Cviklový šalát
Cviklový šalát

Cviklový šalát s ananásom alebo cícerom

cyklistka77 - fotkacyklistka77, 24. novembra 2019
Cviklový šalát s ananásom alebo cícerom
Foto: Cyklistka77

Alternatíva pre tých, čo nemajú radi zaváranú cviklu. Uvarená a nastrúhaná cvikla sa zmieša s čerstvou citrónovou šťavou a na kúsky nakrájaným Zobraziť celý popisAlternatíva pre tých, čo nemajú radi zaváranú cviklu. Uvarená a nastrúhaná cvikla sa zmieša s čerstvou citrónovou šťavou a na kúsky nakrájaným čerstvým ananásom alebo uvareným cícerom. Osvedčila sa mi kombinácia 1:1, aj keď na začiatku, keď som sa bála, či nepokazím ananás, som dala 2 hrnčeky cvikly a 1 hrnček ananásu. Bežne robíme šalát iba z cvikly a citrónovej šťavy, ale občas je super aj takáto zmena. Dúfam, že nadchne aj niekoho ďalšieho :-)

6 - 7
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

5 ks
2-4 ks
1 ks čerstvý
200 g




Postup

  1. 1

    Do vriacej vody dáme variť cviklu. Uvaríme ju do mäkka, očistíme a nastrúhame. (Varí sa asi 40 minút - záleží od veľkosti.) Cviklu zmiešame so šťavou z 2 citrónov (podľa veľkosti a kyslosti citrónov, to môžu byť aj 4 citróny). Zatiaľ máme asi 4-5 porcií. Očistíme čerstvý ananás, nakrájame na kúsky (keď budú veľké, bude sa to nešikovne jesť a ak budú príliš malé, nebudete až tak cítiť, že je to ananás. Ja som koliesko ananásu prekrojila na polovicu, z polovice som krájala trojuholníky a tie som ešte prekrajovala na polovicu. Pri takomto krájaní nie je potrebné vykrajovať stred. Ale toto si prispôsobí každý podľa svojich zvyklostí. V miske na fotografii je nakrájaný ananás z 2 koliesok, namiešané v pomere 1:1, ale toto si tiež prispôsobíte podľa vlastného uváženia. Mne tam nechýbalo nič, ale môžete si do šalátu pridať pár kvapiek oleja, kyslú smotanu, alebo jogurt.

    Cviklový šalát s ananásom alebo cícerom - obrázok 1
  2. 2

    Ak máte radi cícer, môžete vyskúšať cviklu s uvareným cícerom tiež v pomere 1:1.

    Cviklový šalát s ananásom alebo cícerom - obrázok 2
  3. 3

    Farebne by sa mi tam hodila ešte nasekaná pažítka, ale aj takto som spokojná. Cícer s cviklou nie je chuťovo tak úžasný, ako ananás s cviklou, ale je sýtejší, takže si ho pokojne zoberiem so sebou, keď budem cestovať a nebudem mať čas ísť do reštaurácie.

    Cviklový šalát s ananásom alebo cícerom - obrázok 3
  4. 4

    Cvikla býva rôznej veľkosti - preto počet porcií je ťažké napísať presne - tak mi to dúfam bude odpustené :-)

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá kombinace - cvikla s čerstvým ananasem - příjemná inspirace, děkuji!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia