Orechové pečivo
Orechové pečivo

Jednoduché orieškovo-škoricové koláčiky

siuuu - fotkasiuuu, 19. decembra 2019
Jednoduché orieškovo-škoricové koláčiky
Foto: siuuu

Toto je tohtoročný prvý experiment, čo sa vianočných koláčikov týka - inšpirácia z netu - recept som našla v jednej FB skupine - Zobraziť celý popisToto je tohtoročný prvý experiment, čo sa vianočných koláčikov týka - inšpirácia z netu - recept som našla v jednej FB skupine - je to jednoduchšia verzia škoricových hviezdičiek (zimtsterne). Príprava je veľmi jednoduchá a chuťovo sú lahodné. Ja som si recept jemne upravila - pod snehové očká som dala aj po kvapke pikantného džemu - mám rada takú kúsok sviežejšiu chuť.

22-25
porcií
10 minút
príprava
40-45 minút
na 100 °C

Suroviny

2 ks
150 g
200 g mleté (prípadne iné mleté orechy)
2 PL
1 ČL
štipka
1-2 PL pikantnejší




Postup

  1. 1

    Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme do zmesi práškový cukor - výsledkom by mal byť hladký a lesklý sneh. Z tejto masy odoberieme do zdobiaceho vrecka cca 2-3 PL (použijeme navrch na vyplnenie jamiek).

  2. 2

    K zvyšnej zmesi pridáme vanilkový extrakt a mleté orechy zmiešané so škoricou alebo voňavým korením, ktoré zľahka stierkou vmiešame do snehu. Zo zmesi vlhkými rukami robíme guľky veľkosti zhruba ako vlašský orech, ktoré ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.

  3. 3

    Keď máme urobené všetky guľky, vlhkým prstom do každej guľky urobíme jamku. Jamky vyplníme snehom, ktorý sme si odložili - môžete robiť iba so snehom, alebo tak ako ja dať pod sneh kvapku pikantného džemu, ktorý pekne osvieži chuť koláčikov - ale ozaj iba kvapku, aby džem nerozmočil spodok koláčikov.

    Jednoduché orieškovo-škoricové koláčiky - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme v rúre zohriatej na 100 °C cca 40 - 45 minút. Vyberieme z rúry a necháme na pekáči úplne vychladnúť (koláčiky sú po upečení krehké, tuhnú chladnutím). Koláčiky z lieskových orieškov sa mi dali zobrať z pekáča hneď po upečení, ale tie lieskovo-vlašskoorechové boli krehké a museli chladnúť na pekáči. Skladujeme v uzavretej dóze.

    Jednoduché orieškovo-škoricové koláčiky - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný recept, takové koláčky miluju. V jednoduchosti je krása a chuť! Kouzelné foto!!
1x siuuu
farbuska
Zimsterne som občas robievala, teraz skúsim túto verziu - ešte viac sa mi páči.
1x siuuu
siuuu
@farbuska (19.12.2019 12:35)

Aj ja som robievala hviezdičky a vždy som zúrila pri vykrajovaní, pretože poleva sa mi stále lepila na vykrajovačku, potom som skúšala polevu natierať na vykrojené hviezdičky a tiež mi tiekli pri tom nervy - toto je super jednoduché, rýchle a chuť je prakticky rovnaká.
farbuska
@siuuu (19.12.2019 13:19)

Súhlas. Boli chutné, ale ich príprava šla riadne na nervy. S tvojím receptom budú predvianočné prípravy pokojnejšie :) . Vďaka.
1x siuuu
dvorka
Dnes som tieto koláčiky piekla. Ďakujem za skvelý recept, sú ozaj famózne. Ostali mi 4 bielka z lineckého cesta a bielková poleva, ktorou som zdobila perníčky. Skvele som teda využila "zbytky - prebytky". Robila som z dvojitej dávky (lebo aj pre moju mamku) a aj keď som ich narobila dosť, presne 53 kúskov, musela som ich schovať pred sebou aby som ich neochutnávala viac, ako by som chcela. Fotku dávať nebudem, vyzerajú našťastie tak isto ako tieto receptové.
1x siuuu
siuuu
@dvorka (21.12.2019 14:30)

Som veľmi rada, že sa koláčiky podarili a že chutia.
martamm
Pacia sa mi, len nie je tej skorice moc na tu davku? Ja by som pri dobrej voli dala 1 PL
siuuu
@martamm (26.2.2020 13:13)

Neboli nejako prehnane škoricové - ale pokojne podľa svojej chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia