Domáci chlieb
Domáci chlieb

Pšenično-ražný chlieb

olinecka - fotkaolinecka, 1. februára 2020
Pšenično-ražný chlieb
Foto: olinecka

Pripraviť ho dokáže aj začiatočník, ktorý nikdy chlieb nepiekol. Ja ho pečiem rada, v dedine nemáme potraviny, tak si musím ráno privstať a upiecť. Zobraziť celý popisPripraviť ho dokáže aj začiatočník, ktorý nikdy chlieb nepiekol. Ja ho pečiem rada, v dedine nemáme potraviny, tak si musím ráno privstať a upiecť. Vždy sa podarí.

15 minút
príprava
35-30 minút
na 250/200 °C

Suroviny

Cesto:
3 hrnčeky (1 hrnček = 300 ml)
1 hrnček
1 kocka (alebo sušené)
asi 400 ml vlažná (podľa potreby)
 (slnečnicové, tekvicové)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie na cesto.

    Pšenično-ražný chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme obe múky. V strede urobíme jamku, nalejeme do nej 2 dcl vlažnej vody, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Potom pridáme soľ podľa svojej chuti, semienka a vlažnú vodu po častiach, aby cesto nebolo riedke. Rukou alebo mixérom vymiesime cesto, čím dlhšie miesime, tým je lepší chlieb. Vypracované cesto pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trocha premiesime. Plech alebo pekáč vymastíme, vyložíme papierom na pečenie. Preložíme cesto a necháme 10 minút nakysnúť. Vložíme do rúry na spodnú mriežku a pečieme 35 minút. Potrieme vlažnou vodou, v ktorej rozmiešame 1 ČL soli. Preložíme na strednú mriežku, znížime teplotu na 200 stupňov a pečieme ďalších 30 minút. Po upečení potrieme slanou vodou ešte za horúca.

    Pšenično-ražný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Odstránime papier na pečenie a chlieb necháme na mriežke vychladnúť, zakryjeme čistou utierkou. Dobrú chuť.

    Pšenično-ražný chlieb - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept a ještě hezčí fotečky, o chuti chlebíku nepochybuji. Jsi šikulka!
evanaaa
Krásny chlebík, neviem, či by sa mi podaril, raz som skúšala jeden recept, ale tá tvrdá hruda mi vôbec chleba nepripomínala, žiaľ, skončila v koši. Ale keď vravíš, že je aj pre začiatočníkov.....
olinecka
@evanaaa (1.2.2020 18:44)

Určite pre tých, ktorý nepiekli, chlieb. Len vodu prilievame po častiach, aby cesto nebolo riedke podarí sa.
finczi
Krásny chlebík, super chuť! Tiež som už kombinovali múky. Hrnčeková mierka je vďačná. Veru, kde nie je obchod, znalosť a zručnosť sa cení!
polygon
@marienka44 (2.2.2020 15:12)

Ano, pridáva sa aj ocot. Okrem iného aj preto, aby pripomínal trošku chlebík kváskový. V marci to už bude rok, čo som sa dal nahovoriť na pečenie kváskového chlebíka. A určite neľutujem. Tá vôňa pripomínajúca chlebík, ktorý piekla moja stará matka, je úžasná. Akonáhle chlebík vychladne natoľko, že ho už môžem krájať, vždy si odkrojím pätku a zjem ju len tak, bez ničoho. Tú veru nedám nikomu, tá je len moja.
olinecka
@polygon (2.2.2020 15:56)

Ďakujem za komentár som rada že tiež, pečieš chlebík a podarí sa, pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia