Halušky našej mamy fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 3. marca 2020
Halušky našej mamy (fotorecept)
Foto: gordonko

Bývali sme v Čechách, mama Češka, otec Slovák. Otec ľúbil halušky, no kedysi sa nevozila Zobraziť celý popisBývali sme v Čechách, mama Češka, otec Slovák. Otec ľúbil halušky, no kedysi sa nevozila bryndza do sveta tak ako dnes a takú kvalitnú slaninku by ste tiež nenašli a tak mama otcovi vyvárala takéto halušky.

4 - 5
porcie
40 minút
príprava
25 - 35 minút
tepelná úprava

Suroviny

 pochúťková




Postup

  1. 1

    Postup - klasika. Očistíme zemiaky a nastrúhame na strúhadle. Ja ako mamin pomocník som vždy strúhal zemiaky na tom najjemnejšom strúhadle. Až tuto na SK som videl aj na hrubšom.

    Halušky našej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do nastrúhaných zemiakov sa pridala polohrubá múka cca - odhadom asi jedna štvrtina - netreba zasa dávať moc múky, lebo halušky budú tvrdé a keď dáme málo, halušky sa rozvaria - osolíme, premiešame.

    Halušky našej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca dáme variť vodu, na 1 kg zemiakov asi 5 litrov vody. Keď voda začne vrieť, tak ju osolíme a na lopárik si naložíme haluškové cesto, nožom si ho rozotrieme a špičkou noža odtrhávame malé kúsky, ktoré hádžeme do vriacej vody a zasa si naložíme na lopárik a hádžeme do vody, kým nebudeme mať tak akurát v hrnci - v dnešnej modernej dobe už máme haluškovače, ale vtedy to mama robila takto.

    Halušky našej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa halušky uvaria, vyplávajú na hladinu - treba aj pomiešať varechou a odtrhnúť halušky prilepené na dne hrnca, naberieme uvarené halušky do sitka, prepláchneme ich pod tečúcou vodou a preložíme ich do nádoby - pamätám si, že my sme mali taký liatinový pekáčik kam ich mama presýpala a...

    Halušky našej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...na halušky v pekáčiku dala tvaroh a halušky pomiešala. Ja som si to trochu vylepšil a dávam aj pochúťkovú smatanku. A zasa varíme ďalšiu časť halušiek a postupujeme takto, kým neminieme cesto.

    Halušky našej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové halušky na tanieri sa ešte polievali roztopeným maslom a podávali sa s mliekom. Keď sa večer prihrievali v tom liatinovom pekáčiku, náročky sa nechali prichytiť a potom sme si z dna vydlabávali takzvanú pečenku - dnes mám na to panvicu s pokrievkou, halušky sa pod ňou "naparia", sú také fajnovo mazglavé a miešam zľahka, aby sa mi spravila ona "pripečenka".

    Halušky našej mamy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

rulik
istý čas som tiež býval v Česku a tiež bol problém s bryndzou, niekedy aj s tvarohom tak sme roztopili niekoľko trojuholníkových syrov a trochu nariedili, aby to nebolo také hutné a šlo to.
Najlepšie boli potom tie prípečky...
haji
Pěkný recept, obdivuhodný výkon - bod 3 - klobouk dolů! Toto se prostě musí umět, jsi šikovný!
používateľ nemá avatar
123
123
@rulik (3.3.2020 20:54)

no, holt, ako pravá výhodňarka - u nás sa tvaroh nazýval a nazýva syr... keď som bola kedysi dávno na rande s mojím manželom, uvaril halušky/zo sáčka/ - pýtal sa či so syrom - a na moje prekvapenie, bolo to s taveným syrom a nie s tvarohom... ale chutilo...
pavel2000
Manželka bežne varí a naraz niekoľko druhov halušiek.
BRYNDZA, syrokrém, kyslá -mladá kapusta...
Robíme i halušky a k tomu klasický Viedenský rezeň...
Je to super i dojedanie, podľa toho čo vám zvýši a v akom množstve...
používateľ nemá avatar
123
123
@olinecka (7.3.2020 08:28)

no, aj východniarske "hutorácke" dialekty majú svoje rozdiely... žijem na Šariši, na Zemplíne sme mali babku a dedka. Pamätám prázdniny/mohla som mať asi 10 rokov/ babka mi povedala : Ic do skľepu a kúp... /nepamätám/, ale bola to nejaká potravina. Prešla som krížom-krážom dedinu , vrátila som sa bez nákupu s tým, že som žiaden obchod s názvom "Skľep" nenašla...
bojar
ja tiež robím s tvarohom, ale dávam hladkú múku, mastím slaninkou a to pred tvarohom. smotanu dávame už na tanier a zapíjame kyslým mliekom




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia