Kávový zákusok
Kávový zákusok

Štafetky fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 19. decembra 2019
Štafetky (fotorecept)
Foto: olinecka

Zvýšili vám bielky z pečenia? Prekvapte svojich touto dobrotou.

30 ks
porcií
60 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
210 g
100 g mleté
100 g
Plnka kávová:
250+100 g
100 g
500 ml uvarená (nescafe)
200 g
250 g (alebo Hera)
Na namáčanie:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Príprava surovín na snehové cesto.

    Štafetky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky pomocou mixéra vyšľaháme do polotuha, postupne pridáme cukor, potom orechy a nakoniec do cesta zľahka vmiešame múku. Plech 30x40 cm vyložíme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme.

    Štafetky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 200 stupňov pečieme 8-10 minút, rúru sledujeme, aby nám korpus neprihorel.

    Štafetky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravme si suroviny na plnku.

    Štafetky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    100 g masla dáme do hrnca, rozpustíme, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku (bešamel). Kávu uvaríme silnejšiu a prilejeme ju k bešamelu, miešame, aby sa neurobili hrčky. Vmiešame práškový cukor a miešame kým sa všetko spojí, viď foto. Necháme vychladnúť.

    Štafetky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Maslo vymiešame do hladka a spojíme s kávovou plnkou. Zo snehového korpusu odstránime papier na pečenie a prekrojíme pozdĺžne na 3 rovnaké časti, viď foto. Plnku nanesieme na každú časť tak do 3/4 a zrolujeme roládku. Odložíme do chladničky stuhnúť cez noc.

    Štafetky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po stuhnutí pokrájame na menšie 5-6 cm kúsky. Oba konce namáčame do čokoládovej polevy. Prajem dobrú chuť.

    Štafetky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak toto by som veeeľmi rada ochutnala, bielkovoorieškové cesto a ten krém, ani nehovorím. To rolovanie ma zaujíma, ide to ľahko, neláme sa cesto?
haji
Pěkný recept na štafetky, jsi šikulka! O chuti nepochybuji, musí se na jazyku rozplývat. Krásné foto, pěkný postup.
1x motyka
motyka
Poznám. Už som ich jedla. Sú fantastické a Ty neskutočne šikovná. Skladám klobúk. Keď mi zvyšia bielky, tak sa pokúsim vyskúšať. Keď neskúsim, tak nebudem mať nikdy odvahu ich urobiť.
Chcem sa ale opýtať. To cesto nechať úplne vychladnúť a až potom rozrezať a natrieť krémom, alebo nie
celkom vychladnuté rozrezať, zrolovať nechať vychladnúť a až potom namazať krémom a znova zrolovať? Vďaka za odpoveď.
olinecka
@motyka (19.12.2019 19:45)

Korpus nechať vychladnúť stiahnuť papier na pečenie. Rozdelíme na tri rovnaké časti.Pripravíme plnku nanesieme do 3/4cesta až tak zrolujeme dáme, stuhnúť.
olinecka
@haji (19.12.2019 19:44)

Ďakujem, už syn mi povedal ešte jednu dávku, upiecť. Pozdravujem.
1x haji
klukodvody
To je nádhera. Dík za recept. Bílky jsou a všechny suroviny, tak si vylepšíme Vánoce. Přejeme krásné a klidné svátky Vánoční Tobě a všem .
2x motyka a haji
slavnicanka

No tak dnes som robila tie štafetky-a katastrofa!Hneď som si všimla že keď sa cesto upieklo,ani s Božou pomocou to nezrolujem,aj tak bolo,hneď sa mi to lámalo,tak som to vyriešila tak,že som dala pláty na seba,každý som natrela plnkou aj vrch, a šup s ním do chladničky.Vrch som posypala ml.kávou.A plnky mi ostalo "hromadu"hádam aj na nejaké iné rezy-bude dosť.Mne sa dnes nepodarili.
haji
@tori111222 (26.11.2020 00:03)
Žeby linecké? Ono je to naopak. První se peče cukroví se žloutky a ze zbylých bílků štafetky, pusinky a podobné sněhové dobroty.
zojenka
Milujem štafetky. Bielky zvyšné mám a ja by som si ich chcela tento rok urobiť. No zaskočilo ma množstvo masla v rozpise surovín na plnku : 250g +100g masla a na konci je ešte 250g masla. Viem, že recept je tu už 2 roky, no možno mi niekto odpovie.
annamarta
@zojenka :podľa mňa(mojich skúseností s pečením? je 250g masla v rozpise surovin na plnku navyse. To znamena, ze zo 100g masla urobíš bešamel(+ neska+prask. cukor) a zvyšných 250g vmiešaš do vychladnutej kavovej plnky.Ja zvyknem maslo do ochutenych(kavovych karamelovych, vanilkovych...) plniek pridavat po troche a ochutnavat, lebo niekedy sa mi zdá, že maslo prebije tu zakladnu chuť..
timika
Milá Olinečka,
tak podľa tohto receptu sa štafetky vôbec nedali urobiť. Cesto sa lámalo a čo sa týka plnky zostalo jej neúrekom. Taktiež by som opravila recept pretože použiť 100g + 250g masla a potom ešte tam máte napísané 250g Hery (to snáď nie?). Ak niekto pridáva recept tak nech ho pridá poriadne, aby ho zvládli urobiť aj začiatočky a nie dať tam 0,5kg masla. Ja som dala 100g + 250g masla a zostalo mi hrozadu plnky, na čo mi asi bude?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia