Plnený pečený bôčik
Plnený pečený bôčik

Bôčik so žemľovo-slaninkovou plnkou

Róbert Hudák
executive chef spoločnosti Primestar Hotels, 23. januára 2020
Bôčik so žemľovo-slaninkovou plnkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
5
porcií
20 minút
príprava
150 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
2 strúčiky
1 PL
 (rozmarín)
Plnka:
1 ks
5 ks (alebo rožky)
2 ks
100 ml
100 g
2-3 PL
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme plnku: Cibuľu nakrájame, speníme na oleji, pridáme slaninu nakrájanú na kocky, pretlačený cesnak a opečieme dozlatista. Vychladenú zmes pridáme k nakrájaným rožkom namočeným v mlieku. Potom pridáme rozšľahané vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, ostatné koreniny, roztopené maslo a dobre všetko zamiešame.

  2. 2

    Bôčik umyjeme, osušíme a narežeme tak, aby vzniklo vrecko na plnenie, ktoré naplníme pripravenou plnkou. Otvor zašijeme niťou.

  3. 3

    Zmiešame soľ, korenie, rascu, pretlačený cesnak, najemno posekaný rozmarín a troška horčice – zmesou potrieme pripravený bôčik. Uložíme ho do pekáča kožou nahor, vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 2,5 hodiny prikryté alobalom. Pred dokončením ho odkryjeme a necháme zapiecť.

  4. 4

    Podávame s opečenými zemiakmi. Dobre chutí aj nastudeno s kyslou uhorkou a feferónkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia