Rybacia polievka
Rybacia polievka

Rybacia polievka

Norbert Veress
šéfkuchár hotela Galanta**** v Galante, 4. decembra 2019
Rybacia polievka
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
90 minút
príprava

Suroviny

1,5 kg (kapor, sumec, šťuka)
2 ks
2 ks
3 ks
2 strúčiky
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Ryby zbavíme šupín a umyjeme. Nakrájame ich na kúsky alebo podkovy. Vložíme ich do hrnca, na ne navrstvíme na kolieska nakrájané dve cibule, na pásiky nakrájanú zelenú papriku, na kolieska pokrájané paradajky a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Osolíme, okoreníme a necháme odstáť. Soľ uvoľní z mäsa a zo zeleniny vodu a na dne hrnca sa začne tvoriť aromatická šťava.

  2. 2

    V druhom hrnci začneme robiť vývar zo zvyškov mäsa, hláv, plutiev, ikier a mlieča. Cibuľu nakrájame na plátky, rybacie odrezky zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme do varu. Nesolíme. Keď voda začína vrieť, pridáme do nej 3–4 lyžice mletej papriky a vývar varíme na miernom ohni 60 minút, alebo tak dlho, kým sa cibuľa takmer nerozvarí.

  3. 3

    Vývar precedíme a odrezky vyhodíme. Zalejeme ním pripravené rybacie mäso so zeleninou, ktoré máme v druhom hrnci. Môžeme pridať na malé kocky nakrájané zemiaky. Polievku uvedieme prudko do varu a varíme 10–15 minút. Nemiešame. Hrncom len potriasame, aby sa mäso neprichytilo ku dnu. Podľa chuti ešte prisolíme, pridáme papriku alebo prikoreníme. K polievke sa podáva čerstvý maďarský chlieb alebo aj uvarené široké rezance.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia