Karamelová roláda
Karamelová roláda

Karamelová roláda ako muzikál fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 12. marca 2020
Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept)
Foto: irenaw
15-20
porcií
120 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 PL
5 PL
 štipka
Karamelový krém:
170 g
170 ml
170 g
Čokoládový krém:
100 g (70 %)
100 ml
25 g
Na dokončenie:
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Rúru dáme vyhriať na 180 °C. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuha. Postupne zašľaháme cukor. Cukor sa rozpustí a sneh bude pevný, hladký a lesklý. Do snehu zašľaháme žĺtky. Nakoniec zľahka lopatkou vmiešame polohrubú múku. Cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie. Pečieme cca 15 minút. Necháme 5 minút postáť a zvinieme aj s papierom na pečenie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté piškótové cesto rozvinieme a opatrne stiahneme papier na pečenie. Z jedného okraja piškóty odrežeme 7-8 cm široký pás po celej dĺžke. Môj plech bez okrajov má rozmery 38×30 cm.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Karamelový krém: Smotanu na šľahanie pomaly zahrejeme k bodu varu. Medzitým z cukru upálime karamel. Zalejeme horúcou smotanou. Zo začiatku rýchlo miešame, aby sme zabránili prskaniu. Keď sa bublanie upokojí na najslabšom výkone rozvaríme do rozpustenia. Odstavíme, hneď pridáme maslo a rozmiešame. Necháme vychladnúť. Nakoniec dobre vychladíme v chladničke a vyšľaháme krém.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Čokoládový krém: Horkú čokoládu rozpustíme nad parou. Primiešame smotanu na šľahanie. Primiešame maslo. Necháme vychladnúť. Dobre schladíme v chladničke a vyšľaháme krém.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odrezaný pás piškóty potrieme cca 1/3 čokoládového krému. Ostatok piškótového plátu potrieme karamelovým krémom. Zvinieme do rolády. Naplnenú roládu položíme na pás s čokoládovým krémom. Celú roládu potrieme 2/3 čokoládového krému. Na bokoch doplníme krém tak, aby boli bočné strany naspodu rovné. Na priereze má roláda tvar tunela (viď obrázok). Dáme dobre vychladiť.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladenú roládu polejeme čokoládovou polevou. Marcipán vyvaľkáme na asi 3 cm široký pásik a umiestnime navrch rolády kým poleva stuhne. Nožom do marcipánu naznačíme jednotlivé rezy.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na každý naznačený kúsok nakreslíme čokoládou husľový kľúč.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Niekedy sa predávala bez husľového kľúča s mriežkou z čokolády. Dobrú chuť.

    Karamelová roláda ako muzikál (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, moc se mi líbí. Chutné fotečky, hned bych dala testovací vzoreček. Díky za sdílení, jsi šikulka!
1x irenaw
marienka44
Prosím vysvetlenie k bodu 4:
Tú roládu naplníme, ale nezrolujme, ked ju postavíme na ten pásik cesta? Tak je to tam napísané, nič sa nepíše o zrolovaní. Na to postavíme naplnenú roládu, je napísané, teda nie zrolovanú, čo si vôbec neviem predstaviť. Prosím bližšie vysvetliť, lebo je to nezrozumiteľne napísané, ďakujem.
1x irenaw
marienka44
Niekto roluje upečenú roládu po šírke, potom je kratšia, ale viac zavinutá. Ty si ako rolovala aj s paierom to upečené cesto?
A kedy dáme dolu papier? Chystám sa ju urobiť, preto toľko mojich otázok, aby bol výsledok dobrý.Ďakujem.
1x irenaw
marienka44
Podľa obrázka vidím, ze asi roláda sa vopred rozkrája na porcie a tie sa kladú na ten pásik. Je to tak?
1x irenaw
danda3
Ahoj Irenka, rada Ťa vidím, krásny recept, škoda, že mám teraz detox od cukru...ale aspoň sa pokochám.
2x haji a irenaw
evanaaa
@marienka44 , čomu zas nerozumieš? Tú roládu, už zavinutú! dáme na ten pás potretý čkoládou....je pravda, že to tam chýba , že plát cesta po naplnení - potretí plnkou, treba zrolovať a na ten pás ide hotová roláda, ale to sa dá aj domyslieť.
tatty
Och..ako dieťa školopovinné som bez tohoto zákuska nevyšla z cukrárne. Nedávno som si naň spomenula, lovila som v pamäti a skladala recept. A hľa, tu je, ako na podnose, parádny, zrozumiteľný..Veľká vďaka zaň :-)
haji
@tatty (13.3.2020 21:31)
Přesně tak, jenže já byla o trochu větší, když tuto roládu začali prodávat. Mně už krotili se sladkostmi. Přesto je to jeden z mých favorit zákusků, výborný, s nezaměnitelnou chutí.
1x irenaw
irenaw
Dobrý deň , ďakujem všetkým :-). Odpovede na otázky som doplnila do receptu. K otázke marienka44 z ktorej strany zvinúť roládu: zvinula som ju po dlhšej strane. Výsledná roláda bola dlhšia s menším priemerom. Výsledok viac menších porcií. Na množstve surovín to nič nemení, z kratšej strany bude menej väčších kúskov. Roládu nekrájam vopred iba si naznačím na marcipán.
haji
@irenaw (15.3.2020 12:53)
Robilasi si svoj marcipán, či si kúpila hotový? Uznávám, je to možná naivní otázka, ale co už. Jsem někdy zvědavá jako opice.
irenaw
@haji (16.3.2020 16:13)

Nie nerobila som, marcipán je kúpený, klasický mandľový, žiadna poťahovka.
1x haji
marienka44
Pozerám znovu recept,minule som karamelový krémpoužila do orech.torty. Báječný bol. Teraz by som zmenila krém na cokoládový. Ale sa mi nepozdáva množstvo masla, len 25 g? Veď to je asimálo, aby som naplnila tortu a ty tiez si ten krém potrebovala na boky a na prilepenie. Nie je to omyl? Zajtra plním dnes upečenútortu a tortu darujem do detského domova. Jeden chovanec má 13 rokov, mama mu zomrela. Uz aj sviečky jednotku a trojku mám prrichystanú, aby sa potešil pri sfukovaní. Prosím promptnú odpoveď ohľadom čokoládového krému, ďakujem.
marienka44
Karamelový krém som už použila do narodeninovej torty, teraz chcem vyskúšať čokoládový. Ten recept je v poriadku? 25 g masla sami vidí málo, keďže sa sním potierajú boky a prilepí sa aj roláda na plató. Ďakujem za odpoveď, zajtra plním orechovú tortu, korpus som dnes upiekla zo 7 vajec. Podaril sa.
Tortu darujem do detského domova v Močenku. Jeden chovanec má v UT 13 rokov a mama mu už zomrela. Mám z domácej zásoby aj sviečky v podobe číslic 1 a 3. Bude šťastný, keď ich bude sfukovať. Moja staršia dcéra ma poprosila ,tam pracuje ako vychovávateľka a koordinátorka. Teraz tam bude 1 týždeň v kuse aj v noci, potom po týždni ju vystrieda kolegyňa. Je ich málo, dávajú výpovede..
marienka44
Karamelový krém som vyskúšala do narodeninovej torty. Teraz chcem pre zmenu dať čokoládový krém. Myslím si, že 25 g masla do tohto krému je málo, keďže sa ním potierajú boky a aj prilepí roláda o plató. Nie je tam v recepte omyl.Ďakujem za odpoveď., dnes plním ďalčiu tortu, ktorú venujem do detského domova v Močenku. Tam jeden chovanec má v UT 13 rokov a mama mu už zomrela. Pracuje tam aj moja dcérka ako koordinatorka.
marienka44
Karamelový krém je výborný, robila som ho už 2 x, do torty, pridala som aj Stužovač šľahačky Dr.Oetker, aby krém vydržal prevoz do detského domova.Piekla som tortu a venovala som ju jednému chovancovi,(Róm), ktorý mal narodeniny, 13 rokov Mama mu už zomrela. Dcérka ma poprosila, ona tam pracuje ako koordinátorka.
Spätná väzba: vraj torta všetkým chutila, Poskytla som aj sviečky v tvare číslic, aby mohol sfukovať ten oslávenec.
Čokoládový krém má v rozpise 25,0 g masla. Nie je to málo? Veď sa sním potiera to plató pod roládu a aj boky rolády. Prosím o upresnenie. Ďakujem.
marienka44
Krém je vynikajúci, použila som ho do orechovej torty, ktorú som upiekla a darovala do detského domova, kde pracuje moja dcéra ako koordinátorka a vychovávateľka. Jeden chovanec (Róm) mal tento týždeň 13 rokov, mama mu už zomrela. Všetkým torta chutila a na diaľku mi oslávenec poďakoval.
Doma som našla aj sviečky v podobe číslic, bolo o zábavu postarané. :-)
marienka44
V recepte na čokoládový krém je asi chyba. 25 g masla sa mi vidí málo, keďže sa s ním potiera plató na prilepenie rolády a ešte aj boky. Prosím o upresnenie.
marienka44
25 g masla do čokoládového krému nie je málo? V mise je veľa krému, asi to bude preklep. :-)
marienka44
Čokoládový krém obsahuje ozaj len 25 g masla? Na fotke je veľa tohokrému. :-(
kucharka
Dnes sme oslavovali deň matiek s touto roládou, doma, na balkóne, keďže ešte stále nemôžeme ísť von... :-((
Ja som nemala marcipán, takže je trochu “nedokončená” ale aj tak je výborná.
Ďakujem za recept. Pekné nedeľné popoludnie prajem.


2x irenaw a haji
irenaw
@marienka44 (13.4.2020 14:23)

Och prepáč marienka44, nechodím sem pravidelne ani často, skrátka iné veci riešim, ale ma veľmi mrzí, že som ti neodpovedala, keď ti to bolo treba. Kedysi chodilo info o komentároch na mail, funguje to ešte? Idem pozrieť nejaké nastavenia. Nie je tam chyba, masla je len 25 g pretože tam ide 100 ml šľahačky.
irenaw
@kucharka (3.5.2020 16:42)

Ďakujem za vyskúšanie, teším sa, že sa podarila, čo tam po marcipáne, nabudúce možno ;-) tento môžeme nazvať "nemuzikál" :-) :-) :-)
kucharka
Bolo repete, roláda je ohromne dobrá. Ešte raz ďakujem za super recept.

U nás bolo teplo, roláda sa topila, tak som ju musela dať do chladničky. A potom čakať … to bolo najhoršie.


1x haji
kucharka
@mijaita (10.10.2022 08:53)
Talírek je celkom normál, už ani neviem, kde som ho kúpila. Ale aj tak ďakujem. :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia