Medový zákusok
Medový zákusok

Vianočné medovo-pomarančové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 14. decembra 2019
Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept)
Foto: Izabella929

Medovo-pomarančové rezy s krupicovým krémom.

22
porcií
60 minút
príprava
2x10 a 2x6 minút
na 180 °C

Suroviny

Medové cesto:
450 g (+ štipka soli)
250 c
80 g
2 PL
1 ks
1 KL
1 KL
1 KL
2 PL pochúťková
Piškótové cesto (2x):
3 ks
3 PL
3 PL
1 KL
na špic noža
na špic noža
Krém:
700 ml
8 PL
80 g
250 g
100 ml
Čoko poleva na vrch:
200 g
na špic noža
Okrem toho:
4 PL (na potieranie korpusu)
5 PL (zahustený)
 (+ 100 ml vody)




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila medové cesto. Do rajnice nad paru som dala práškový cukor, maslo a med a nechala som roztopiť. Keď boli suroviny roztopené, pridala som smotanu, rozmiešala, pridala som vajce, škoricu a všetko zmiešala ale už mimo sporáka. Roztopenú medovú masu som prilievala k preosiatej múke, do ktorej som už pridala prášok do pečiva, sódu a soľ a postupne som zamiešavala k múke.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som zmiesila a dobre vypracovala

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a rozvážila na 2 polovice. Z cesta som odobrala kúsok na vykrajovanie srdiečok. Cesto som uložila do chladničky na 1 hodinu.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ cesto odpočívalo, pripravila som si dva piškótové korpusy. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do základu. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a plát som piekla 10 min. Takto som pripravila aj druhý piškótový korpus.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medové cesto som vyvaľkala priamo na papieri na pečenie. Hneď ako som upiekla piškótové cestá, vložila do rúry i medové a piekli sa tiež na 180 °C 6 minút. Všetky upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si krém. V mlieku som rozmiešala detskú krupicu a uvarila hustú kašu. Nechala som ju ihneď vychladiť v studenej vode. Vychladnutú som vložila po častiach do robota a dobre vyšľahala, aby sa netvorili hrčky. Potom som krupicovú kašu vybrala, vložila som maslo s cukrom, vymiešala a pridávala krupicovú kašu a dobre vyšľahala. Krém som rozdelila na 2 časti a uložila do chladničky stuhnúť.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na podnos som položila medový plát, natrela som ho horúcim jahodovým lekvárom.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na lekvár som natrela polovicu krému.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na krém som položila piškótový korpus a poliala som ho pomarančovým sirupom.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zahustila som si lekvár. Dala som lekvár v rajnici rozohriať a priliala som vo vode rozmiešaný Zlatý klas a zahustila, takto hustý lekvár som natrela na pomarančový korpus. Treba s ním rýchlo pracovať lebo tuhne.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na lekvár som položila druhý piškótový korpus, poliala som pomarančovým sirupom, natrela horúcim lekvárom a rozotrela druhú polovicu krému.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zakryla druhým medovým plátom. Položila koláč do chladničky na 3 hod. Až potom som ho zakryla papierom položila dosku na krájanie a 3 kg múky a nechala v chladničke do druhého dňa.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, poliala (a takto to dopadne, keď ihneď neprejdem po poleve hrebeňom... Zazvonila susedka a kým som jej odbehla otvoriť, bola čokoláda stuhnutá a už sa ťahať nedalo) zostala poleva hrbatá, tým pádom som musela túto chybu zakryť šľahačkou.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Krájala som horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Vianočné medovo-pomarančové rezy (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

45678
Veľmi pekne vyzerajú tvoje rezy,ale chýba mi tvoja dekorácia pri fotografovaní..Izka,srdiečka sú predpokladám medovníčky.,no čo ti poviem,obdivujem Ťa, aké zložité zákusky pečieš a premýšľam,kooolko umývania to je:-)
Pozdravujem a príjemný predvianočný čas želám:-)
izabella929
@siuuu (14.12.2019 15:47)
no potešila si ma, je to také vianočné medové a pomarančové chutné...ďakujem pekne za komentár.-)
1x haji
izabella929
@45678 (14.12.2019 16:15)
jaj, no každý ošomral moje dekorácie, tak som myslela že je obrus s vianočným motívom tak postačí..áno srdiečka sú z toho medového cesta z čoho sú pláty v zákusku..no jasné ja a vykrajovanie, ale som to zvládla, na šťastie ich nebolo veľa a nebolo ich treba už dozdobovať,..práve som sa s Lackom rozprávala, že koľko riadu sa naumývame po pečení..nuž veru ver mi, že veľa..a už keď som mala všetko umyté odložené, ešte raz po šľahačke..aj ja ťa srdečne pozdravujem a ďakujem pekne za komentár.-)nádherný predvianočný čas.-)
haji
Krása střídá nádheru, medík s pomarančom je velmi milá a chutná vánoční kombinace. Co ještě pochválit, když už všichni trefně komentovali. Prostě děkuji za tvé recepty, milá Izi, vždy mě umíš pohladit, potěšit a vneseš radost do života svými recepty!
izabella929
@haji (14.12.2019 18:07) Milá haji, som veľmi rada, že som to práve ja a moje zákusky ktoré ti vyčarujú úsmev na tvári..ako málo potrebuje človek ku šťastiu..nech to tak ešte dlho zostane a maj nádherný požehnaný víkend...
monika0406
Krasne kolačiky :-) chcem sa opytať či tie medové platy zmakmú a či je kvôli nim potrebné skôr piecť kolač aby stihli este zmäknúť . Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia