Chrumkavá gazdovská pizza z droždia/lievito madre

anicka176 - bez fotkyanicka176, 9. februára 2020
Chrumkavá gazdovská pizza z droždia/lievito madre
Foto: anicka176

Výborná chuťovka, z cesto sa hodí aj na prípravu pizza štanglí. Z tohto množstva cesta upečieme 3 pizze, pečiem na okrúhlom dierovanom pizza plechu.
Zdroj: https://kvaskovanie.sk/navod-lievito-madre/

3 ks
porcie
20 minút
príprava
12 minút
na 250 °C

Suroviny

Cesto s droždím:
500 g
12 g čerstvé
325 g teplá
10 g
1 čl
2 PL
Cesto s lievito madre:
600 g (alebo Pizza múka alebo mix Manitoba, semolina, hladká 00)
70 g
425 g
3 ČL
1 ČL
2 PL
Obloha:
250 g
300 g
3 ks pikantná
1 bal. (Prosciutto crudo, Schwarzwaldská šunka...)
 biela (šalotka, pór, pažítka, kôpor)
2 strúčiky
0,5 dcl
 (Niva, parenica...)




Postup

  1. 1

    Varianta 1 - Cesto s droždím: V teplej vode (nie vriacej) rozmiešame droždie s cukrom a necháme 15 odpočívať kým podkysne. Postupne pridáme múku a ostatné suroviny a miesime ručne, či v robote, kým nevznikne hladké nelepivé cesto. Necháme 1,5 h kysnúť a potom ho preložíme minimálne na 1 deň do chladničky, inak vydrží aj 3. Cesto vždy zakryjeme vekom alebo potravinovou fóliou aby neobschlo.

  2. 2

    Varianta 2 - Cesto s lievito madre (LM): Vo vode rozpustíme LM, pridáme múku a miesime, kým vznikne hladké cesto, necháme 45 min autolyzovať. Po uplynutí doby pridáme ostatné suroviny a spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme ešte 1 hodinu pri izbovej teplote. Následne cesto presunieme aspoň na 24 hodín do chladničky, ideálne na 48, taktiež mi vydržalo aj 3 dni... Cesto upravené podľa stránky https://kvaskovanie.sk/navod-lievito-madre/

  3. 3

    Cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme na 3 bochníky a necháme 30 min otepliť. Vyhrejeme rúru na 250 °C. Vytvarujeme pizzu uložíme na plech a obložíme. Vymiešame kyslú smotanu s bryndzou, ktorú použijeme ako základ a na ňu ukladáme oblohu podľa svojej chuti či už klobásku, slaninku, prosciutto, Schwarzwaldskú šunku, posypeme cibuľou, pórom, prípadne aj nivou alebo parenicou. Na záver posypeme ešte oreganom a bazalkou a šup do vyhriatej pece. Pizzu treba kontrolovať, aby nezhorela, mne stačí 12 minút na 250 °C, ale každá rúra pečie inak. Pripravíme si zmes na potretie pizze - v 0,5 dcl olivového oleja rozmiešame prelisované 2 strúčiky cesnaku.

  4. 4

    Po vytiahnutí okraje pizze potrieme cesnakovou zmesou. Prípadne posypeme čerstvým nasekaným kôprom. Rozkrájame a podávame. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu