Kapustnica
Kapustnica

Pôstna kapustnica po našom

siuuu - fotkasiuuu, 10. decembra 2019
Pôstna kapustnica po našom
Foto: siuuu

Túto kapustnicu varíme v našej rodine na Vianoce aj na Silvestra od čias, ktoré si pamätám. Varila ju ešte moja babka, potom krstná mama Zobraziť celý popisTúto kapustnicu varíme v našej rodine na Vianoce aj na Silvestra od čias, ktoré si pamätám. Varila ju ešte moja babka, potom krstná mama a teraz aj ja. Skúšala som aj mäsovú verziu, ale táto bezmäsitá mi chutí najviac. Viem, že receptov na kapustnicu je asi toľko, koľko na majonézový šalát, ale tento som tu nenašla, tak pridávam do zbierky aj ten náš. Množstvo surovín je orientačné, u nás sa varí vždy tak nejako od oka.

6-8
porcií
10 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

350-400 g
1,5 - 2 litre
1-2 hrste
15-20 ks
1-2 ks
4-5 PL
1-2 PL
1 ks väčšia
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti (alebo farebné)
podľa potreby (alebo hnedý)




Postup

  1. 1

    Kyslú kapustu dáme do hrnca aj so šťavou, zalejeme vodou, s mierou osolíme (radšej menej ako viac, pretože kvasená kapusta je tiež slaná, takže radšej dosoliť ako presoliť), pridáme hrsť sušených hríbov, bobkové listy a varíme pokiaľ kapusta aj hríby nie sú mäkké. Potom vložíme sušené slivky a varíme ďalej.

  2. 2

    Medzitým si urobíme zápražku z jednej pokrájanej cibule, oleja prípadne bravčovej masti, hladkej múky a sladkej mletej papriky, ktorú jemne osolíme, okoreníme, prevaríme a potrebné množstvo prepasírujeme cez sitko do vriacej polievky.

  3. 3

    Premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou, korením a cukrom, prevaríme a môžeme podávať. U nás sa zvyčajne varí deň vopred, aby sa chute prepojili. Dokážem ju jesť aj týždeň a každým dňom je lepšia a lepšia.

Diskusia k receptu

farbuska
Ja varím pôstnu kapustnicu na Štedrú večeru. Do mojej okrem kyslej kapusty, podusenej cibule, sušených húb a sušených sliviek pridávam veľkú strakatú fazuľu a ku koncu zopár kúskov varených zemiakov. Ktochce, pridá si už na tanieri smotanu. Zápražku nedávam, takto je kapustnica dosť hustá. Ma Silvestra potom robím už s údeným mäsom a klobásami.
izabella929
@siuuu , ejha, kapustnicu veru pôstnu nechcem,,chýbala by mi z nej domáca klobáska a mäsové guľky, ktoré de nej dávam a mám veľmi rada,,,radšej počkám kým skončí pôst,.))
parondi
Kapustnica musí mať šmrnc.:Moje suroviny:domáca kapusta, voda ,domáca klobáska,udené mäso,bravčová krkovička,sušené hríby,sušené slivky,cibuľka.kyslá smotana , masť alebo olej a trocha červenej papriky pre farbu a vóňu.Variť den pred štedrým dňom.
2x haji a siuuu
haji
Každý má svého oblíbeného "koně", tedy recept, třeba na kapustnicu. Ráda si rozšířím obzory, milá @siuuu , díky za sdílení!
1x siuuu
boxik
@izabella929 (13.12.2019 17:04)

Aj takáto „pôstna“ kapustnica sa dá vylepšiť.My ju robíme presne takto,ale bez zápražky ,tá je nahradená domácou klobásou, nepokrájanou ,ktorá sa väčšinou je na druhý deň na raňajky.Naviac do nej pridávame mrveničku .Táto kapustnica má všeobecný úspech u väčšiny našich hostí.Nevaríme ju takto preto lebo by sme udržiavali nejaký pôst ,ale preto lebo Vianoce nie sú iba o kapusnici a táto dovoľuje bez následkov stráviť všetko ostatné čo štredrovečerný stôl ponúka.Máme radi aj kapustnicu s niekoľkými druhmi mäsa a klobás ,ale v inom čase ktorý je milosrdnejši k našim žlčníkom či žalúdkom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia