Makové rožteky
Makové rožteky

Bezlepkové makové rožky

novalim - fotkanovalim, 22. decembra 2019. Komerčný recept.
Bezlepkové makové rožky
Foto: novalim
14
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

230 g
20 g
125 ml
2 PL
1 bal.
2 PL
1 kocka (čerstvé)
1 štipka
75 ml
1 ks
Na potretie:
1 ks
 (+ voda)
Na plnku:
200 g mletý
50 g (alebo podľa chuti)
100 ml
1 PL
trocha
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Plnka: Mak s cukrom zalejeme vriacim mliekom. Primiešame lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru.

  2. 2

    Cesto: Zohrejeme mlieko, smotanu, kryštálový a vanilínový cukor. Odstavíme a na vrch rozmrvíme droždie. Trochu premiešame a necháme speniť do kvásku.

  3. 3

    Múku, škrob, soľ, žĺtok a olej premiešame. Pridáme kvások a aspoň 7 minút miesime. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na dva bochníky.

  4. 4

    Oba vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a radielkom ich (podobne ako pizzu) nakrájame na 8 rovnakých trojuholníkov.

  5. 5

    Každý potrieme plnkou, z oboch bočných strán trojuholníka cesto založíme dovnútra, aby plnka nevytiekla a rožok zatočíme od najširšej časti po najužšiu.

  6. 6

    Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a zakryté čistou utierkou necháme kysnúť asi 30 minút. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 180 °C.

  7. 7

    Pečieme do zlatista približne 25-30 minút. Po upečení ihneď potrieme vodou zmiešanou s trochou oleja. Tak rožky ostanú ešte vláčnejšie. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia