Orechový zákusok
Orechový zákusok

Orechové rezy s krémom a šľahačkou

valina - fotkavalina, 6. decembra 2019
Orechové rezy s krémom a šľahačkou
Foto: valina

Krémový zákusok plný orechovej chuti.

44
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

7 ks
60 g
2 bal.
150 g mleté
50 g
1 bal.
200 ml
 (na potretie korpusu)
Maslový krém:
7 ks
90+50 g
100 g
1 l
250 g (alebo Hera)
Šľahačková vrstva:
500 ml
1-2 balíčky
50 g
Okrem toho:
 (na pokvapkanie korpusu)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Najskôr z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Zmiešame cukor s vanilkovým cukrom a postupne ho pridávame do vyšľahaného snehu. Pomleté orechy si dáme do misky, zmiešame ich so škrobom, práškom do pečiva, mliekom a zmes pomaly pridáme k snehu a všetko dôkladne premiešame. Zmes nalejeme do formy vyloženej papierom cca 40 x 30 cm. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút. Hotové cesto necháme trochu vychladnúť, pokvapkáme rumom a potrieme lekvárom.

  2. 2

    Maslový krém: Vyšľaháme si žĺtky s cukrom. Pridáme škrob, 100 ml studeného mlieka a dobre premiešame, aby sme mali hladkú zmes. Zbytok mlieka privedieme k varu, keď sa začne mlieko variť, pridáme k zmesi žĺtky a všetko premiešame. Vrátime späť na oheň a ešte miešame 1-2 minúty. Krém necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyšľaháme si maslo s práškovým cukrom a pridáme do vychladeného krému. Krém natrieme na upečené vychladnuté cesto. Zákusok dáme na 30 minút do chladničky, aby sa krém s cestom spojil.

  3. 3

    Potom vyšľaháme šľahačku zo smotany, pridáme cukor a stužovač. Šľahačku nanesieme na krém. Zákusok ozdobíme kakaom a dáme ešte na hodinu do chladničky.

Diskusia k receptu

valina
som veľmi rada, že moje zákusky sa Vám páčia, je to moja záľuba a pečiem aj pred sviatkami, lebo mám narodeniny
haji
Achjo, to je krása, o lahodné chuti nepochybuji. Jen nezačít přibírat skrze ztrak - to by byl můj konec! Super receptík!
1x valina
haji
@valina (7.12.2019 08:51)
Se zpožděním přeji všechno nejlepší, hodně zdraví a plno bezva receptů na Vareche!!
1x valina
jankausa
Asi som jedina, ktora prv recept oskusa, nez okomentuje podla obrazkov. Takze presne som dodrzala postup a mozem povedat, ze cesto po pridani zmesi orechov, mlieka a kukuricneho skrobu bolo okamzite cista tekutina, nie krasna pena. Orechova cast bola na dne a musela som lyzicou vyberat a povrchu nanasat na vodnatu zmes, lebo orechy su tazke a okamzite padali na dno. Moj zaver: Ja osobne odporucam uplne vynechat 2 dcl mlieka. Netreba ho tam! Vsetko ostatne moze byt. Bielkova pena krasne drzi aj tazke orechy, lebo naslahana ma vysoku hustotu. Mliekom z toho spravite nechutne vyzerajucu tekutinu, v ktorej sa usadzaju orechy na dne. Akurat by som pridala navyse asi lyzicku maizeny, aby pekne vyrastlo.
jankausa
Este pokracujem komentar, co sa tyka zltkoveho kremu, ten je fantasticky. A to ja nechvalim hocico! Ja som iba pridala viac cukru, pretoze sa mi zdal nejako malo sladky. Ale vydaril sa skutocne dobre. Je lahodny. Az to cesto by som upravila, nabuduce uz bez mlieka. Inac doby. Dufam, ze niekto tiez oskusal a napise, ako to dopadlo.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia