Jemné fánky mojej mamky z kuchárky z r. 1957

siuuu - fotkasiuuu, 8. februára 2020
Jemné fánky mojej mamky z kuchárky z r. 1957
Foto: siuuu

Chrumkavé a voňavé. Pamätám si na fánky od maminky - boli úžasné, lebo mamka bola výborná kuchárka. V snahe opäť zacítiť tú chuť Zobraziť celý popisChrumkavé a voňavé. Pamätám si na fánky od maminky - boli úžasné, lebo mamka bola výborná kuchárka. V snahe opäť zacítiť tú chuť som už v minulosti nejaké 2-3 recepty skúsila, ale nebolo to ono. Ale našla som kuchársku knihu z r. 1957, do ktorej viem, že občas nakukla najmä pri pečení sladkých dobrôt a našla som tam dva recepty na fánky - lacné a jemné. Dnes som vyskúšala tie jemné a zdá sa, že som trafila - chutili rovnako ako si pamätám.

25 kusov
porcií
15 minút
príprava

Suroviny

100 g
150 g
2 ks
1 ks
2 PL (rum)
1/2 ks (šťava aj kôra)
50 g
2 PL
štipka
 na vyprážanie (alebo maslo)
Na obaľovanie:




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny okrem tuku určeného na vyprážanie a cukru, vanilky a škorice určenej na posypanie zmiesime a zarobíme hladké a lesklé cesto o niečo mäkšie ako na rezance. Na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme úplne na tenko - zhruba 1/2 - 1 mm - je to dôležité, inak fánky nebudú mať také krásne bubliny. Ja som vaľkala tak na tenko, až som cez cesto videla biely vzor na bledožltej silikónovej podložke. Ak budú hrubšie, nenafúknu sa pekne a nebudú také chrumkavé.

  2. 2

    Olej alebo maslo či iný tuk, ktorý zvyknete používať, dobre rozpálime (ja som použila repkový olej v kombinácii s maslom, pretože oleja som mala málo) a vyprážame. Tuk musí byť dobre rozpálený - keď vhodíte cesto, musí okolo speniť. Vyprážanie trvá iba chvíľočku - sú to rádovo sekundy, možno 10-15 sekúnd z prvej strany a 5-7 sekúnd zo strany druhej.

  3. 3

    Hotové fánky kladieme na vrstvu papierových utierok, aby odsali prebytočný tuk a ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového cukru, vanilky (ja používam mletú Bourbon vanilku, ale aj vanilkový cukor bude OK) a štipky mletej škorice, ktorá dodá super vôňu. Najlepšie sú samozrejme teplé. Robila som dvojo tvarov - hviezdy a obdĺžniky.

    Jemné fánky mojej mamky z kuchárky z r. 1957 - obrázok 3
  4. 4

    Čo sa týka množstva, je ťažké ho určiť - záleží od veľkosti vykrajovaných tvarov. Mne vyšlo spolu asi 25 kusov. Viac receptov nájdete na mojom blogu: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/

Diskusia k receptu

siuuu
@farbuska (9.2.2020 08:48)

Dúfam že ti budú chutiť rovnako ako nám - najdôležitejšie je cesto vyvaľkať úplne natenučko - asi na 0,5 mm, aby bolo skoro až priesvitné - inak nebudú krehké a pekne nafúknuté a nebude to ono.
mariamka
ahoj, do cesta nejde voda? mam takmer identicky overeny recept, zaraba sa s vlaznou vodou, akurat vcera sme mali, teda este trosku mame :-) mam najradsej tento jednoduchy recept na chrumkave "bozie milosti" pekne sa ti podarili, nafukli :-)


siuuu
@mariamka (9.2.2020 10:19)

Nie žiadna voda - z mokrých surovín iba vajce, žĺtky, rozpustené maslo, rum, citrónová šťava. Aj tie tvoje sú nádherné.
1x haji
haji
Pěkný recept, zpracování i fota, jsi šikulka!
Je mi záhadou, proč nejsou nejnovější recepty propsány do Receptov /souhrn/. Divné. Už to nějakou dobu zlobí.
1x siuuu
siuuu
@valika51 (10.2.2020 18:44)

Vyprážala som v repkovom oleji, ale mala som ho už málo, tak som doň pridala kúsok masla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia