Polievka z cukrovej repy
Polievka z cukrovej repy

Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 12. decembra 2019
Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)
Foto: kvakac

Jedli ste už vianočnú polievku z cukrovej repy? Kamarátova stará mama nás tento týždeň poučila ako sa robí. Tak sme to vyskúšali Zobraziť celý popisJedli ste už vianočnú polievku z cukrovej repy? Kamarátova stará mama nás tento týždeň poučila ako sa robí. Tak sme to vyskúšali a môžem len povedať sú to zlate ruky a chytré hlavy, ako si vedeli so všetkým poradiť z toho mala čo mali. Robili sme to spolu s kamarátom a je tak dobrá, že sa hneď zjedla. Dokonca aj deti si dali druhýkrát. Jedno viem isto - bude na Vianoce.

15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g uvarená
700 ml
1000 ml
2 hrste
500 ml horúca (na huby)
400 ml
3 PL
3 PL čerstvý
40 g
3 PL
3 PL
Do zeleninového vývaru:
4 ks
7 ks
12  ks




Postup

  1. 1

    Prv ako začneme polievku uvaríme cukrovú repu. Necháme ju vychladnúť a nakrájame na 1,5 cm kocky. V zeleninovom vývare uvaríme koreniny uvedené z surovinách. Zalejeme huby s 500 ml horúcej vody a necháme ochladiť. To sme si všetko urobili vopred. Teraz začneme variť samotnú polievku. Do hrnca dáme zohriať maslo a na ňom urobíme zásmažku z dvoch lyžíc múky, tak aby bola až oriešková.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Tú zalejeme s hubami aj s vodou z nich. Miešame, aby sa múka pekne rozvarila a varíme asi 10 minút.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme zeleninový vývar a varíme pokiaľ sa huby uvaria.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú huby mäkké, nalejeme vývar z repy a pridáme nakrájanú repu. Rozvaríme a chvíľu povaríme. Zatiaľ si smotanu zmiešame s poslednou lyžicou muky.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    A nalejeme do hrnca. Varíme aspoň 15 minút.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Do malého hrnčeka dáme ocot a cukor rozvariť a varíme aspoň 4 minúty. A potom vlejeme do polievky, pomaly miešame a varíme tak 8 minút.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Na záver dosolíme ak treba, pridáme pokrájaný kôpor, premiešame a odstavíme zo sporáku. Najlepší by bol kôpor čerstvý, no keď je zima poslúži aj zmrazený. Necháme chvíľu postáť a máme hotové.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Tu je už naložené na konzum. Som veľmi rád, že som tento recept získal a vyskúšal. Je to výborná polievka, ktorá bude toho roku zdobiť na vianočnom stole. Stačí tak malo a dobrota je na svete. Tak ak sa niekomu prihovorí táto polievka budem rád a kamarátova starká tiež, že ju aj druhí varia.

    Polievka z cukrovej repy so sušenými hubami (fotorecept)  - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
@kvakac , dala som ti skvelý tip na polievku..ja som ju jedla v Maďarsku a ochutnala som ju vo dvoch verziách..so zeleninou a zápražkou a druhá bola v modernom štýle krémová..kebyže tam zelenina nie je má zvláštnu chuť, povedala by som že nič moc..so zeleninou a hríbmi je taká že prevládajú ich chute..druhá bola len zahustená smotanou a posypaná kôprom..tvoja vyzerá zaujímavo, ale u nás na Sk sa to moc nevarí a ani neviem kde by som repu zohnala, lebo ak dobre viem, už sa u nás nepestuje..
2x kvakac a haji
kvakac
@izabella929 (13.12.2019 16:52)

Vďaka za koment. Ja som vôbec nevedel, že je aj takáto polievka, až keď si napísala, že si ju jedla. Tak sme išli s kamarátom na lazy za jeho starkou ma 94 rokov. Povedala že ju vie robiť. mala aj cukrovú repu doma zo záhrady. Tak nám ju išla uvariť, že aj ona ju dávno nemala. Pokiaľ ju varila, tak nás využila. Rezali a štiepali sme drevo na zimu a aká bola rada. Veď sme riadnu kopu narobili a obložili chalupu. Tak sme náuku o polievke spojili s užitočným a ako nám potom chutila. Nemôžem pochopiť v toľkých rokoch taká čiperka. Asi je na tom veľa pravdy, že tvrda práca udržuje pri živote.
mitzy
Páči sa mi omáčka (príbeh) okolo tvojej polievky :) a polievka samotná
2x kvakac a haji
motyka
Nikdy som o takej polievke ani nepočula. Ale naše babičky varili skutočne skvelé jedlá a len zo surovín, ktoré si sami dorobili. Toto je určite výborná polievka. Rada by som ochutnala. Ukladám.... Možno raz.....
kvakac
@terinka55 (13.12.2019 21:43)

Vďaka za koment. Oplatí sa uvariť, nie že je len chutná, ale aj zdravá. Cukrová repa je liek na trávenie.
kvakac
@motyka (14.12.2019 00:29)

Vďaka za koment. Ja som sa dozvedel o tejto polievke pred týždňom. Vyskúšané, zjedene a veľmi dobré. Mrzí má, že takéto zdravé veci idú do zabudnutia.
mracik9
Tak túto polievku vyskúšam,repu som si toho roku nasadila kvôli sliepkam, vyzerá veľmi chutne
2x kvakac a haji
motyka
@mracik9 - a máš pravú bielu cukrovú repu? Aj ešte stále vlastné semeno, alebo sa dá niekde zohnať ? U nás sa už takáto repa takmer nepestuje. Čo je škoda, pretože keď sa pridala trošku do cvikly, tak prirodzene zvyšovala sladkosť bez pridávania cukru.
kvakac
@mracik9 (14.12.2019 12:10)

Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš a bude chutiť, daj potom vedieť.
1x haji
haji
Skvostný recept s příběhem, moc děkuji, milý @kvakac ! Máš dobré srdce, otevřenou hlavu a šikovné ruky! Krásné celé!!
kvakac
@haji (14.12.2019 17:43)

Vďaka, polievka je ozaj dobrá. Veľmi nám chutila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia