Punčová torta
Punčová torta

Punčovo-kokosová vianočná tortička

siuuu - fotkasiuuu, 6. decembra 2019
Punčovo-kokosová vianočná tortička
Foto: siuuu

Milujem punčové zákusky - aby som nerobila stále iba klasiku, minulý rok som zvolila na vyskúšanie novej formy kombináciu punčovej a kokosovej chute, a Zobraziť celý popisMilujem punčové zákusky - aby som nerobila stále iba klasiku, minulý rok som zvolila na vyskúšanie novej formy kombináciu punčovej a kokosovej chute, a tortička bola výborná - snáď ešte lepšia ako samotná punčová.
Zdroj: Vlastný recept - Dobroty na tanieri

15
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus :
4 ks
4 PL (alebo krupicový)
4 PL
4 PL horúca
2 PL
1/2 bal.
štipka
Kokosová plnka:
200 g
1 PL
150 g (strúhaný kokos)
Punčová plnka:
1-2 hrste (mleté)
1 pomaranč
1/2 citróna
podľa chuti (alebo rumová aróma)
2 PL pikantnejší (malinový, ríbezľový)
podľa potreby
Poleva:
100-130 g preosiaty
1-2 PL horúca
1-2 PL
štipka
Na potretie korpusu:




Postup

  1. 1

    Cesto je klasika - vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov a štipky soli. Cesto rovnomerne rozotrieme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme do ružova - mne to trvalo cca 10 minút. Upečené cesto vyberieme z rúry, necháme pár minút vychladnúť, preklopíme na čistý papier na pečenie a z cesta stiahneme pôvodný papier. Necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí vykrojíme požadovaný tvar. Zvyšky korpusu nevyhadzujeme - použijeme ich na prípravu plnky.

  2. 2

    Na punčovú plnku rozmrvíme zvyšky korpusu, pridáme mleté orechy alebo mandle, šťavu z pomaranča a citróna, rum alebo rumovú arómu a rozvar z lekváru (ideálne domáceho) a trochy vody. Dobre premiešame a ak chceme peknú červenú farbu (od orechov je plnka tmavšia) tak dofarbíme kvapkou červenej potravinárskej farby (použila som gelovú, kúpenú v cukrárskych potrebách).

  3. 3

    Na kokosovú plnku (ja som zvolila jednoduchú, odľahčenú - bez masla) zmiešame kokosovú smotanu s cukrom a kokosovou múčkou. Kokosovej múčky dáme toľko, aby sme dostali kompaktnú kokosovú hmotu, ktorá sa bude dať rozotierať. Myslím, že kokosovú smotanu môžete nahradiť aj hustou časťou kokosového mlieka - plechovku odporúčam dať na noc do chladničky a na druhý deň oddeliť hustú stuhnutú časť). Samozrejme, môžete použiť aj klasickú sladkú smotanu (neskúšala som), ale chuť kokosovej vrstvy môže byť potom trocha iná.

  4. 4

    A budeme skladať - spodný plát potrieme džemom, rovnomerne navrstvíme punčovinu, priložíme ďalší plát potretý džemom, džemom natrieme aj vrch stredného plátu, rozotrieme kokosovú plnku a prikryjeme posledným plátom potretým džemom z tej strany, ktorá ide na kokosovú plnku. Vrch nepotierame.

  5. 5

    Ja som naplnila deň vopred, cez noc som nechala vo forme v chladničke stáť, aby sa jednotlivé vrstvy trocha uležali. Na druhý deň som vybrala z formy, a poliala som polevou, ktorú som pripravila zmiešaním osiateho práškového cukru s horúcou vodou, citrónovou šťavou a kvapkou červenej potravinárskej farby. Poleva by nemala byť príliš riedka (mohla by stiecť a bola by priesvitnejšia), ja to už mám akosi v oku. Poliaty koláč ozdobíme podľa vlastnej fantázie a necháme v chladničke alebo v chladnej miestnosti pár hodín schladiť, aby poleva zatuhla.

    Punčovo-kokosová vianočná tortička - obrázok 5

Diskusia k receptu

motyka
Si šikuľka. Dala by som si- Krásny a pre "kokoskárov" určite fantastický. Ukladám do KK. Niekedy urobím.
2x siuuu a haji
haji
Velmi pěkný recept a zajímavý /kokosvá smetana/! Klobouk dolů, jsi nesmírně šikovná! Krásná fota!
1x siuuu
siuuu
@haji (14.12.2019 09:48)

Ja neznášam dobre klasickú živočíšnu smotanu a táto kokosová je lahodná a vôňou podčiarkla kokosovú chuť.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia