Zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Odľahčený majonézový šalát

siuuu - fotkasiuuu, 23. decembra 2019
Odľahčený majonézový šalát
Foto: siuuu

Tento šalát začala kedysi dávno pripravovať ešte moja mamina. Ja som si ho postupne jemne upravila podľa svojej chuti. Množstvá uvádzam iba orientačné, Zobraziť celý popisTento šalát začala kedysi dávno pripravovať ešte moja mamina. Ja som si ho postupne jemne upravila podľa svojej chuti. Množstvá uvádzam iba orientačné, nikdy suroviny nevážim, robím tak nejako od oka. Takže každý podľa svojej chuti. V podstate je to klasika, doplnená o jablká a odľahčenú zálievku.

6
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

1 kg uvarené
0,4 kg uvarená (mrkva, petržlen, zeler)
100 g uvarený
2-3 ks kyslejšie
4-5 ks
podľa chuti
podľa chuti (čierne, biele alebo farebné)
Zálievka:
150 g (u nás sa osvedčil bio jogurt od Milko)
1-2 PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Postup je rovnaký ako u klasiky - zemiaky uvariť v šupe, vychladnuté očistiť a pokrájať. Pridať uvarenú pokrájanú koreňovú zeleninu, pokrájané sterilizované uhorky - a na rovnaké kocky ako zemiaky pokrájané jablká (ja používam Golden delicious), množstvo jabĺk je na každom z vás - kedysi mamina dávala na vandlík šalátu 1-2 jablká, ja teraz robievam aj pomer 1:1 so zemiakmi, jablká dodajú neskutočne sviežu chuť.

  2. 2

    Na zálievku zmiešame jogurt, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením a štipkou karí, vmiešame do zeleninovo-zemiakovo-jablkovej hmoty, premiešame, v prípade potreby pridáme trocha nálevu z uhoriek. Dobre premiešame a prikryté necháme v chladničke cez noc uležať a vychladiť.

Diskusia k receptu

sashan
Na Vianoce pripravujem presne takýto istý šalát,takmer 40 rokov.Nedávam iba petržlen a karí korenie,ale to je len malý detail.Je to veľká dobrota,ale robím ho iba k sviatkom,aby nezovšednel.
izabella929
@siuuu , roky pridávam i ja do šalátu jabĺčka a veľmi odľahčia chuť..majonézu si pripravujem sama a miešam ju tiež s jogurtom..občas pridávam aj drvené orechy..
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia