Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 8. februára 2020
Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept)
Foto: siuuu

Neskutočná dobrota... Lepší chlebový produkt som asi nejedla. Je trocha náročný na čas (dlhý proces kysnutia), ale výsledok rozhodne stojí za to. Nadýchaný, Zobraziť celý popisNeskutočná dobrota... Lepší chlebový produkt som asi nejedla. Je trocha náročný na čas (dlhý proces kysnutia), ale výsledok rozhodne stojí za to. Nadýchaný, voňavý, s chrumkavou kôrkou, jednoducho dokonalosť sama.

2 kusy
porcie
30 minút
príprava
25-30 minút
na 230 °C

Suroviny

I. fáza:
30 g
30 g
15 g
II. fáza:
90 g
38 g
III. fáza:
600 g
415  g
10-15 g
podľa chuti
podľa chuti (orestovaná alebo sušená




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny pre I. fázu lyžicou zamiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote prekvasiť 10-12 hodín.

  2. 2

    Po uplynutí času k rozkvasu (fáza I.) pridáme múku a vodu pre II. fázu a na podložke vypracujeme polotuhé cestíčko. Vložíme ho do misky, znovu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote pracovať 8-10 hodín.

  3. 3

    K cestu z fázy II. pridáme múku a vodu určenú pre fázu III., vymiesime cesto, prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať (autolýza). Potom pridáme soľ, premiešame a necháme prikryté na linke stáť 3 hodiny, pričom po hodine 3x naolejovanými rukami (cesto je hydratované a lepí sa) cesto preložíme - ja z každej strany cesto vytiahnem hore a preložím na stranu oproti - toto urobím zo štyroch strán. Pri poslednom prekladaní som vmiesila cibuľu (ja mám sušenú, ak budete restovať, treba ju dobre zbaviť tuku) a pokrájané sušené paradajky (ja používam bez nálevu, také čo sa predávajú vo vrecku). Cesto necháme v mise, prikryjeme (ja používam misku kysku) a dáme do chladničky na 12 - 24 hodín. Moje bolo v chladničke 15 hodín.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dve hodiny pred pečením cesto vyložíme z chladničky na linku a necháme ho 2 hodiny prikryté pracovať pri izbovej teplote. Po dvoch hodinách zapneme rúru na 230 °C a cesto z misy dáme na pomúčenú podložku (ja používam silikónovú), naolejovanými rukami roztiahneme na obdĺžnik cca 25 x 35 cm, horizontálne stierkou prekrojíme na dve približne rovnaké časti.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zľahka poprášime múkou a každú časť rukami (naolejovanými) stočíme zľahúčka oproti sebe - akoby ste žmýkali handru. Stočené preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (môj papier je recyklovaný - bol predtým použitý pri pečení chleba). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 230 °C 25-30 minút, pokiaľ vrch nie je upečený do zlatista - ja som piekla asi 29 minút.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení ... dokonalosť sama ... striedka ako vatička, kôrčička chrumkavá (miestami pričmuhnutá, rúra mi nejako nerovnomerne pečie), vônia po cibuli a tie kúsky kyslastých paradajok ... uvidím aký bude zajtra - teda ak niečo zostane.

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...v reze

    Švajčiarsky kváskový koreňový chlieb s cibuľou a sušenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

siuuu
@martina1111 (10.2.2020 11:48)

Úprimne - neviem ti povedať, takto sa píše aj na recepte, z ktorého som čerpala. Možno kvôli tvaru, že je taký pokrútený ako koreň ;-)
1x haji
evanaaa
Takýto podobný koreň predávajú aj v niektorých predajniach medzi pečivom, tiež sa to tam volá "koreň", aj som rozmýšľla, že prečo atký názov, ale asi ako vysvetľuje @siuuu.....len či je aj taký pekný a chutný ako jej?
siuuu
@evanaaa (10.2.2020 17:36)

Mala som ho pár krát aj z obchodu a nebol zlý, akurát v tom svojom každý vie, čo tam dá a najmä tam nie sú pridané žiadne zbytočnosti. A Ešte aj na tretí deň (dnes sme dojedli posledné kúsky) bol mäkučký.
siuuu
@kimlo (11.2.2020 06:58)

Rozhodne odporúčam - je výborný, iný zrejme už nebudem ani robiť.
2x haji a taly
taly
@siuuu (11.2.2020 19:19)

Prosím, dodržali ste pri kvasení uvedené doby? Mne sa v 1.fáze rozkvas strojnásobil za cca 5 hodín a v druhej fáze to bolo opäť za cca 4-5 hodín poriadne napučané ...
Uvidím, aký bude v závere, ale nechcela som silou-mocou nechať kvasiť dlhšie, bála som sa prekvasenia (a s tým spojenej kyslosti).
Vopred ďakujem za reakciu :)
siuuu
@taly (21.2.2020 12:38)

Áno, robila som presne tak, ako je uvedené v recepte - aj s dodržaním všetkých uvedených časov kvasenia. Zrejme máte doma teplejšie ako ja resp., pôvodný autor receptu - u nás je max. 21,5 - 22°C.
zolik
Perfektny! Presne takyto semtam kupujem. Neviem kvaskovat :–(
jamayla
Už som ho robila 2x, mojim veľmi chutí (aj mne), akurát ho robím čistý, bez cibule a paradajok. Zje sa veľmi rýchle. Dakujem za recept.
1x siuuu
hviezda0401
Uplne fantasticke, idem na to ♥ taketo chlebiky milujem
Kvasok mozem pouzit aj suseny? Pripadne kolko g ...?
dakujem
1x siuuu
siuuu
@hviezda0401 (6.3.2021 16:12)

Chlebík je ozaj výborný - k sušenému kvásku sa neviem vyjadriť, nikdy som s ním nepracovala ... nie je na balení napísané na aké množstvo múky je určené jedno vrecko ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia