Veterníky
Veterníky

Veterníčky s krémom z matcha čaju

Tomáš Lysý
šéfkuchár reštaurácie Iasai v Bratislave, 18. novembra 2019
Veterníčky s krémom z matcha čaju
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Tajomstvá majstrov varešky... Niekde sú skryté v neznámej surovine, inde v postupe, nečakanej chuťovej kombinácii, triku pri varení, novom nápade. Či v náhrade ingrediencie, Zobraziť celý popisTajomstvá majstrov varešky... Niekde sú skryté v neznámej surovine, inde v postupe, nečakanej chuťovej kombinácii, triku pri varení, novom nápade. Či v náhrade ingrediencie, ktorá je nedostupná, drahá alebo si nerozumie s niektorými zdravotnými obmedzeniami. Prekvapiť a priniesť niečo nové, predovšetkým pri jedlách z múky... to je parketa, kde sa odjakživa pohybujem veľmi rád. A vôbec mi neprekáža, keď sa mi pritom budú čitatelia Varechy pozerať pod prsty...

4
porcie
50 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

125 ml
125 ml
100 g
150 g
3 ks
štipka
1 PL
Matcha krém:
10 g
50 ml
5 g
2 g
15 g
30 g




Postup

  1. 1

    Mlieko, vodu, soľ, cukor dáme do hrnca, zahrievame a počkáme, kým sa neroztopí cukor a maslo. Potom pridáme múku a cesto odpálime v hrnci – je hotové vtedy, keď sa odlepuje od hrnca. Necháme vychladnúť. Potom do cesta zašľaháme pomaly po jednom vajíčka. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a nastriekame na plech kopčeky. Dáme piecť pri 180 °C asi 20 minút.

  2. 2

    Matcha krém: Nalámanú bielu čokoládu roztopíme. Do kastrólika dáme mlieko, cukor, Zlatý klas a necháme na sporáku mierne variť, aby mal krém pudingovú konzistenciu. Roztopenú bielu čokoládu rozmiešame s matcha čajom a zamiešame do vychladnutého pudingového krému. Pridáme vyšľahanú šľahačku.

  3. 3

    Do vychladnutých upečených veterníkov spravíme zospodu dierku a pomocou cukrárskeho vrecúška ich naplníme krémom.

Diskusia k receptu