedli a bez chémie :)

30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
100 g
štipka
15 g
1 ČL
600 g
20 g
2 ks
Poleva:




Postup

  1. 1

    Cukor, med a maslo dáme do menšieho hrnca a na jemnom plameni a za občasného miešania zahrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavíme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Potom pridáme soľ a perníkové korenie a premiešame, aby sa koreniny rovnomerne rozvrstvili do celej zmesi. Pridáme rozšľahané vajcia a znovu premiešame.

  2. 2

    Múku, kakao a sódu bikarbónu preosejeme a nalejeme do nej medovú zmes. Premiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Počas miesenia sa cesto bude lepiť, v prípade potreby môžeme prisypať trošku múky, resp. si pomúčiť ruky, ale nie príliš veľa, lebo budú perníky príliš tuhé. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke.

    Plnené perníky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Na polovicu vykrojených koláčikov dáme za pol lyžičky lekváru a prikryjeme identickým tvarom tak, aby sme nestláčali stred (inak by vytiekol lekvár). Okraje koláčikov dôkladne popritláčame, aby sme lekvár uzavreli vo vnútri.

    Plnené perníky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v rozohriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 stupňoch asi 12-14 minút podľa veľkosti perníčkov. Pečieme radšej kratšie ako dlhšie, dlhšie pečenie perníčky vysuší a budú tvrdé. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.

    Plnené perníky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnuté plnené perníky ozdobíme čokoládovou polevou. Na polevu si v nádobe nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu s tukom a ponárame do nej vrchnú časť perníčkov. Polevu necháme úplne zaschnúť. Na tretí deň sú úplne mäkké... Stalo sa mi, že som ich nechala piecť o 3 minútky dlhšie, lebo som ich piekla v inej rúre a už boli tvrdšie. Ale oni vďaka tej čokoláde zmäknú.

Diskusia k receptu

evanaaa
Perníčky, medovníčky až tak rada nemám, ale na týchto sa mi páči, že sú plnené a aj pekne vypadajú.....
haji
Pěkný receptík, perníčky a k tomu ještě plněné, to je nejlepší dobrota na světě. Krásná práce, jsi šikulka! Líbí se mi i zdobení, úvodní foto je super!
dvorka
Piekla som len raz, veľká piplačka, ale výsledok stojí za to. Možno vyskúšam aj tento recept. Raz.
marienka44
Podobné, plnené piekla aj K. Magálová. Ale ona zlepovala už upečené perníčky lekvárom. Páči sa mi ozdoba s bielou čokoládou. Ako si to dosiahla tak tenko "popísať" ? S injekčnou striekačkou? Prezraď nám, má to univerzálne použitie.
cesminaz
Pekné. Škoda, že si nepridala aj fotku prehryznutého perníka :-) aby sme videli stred.
olinecka
Tak toto pre mňa super, jednotka s hviezdičkou. Pracne no výsledok fantázia.
lea1988
Mne sa to cesto uplne trusi aboslutne sa s nim neda pracovat co mam robit?


haji
@lea1988 (18.12.2022 16:04)
Troufám si říct, že moc mouky. Mouka se nedává všechna. Postupně se přidává - podle hustoty těsta. Každá mouka pije/nasává tekutinu jinak. Přidat vejce - třeba polovinu, pak se uvidí. Nevidím množství těsta/odrobinek. Ona i velikost vajec je různá - možná byly malé. Držím pěsti ať to dobře dopadne!
1x kimlo
lea1988
@haji (18.12.2022 19:29)

Aha tak ja som to robila podla receptu a dala vsetku muku, ono to cesto bolo krasne ale na druhy den katastrofa, vyhodila som do koša, snad este niekedy vyskusam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia