Ďalšia huspenina

alzbetka2 - fotkaalzbetka2, 31. mája 2010

Včera pridala recept na huspeninu honestka, celkom mi narobila chute, pretože aj v našej rodine je to obľúbené jedlo. Ja ju varím trocha inak.

Suroviny

2 ks
4-6 ks
2 ks
 za hrsť
od oka 10-20 ks
1-2 lyžičky kávové




Postup

  1. 1

    Najprv dám variť do studenej vody dobre umyté a oholené /mám v kuchyni starý holiaci strojček na tieto účely/ kolená a nožičky. Nožičky prekrajujem na polovice. Dávam pozor, aby nezačala prudko vrieť. Keď sa už začína variť, stiahnem na menšiu teplotu, aby sa len tak pomaly varila. Takto varím 2 hod. Potom pridám očistené cibule, cesnak, korenie a červenú papriku. Ak treba, tak aj soľ. Huspeninku varím pomaly ďalšie 3-4 hodiny,aby zostala číra. Keď mäso opadáva už od kosti, tak ho povyberám, rozložím na taniere - aj paprčky, nakoľko ich máme radi, pozberám masť a pozalievam mäso na tanieroch cez sitko. Keď stuhne jeme ju s chlebom a cibuľou s octom. To, že nedávam koreňovú zeleninu, mám od svojej svokry a vôbec tam nechýba.

Diskusia k receptu

honestka
@Alzbetka2 , ani moja mamka nedavala zeleninu, tu som zacala pridavat az tu, ked mi vsetko zacalo inac chutit a myslim, ze to aspon troska vylepsilo, vies, ked tu nekupim prasiatko, ktore je dobre vykrmene ako doma okolo tych 250 kg, tu ked dostanem okolo 90 kg, tak je to zazrak a teda aj jeho masko je velmi mlade. Ale som si vedoma, ze kolko rodin, tolko receptov a kazdemu chuti najviac to svoje. Dakujem.
alzbetka2
honestka, ja som sa ťa vôbec nechcela dotknúť, to je pravda, že každému chutí to svoje. ja som len napísala recept, ako huspeninu robím ja. ked som našla recept na ňu od teba, tak si mi narobila chute. dala by som si, lebo ju mám veľmi rada, ale musím počkať do zimy, nakoľko už o takomto čase ja huspeninu nerobím. málo z nej uvariť neviem, a veľa to by nemal kto zjesť.prajem všetko dobré.
honestka
alzbetka2: mrzi ma ak moj comment vyznel ako dotknutie! naopak, vzdy sa bud rada priucim, alebo obmenim co sa mi tu na vareche velmi paci obzerat recepty- moj comment bol viacej k tej kvalite masa lebo chude prasiaka chutia inac ako tie na ktore som bola zvyknuta doma... z takehoto by si ani vela masti nenatopila, lebo ma slaninku ze dovidim do susedov... takez nic v zlom - naopak -ok?
alzbetka2
honestka, ok.teší ma, že si sa neurazila, pretože aj ja som len napísala ako robím ja. a bez tej zeleniny len preto, lebo môj muž to nechcel, že svokra nedávala, tak som sa ja musela prispôsobiť.prezradíš,ako si sa dostala do Calgary?
honestka
raz napisem do zazitkov par veci, ale musim to sklbit s nejakym dobrym jedlom. a poznam aj tvoj kraj ten "na dolniakoch" v Leviciach mam rodinku a ako pamatam vela ludi vtedy fabrika Tlmace zamestnavala z okolitych obyvatelov, lenze to su uz roky a vsetko sa iste velmi zmenilo, takze pozdravujem!
používateľ nemá avatar
dry
dry
Huspeninu varím podobne ako Alžbetka2, ale do huspeniny nedávam červenú papriku. Spravidla varím naraz veľa huspeniny a stáva sa že ju postavím večer a varím až do rána. Keď ju zcedím, trocha nechám vychladnúť, naberačkou odstránim masť. Zbytok masti odstraňujem bielou servítkou, ktorú rozprestrem na povrch šťavy. Až potom nalievam na mäso rozložené v tanieroch. Po naliatí šťavy, štipkou ostrej červenej papriky posypem mäso v huspenine. Huspenina podľa mňa má byť číra a bez masti.
honestka
ako inac Dry, ved nikomu nie je prijemne ked sa studena mast lepi po ustach, predtym ako som nasla tento separator mastnoty som aj ja zbierala starym sposobom- takze nas je vela tych, ktori ju mame radi. aj to je dobry sposob varit ju cez noc, hlavne take velke mnozstvo- nemusis sa bat, ze sa ti voda vyvari...
tinca
ja robím huspeninu ako @honestka čiže aj so zeleninou vyzerá to na tanieri pekne ak sa naservíruje s mäsom a koliečkom vajíčka natvrdo. Paprika červená tú dávam až pri jedení navrch spolu s korením, cibuľkou a octom. Huspenina sa má variť veľmi pomaly a dlho /cca 3 hodiny./ @alzbetka , samozrejme rešpektujem, že kadý má svoj spôsob, o tom varecha je, že popri jednom recepte sa dozvieme aj 5 ďalších.
nelina
musím sa pridať aj ja, lebo s manželom milujeme huspeninu, ale aj ja ju varím bez zeleniny, tiež tak 4-5 hodín, do tanierov rozdelím mäso (ale iba chudé, tučné tam nemusíme, ani kože) a nastrúham trošku chrenu, alebo cesnaku. Skúste je to super. Papriku červenú dávam až na vrch tanierov. Mňam už aby bola zima... lebo tiež ju robím iba v zime.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia