Zemiakový prívarok
Zemiakový prívarok

Hodolanská omáčka

rubyrom - fotkarubyrom, 11. novembra 2019
Hodolanská omáčka
Foto: rubyrom

Při mé nedávné návštěvě Olomouce kde jsem vyrostla, se mi vybavily vzpomínky na dětství a také na jídlo, které nám vařila maminka s babičkou. Zobraziť celý popisPři mé nedávné návštěvě Olomouce kde jsem vyrostla, se mi vybavily vzpomínky na dětství a také na jídlo, které nám vařila maminka s babičkou. Toto jídlo jsme jako děti milovaly a já jsem vytáhla recept po babičce a dnes jsem tu baštu uvařila. Kam se hrabe steak! Tehdy se ta omáčka vařila z mléka, bylo to takové chudší jídlo a nedávala se tam klobása, ale točeňák. Mléko je dnes jen obarvená voda tak jsem použila smetanu a na vylepšení klobásu.

30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
2 ks
3 ks
1 ks väčšia
2 ks
3 PL
4 ks (uvarené natvrdo)
250 ml




Postup

  1. 1

    Brambory, klobásu a mrkev nakrájíme a dáme vařit do osolené vody, přidáme nové koření a bobkový list. Když je vše uvařené, přilijeme smetanu s rozkvedlanou moukou, dochutíme solí, octem a cukrem. Omáčka má být hustá a jemně sladkokyselá. Ne příliš ostrá. Přidáme ještě nakrájená a natvrdo uvařená vejce.

  2. 2

    Tato omáčka se podává jako hlavní chod s chlebem. Podle chuti ji můžeme vylepšit koprem nebo kyselou okurkou.

Diskusia k receptu

haji
Oh, to je pěkný a jednoduchý recept, už se těším jak tvoji omáčku udělám, sbíhají se mi sliny.
dvorka
Ďakujem veľmi pekne za recept. Je to jedlo môjho ranného detstva, ktoré som už viac nejedla. Omáčku so zemiakmi, mrkvou a vajíčkom nám robievala moja babička v Hradci Králové. K tomu čerstvý chlebík alebo houska. Zemiakový prívarok mám rada, ale vždy som si vravela že to nie je to, čo som si pamätala. Moja mamka je mäsová, v jej zošite s receptami z domu takéto delikatesy nie sú, ostali len kdesi v mojej pamäti.
rubyrom
Děkuji za Vaše komentáře. Nevím zda má tato omáčka něco společného s částí Olomouce Hodolany, ale znám ji pod názvem hodolanská. Vaří se různě s obměnami, je to dnes již trochu zapomenuté jídlo, ale velmi dobré. Většinou se setkávám s tím, že si to lidé pamatují z dětství a já tyto poklady ráda vytahuji. U nás na na této omáčce pochutnala i moje vnučka, která to neznala a hned chtěla recept.
1x haji
haji
@rubyrom (12.11.2019 10:34)
Co si budeme líčit, můj tatínek z duše nesnášel pár tradičních jídel: smetanové omáčky na sladkokyselo /prívarky/ - salátovou, bramborovou a dýňovou /klasická bílá dýně/. To hrozilo atomovým výbuchem až rozvodem. Rodina se vzdala salátové a bramborové omáčky, ale dýňovou sem tam do jídelníčku propašovala - a to pak byl rachot! Už jsem psala, že situace se zklidnila, když tatínek začal pěstovat cukety, ty tatínek miloval. Zato brácha cuketu nepozře.
Recept vyzkouším s radostí.
kvakac
Poznám to ako kyslé zemiaky, aj to často varíme, ale bez mrkvy, po celý rok je obľube. V lete osvieži v zime zohreje, je to dobrota. Niekedy miesto klobásy dáme k nim fašírku, alebo zemiakové placky.
motyka
Uvarila som toto jedlo - / u nás kyslé zemiaky na husto / - presne podľa Tvojho receptu. A je to oproti naším - určite vyšší level. K tomuto jedlu už nie je ani potrebné nič, len chlebík, rohlík alebo žemľu. A je to delikatesa. K našim jednoduchým je potrebné pridať - fašírku, špekačku, klobásu alebo volské oko. Samotné sú dosť "chudobné ", ale tiež chutné jedlo. Dosť skoro sa po ňom vyhladne. Tvoje je chutnejšie a aj dosť sýte. Budem to preto striedať - podľa situácie a potreby. V každom prípade odporúčam ho uvariť a ďakujem Ti za super recept. Poslala som aj sestre. Švagor vychválil a už iné nechce.
rubyrom
@motyka (14.11.2019 14:47)

Mám velkou radost a děkuji za vyzkoušenį. Po velmi dlouhé době jsem toto jídlo uvařila a rodina se mohla otlouct, musím brzy zopakovat a udělat toho větší hrnec.
1x motyka
kimlo
Vyskúšal som, výborná vec! Len miesto zátrepky som dal zápražku. A nakoniec ochutil kôprom. Vďaka za recept. ;-)


45678
@kimlo (8.8.2020 13:28)
Mňam, moje obľúbené, presne ako Tvoje aj s kôprom :-)
joer
To nie je holanská omáčka, to sú zemiaky na kyslo. Holanská omáčka má úplne iné zloženie a je to luxus medzi omáčkami. Mám kdesi v compe starý recept z 19. stor dedený s generácie na generáciu ak ho nájdem tak ho sem zavesím. Ale zatial vééélmi približne:  varecha.pravda.sk/recepty/holandska-omacka/67951-recept.h...
kimlo
@joer (11.4.2023 21:40)

Ja ju robievam a je to hodolanska. Odporúčam ešte raz dobre si prečítať názov. 😉
1x bugout
bugout
@kimlo (12.4.2023 05:33)

Si ma predbehol. Ja len doplním, že kontrolovať treba nie len čo je napísané, ale aj čo píšeme (to je aj vlastná skúsenosť). Spomínaná omáčka je Holandská a nie holanska...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia