Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč s vanilkovým krémom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 25. februára 2020
Jablkový koláč s vanilkovým krémom (fotorecept)
Foto: elenas

Chutný šťavnatý koláčik. Likvidujem staršie zásoby jabĺk a tak u mňa začína „jablková sezóna“.

8-10
porcií
100 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
120 g
160 g
1 ks
1,5 PL
1 ČL
štipka
Krém:
500 ml
2 ks
100 g
1 bal. (40 g)
1 bal.
Jablková plnka:
5-7 ks
2 ČL (alebo piškótové omrvinky)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo, rozpučíme ho vidličkou a premiešame s múkou na sypkú zmes. Pridáme cukor, vajce, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime cesto (dlho nemiesime, len spojíme všetky suroviny dokopy). Cesto rozdelíme na dve časti (1/3 a 2/3), každú zabalíme do potravinovej fólie, stlačíme rukou do hrubšej placky. Väčšiu časť odložíme do chladničky a menšiu do mrazničky na 0,5-1 hodinu.

    Jablkový koláč s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tortovú formu (25-26 cm) vystelieme papierom na pečenie. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme do formy. Urobíme okraje a poprepichujeme cesto vidličkou. Dáme naspäť do chladničky, pokiaľ sa nám zohrieva rúra. Potom som na cesto dala alobal a fazuľu (aby sa pri pečení nevydúvalo, v podstate môžeme piecť aj bez toho) a upiekla v rozohriatej rúre cca 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.

    Jablkový koláč s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme vanilkový krém. Vajcia premiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme Zlatý klas, premiešame a prilejeme mlieko. Uvaríme do zhustnutia. Po uvarení potom krém treba občas premiešať, aby nestuhol.

    Jablkový koláč s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vychladnuté cesto rovnomerne nasypeme strúhanku alebo piškótové omrvinky. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky, ktoré môžeme ešte rozrezať na kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a poukladáme na cesto. Navrch rozotrieme ešte horúci krém. Menšiu časť cesta vyberieme z mrazničky a nastrúhame na vrch koláča. Koláč pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C 50-60 minút do ružová.

    Jablkový koláč s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení necháme asi polhodinku vychladnúť vo forme, potom ho opatrne z formy vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chuti ak ešte chvíľu postojí v chladničke. Dobrú chuť.

    Jablkový koláč s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

cesminaz
Koláčik vyzerá úžasne ;-P Aj ja velmi často a rada kombinujem do rôznych koláčov jablká s vanilkovým pudingom. Je to velmi chutná kombinácia!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia