Citrónová torta
Citrónová torta

Svieža torta s citrónovo-makovým krémom

siuuu - fotkasiuuu, 9. novembra 2019
Svieža torta s citrónovo-makovým krémom
Foto: siuuu

Túto tortu robievam rada, pretože korpusy sú šťavnaté od ananásu a banánu a citrónový krém je osviežujúci.

10-12
porcií
20 minút
príprava
20-25 minút
na 175 °C

Suroviny

Suroviny na 1 korpus (priemer 20 cm):
1 ks
50 g
80 ml
90 g
100 g
1 ČL
1 PL mletý
1 ČL
1/4 ČL
1 ČL
30 g posekané
40 g (čerstvý alebo sterilizovaný)
Krém na dva korpusy (+ potretie torty):
250 g (alebo jemný tvaroh)
200 g
2 PL
1 PL mletý
1 ks (šťava aj kôra)
2 hrste (nadrobno pokrájaný)




Postup

  1. 1

    Na cesto rozpučíme banán vidličkou na kašu, pridáme cukor, vajce, olej, škoricu, soľ, vanilkový extrakt a zmixujeme. Pridáme mak, múku so sódou bikarbónou a nakoniec ručne vmiešame pokrájaný ananás a posekané orechy. Cesto vlejeme do formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie, urovnáme a pečieme v rúre zohriatej na 170 °C cca 20-25 minút (vyskúšame špajľou). Po upečení necháme vychladnúť vo forme. Každý korpus je potrebné piecť osobitne - kvôli kúskom ananásu by sa nedal dobre prekrojiť.

  2. 2

    Uvedený rozpis na cesto je na jeden korpus - teda suroviny na cesto treba zdvojnásobiť ak chceme urobiť tortu aká je na fotografii. Ja každé cesto robím osobitne kvôli tomu, aby boli korpusy rovnako hrubé (nie vždy sa dá cesto úplne rovnomerne rozdeliť) a pečiem naraz v dvoch rovnako veľkých formách, ale samozrejme môžete zamiesiť naraz a rozdeliť do dvoch foriem.

  3. 3

    Na krém vymiešame 250 g mascarpone, 200 g Lučiny (môžete použiť aj samotné mascarpone, alebo jemný tvaroh a podobne), 1 kopcovitú PL práškového cukru, šťavu a kôru z 1 citróna, 1 PL mletého maku.

  4. 4

    Nakoniec z vychladnutého cesta odstránime papier a tortu poskladáme. Na spodný korpus navrstvíme krém (časť si necháme na potretie torty), posypeme posekaným ananásom (ja som pridala aj zopár čučoriedok), položíme druhý korpus a vrch aj boky jemne potrieme zvyškom krému. Necháme stuhnúť v chladničke minimálne 3 hodiny. Ozdobíme podľa svojho vkusu.

    Svieža torta s citrónovo-makovým krémom - obrázok 4

Diskusia k receptu

kucharka
Krasne sa ti podarila. Ja ho poznam ako “Hummingbird cake”.
Ked vidim tvoju fotku, hned bych si dala... :-))
Pekny vikend.
luwinka
Veľmi pekná torta a ten krém sa mi moc páči . Ten názov sa tam hodí , je naozaj svieža . Si moc šikovná . Rada si pozerám tvoje recepty . Moc pekné. Príjemný víkend želám.
siuuu
@kucharka (9.11.2019 19:41)

Áno vychádza práve z toho receptu - robievam ju aj v origoš verzii, tentoraz som si ho trošičku poupravila tým pridaným makom do korpusu aj do krému, a krém som doplnila ešte citrónovou šťavou a kôrou.
siuuu
@luwinka (9.11.2019 19:54)

Ďakujem za pekný komentár .... keď mám čas a náladu tak rada skúšam rôzne receptíky, som rada že sa ti páčia. Tiež prajem pekný večer.
siuuu
@jerica (9.11.2019 20:09)

Za seba môžem odporučiť - ten korpus s banánom a kúskami ananásu je taký iný ako klasické korpusy svieži a šťavnatý, krém si každý môže dať aj podľa seba.
siuuu
@marienka44 (10.11.2019 15:07)

môže by buď čerstvý alebo z konzervy, v podstate je to jedno - aký aktuálne mám, taký použijem - robila som aj - aj a výsledok bol vždy super