Orechová torta
Orechová torta

Jemná oriešková torta s parížskou šľahačkou (bez múky)

imaginarium - fotkaimaginarium, 2. novembra 2019

Moje narodeninovo-meninové potešenie. Úžasne ľahunká torta s orieškovým korpusom a najjednoduchším krémom na svete - parížskou šľahačkou. Torta, ktorú zvládne každý a je Zobraziť celý popisMoje narodeninovo-meninové potešenie. Úžasne ľahunká torta s orieškovým korpusom a najjednoduchším krémom na svete - parížskou šľahačkou. Torta, ktorú zvládne každý a je úplne bez múky, takže už sa teším, kedy ju znova upečiem pre našich bezlepkových známych.

10
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g mleté
200 g mleté (mandle)
180 g
10 ks
500 ml
200 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Krém si treba pripraviť deň vopred. Šľahačkovú smotanu zohrejeme (nesmie vrieť!) a nalámeme do nej čokoládu. Rozmiešame ju do úplneho rozpustenia. Na noc uložíme do chladničky, aby sa dobre vychladila.

  2. 2

    Tortovú formu (Ø 23 cm) si vymažeme maslom a rúru dáme vyhriať na 175 °C. Vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s trstinovým cukrom do peny. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Do žĺtkovej peny varechou jemne zamiešame zmes mletých orechov a sneh. Nalejeme do nachystanej formy a pečieme 35 - 40 minút. Radšej si odskúšame špajdľou, či je korpus prepečený.

  3. 3

    Po vychladnutí korpusu môžeme tortu dokončiť. Parížsku šľahačku si vyšľaháme do tuha, korpus rozrežeme na tri časti a naplníme krémom. Časť si necháme aj na potretie vrchu. Ozdobíme podľa seba. Ja som zdobila najjednoduchším možným spôsobom, len jahody v čokoláde a hoblinky bielej čokolády.

  4. 4

    Tip: Ja som si tortu najskôr nakrájala, aby som vedela rovnomerne rozložiť jahody a malo to jednu obrovskú výhodu. Nemusela som ju potom krájať pred návštevou, len som ju rovna servírovala.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík a ještě pěknější torta, ráda bych ochutnala. Jsi šikulka!
luwinka
Torta pekná , ale mi chýba foto v reze - to nebude ? alebo ...
imaginarium
@luwinka (2.11.2019 19:22)

V reze len tak narýchlo, čo som odfotila počas oslavy. Rez nie je nejaký výnimočne pekný, keďže sú korpus aj plnka hnedé, ale čo jej chýba na kráse, to doháňa chuťou :)


roxanne
Chcem sa skusenych cukrarok spytat, co robim zle, ked sa mi uz dva roky po sebe pri vianocnom peceni (parizske rozky) zrazil parizsky krem. Postupujem presne tak, ako sa pise v tomto recepte. V zohriatej smotane roztopim horku cokoladu, necham cez noc stuhnut v chladnicke. ked ju na druhy den idem vyslahat, zgrcne sa to. Az sa bojim zamiesat cesto na orechove spodky na parizske rozky, ze zas budeme mat susienky ku kave... Dakujem za kazdu radu!
emilka7154
@roxanne (20.11.2019 09:38)

Roxanna skús šľahať pri nižších obrátkach a tiež až zistíš že krém je tuhý okamžite prestaň. Šľahanie naviac uškodí krému zgrcne sa. Moja skúsenosť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia