Karamelový zákusok
Karamelový zákusok

Karamelové èclairs

siuuu - fotkasiuuu, 30. novembra 2019
Karamelové èclairs
Foto: siuuu

Po veľmi, veľmi, veľmi dlhej dobe som sa opäť odhodlala na odpaľované cesto - priznám sa, že s malou dušičkou - ale podarilo sa Zobraziť celý popisPo veľmi, veľmi, veľmi dlhej dobe som sa opäť odhodlala na odpaľované cesto - priznám sa, že s malou dušičkou - ale podarilo sa a chuť týchto pôvodom francúzskych koláčikov bola skvostná.

25-30 ks
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 185 °C

Suroviny

125 g
125 g
100 g
150 g
4 ks
štipka
Krém:
250 g
50 g
3-4 PL (alebo klasický)
2 PL
1 ČL
60 g izbovej teploty
80 ml (33 %)
Slaný karamel:
150 g
100 ml (33 %)
50 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na cesto privedieme v hrnci za občasného miešania k varu mlieko, vodu, maslo a soľ. Keď zmes začne vrieť, pridáme múku a miešame pokiaľ nedostaneme kompaktnú hladkú hmotu - mne to trvalo cca 2 minúty. Odstavíme a zmes necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vlažnú hmotu som dala do robota, 2-3 minúty som ju samotnú nechala miešať a potom som pridávala postupne vajíčka - každé vajíčko som nechala dobre rozmiešať a až potom som pridala ďalšie. Cesto musí byť polohusté, hladké, bez hrudiek. Cesto som dala do cukrárskeho vrecka s veľkou hviezdicovou špičkou a na pekáč vyložený papierom na pečenie som robila pásiky dlhé cca 11-12 cm. Eclaires som piekla v rúre zohriatej na 185 °C 20 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.

    Karamelové èclairs - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa eclairs pečú a chladnú (po upečení ich treba pichnúť, aby vyšla para a zostali chrumkavé), pripravíme si karamel, ktorý budeme potrebovať aj do krému: v širšom hrnci alebo panvici (najlepšie s nepriľnavým povrchom) roztopíme na slabom ohni cukor na karamel (mal by mať peknú jantárovú farbu, treba strážiť, aby príliš nestmavol a nezhorkol), pridáme maslo, rozmiešame, pridáme smotanu a soľ (nemusí byť, mne slaný karamel chutí viac ako klasický). Časť určenú do krému si vždy odoberiem do misky, aby skôr vychladol - do krému pridávam vlažný.

  4. 4

    Na krém som vyšľahala mascarpone, tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a slaný karamel (zvyšný karamel som použila na potretie). Ja som nechala plnku trocha redšiu - originál eclairs sa nerozkrajujú a plnia sa cez malý otvor zboku, a s tuhým krémom by to nebolo možné. Plnku som dala do cukrárskeho vrecka so špičkou s malým otvorom, úzkym špicatým nožom som urobila dierku z oboch bokov a plnku som nastriekala dovnútra.

  5. 5

    Vrch eclairs som mašlovačkou potrela nahriatym zvyšným karamelom. Chcela som posypať orechovým krokantom, ako na potvoru som ho však nenašla, tak poslúžila aj čokoládová ryža... a takto vyzerali v reze - mne pripomínali chuťou naše veterníky.

    Karamelové èclairs - obrázok 5

Diskusia k receptu

luwinka
No tie sú úžastné. Ano ako spomínaš v bode č. 5 môže to byť chuť veterníkov. Pekne sa ti vydarili. Patrí ti pochvala.
siuuu
@farbuska (30.11.2019 21:42)

Ale čo by si nemala - toto bol môj druhý pokus po X rokoch a vydarili sa na prvý šup, takže aj tebe sa podaria - je to jednoduchšie ako tovyzerá, takže smelo do toho.
izabella929
Krásne a chutne si napiekla.Už sa dávnejšie pohrávam s touto myšlienkou upiecť tieto jednoduché a chutne koláčiky.-)
2x siuuu a haji
siuuu
Ja veľmi nie som na krémové koláčiky, ale tieto boli chuťovo úžasné.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia