Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Jemná krémová kyslá zemiaková polievočka trocha inak

siuuu - fotkasiuuu, 1. novembra 2019
Jemná krémová kyslá zemiaková polievočka trocha inak
Foto: siuuu

Dnes som sa vrátila k receptu, ktorý mám už veľmi dlho a veľmi dlho som ho už nepripravovala - k jemnej krémovej kyslej zemiakovej Zobraziť celý popisDnes som sa vrátila k receptu, ktorý mám už veľmi dlho a veľmi dlho som ho už nepripravovala - k jemnej krémovej kyslej zemiakovej polievke, ktorá sa v tomto jesennom počasí hodí.

3-4
porcie
10 minút
príprava
35-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 ml
2 ks menšie
2 PL
1 ks
1,5 dl
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (alebo slanina)
podľa chuti (na ozdobu)
1 bal. (na varenie, šľahanie)
20 g (voliteľné)




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. Zemiaky a jablká očistíme a pokrájame na kocky.

  2. 2

    Na oleji opečieme pokrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pokrájané zemiaky a jablká, podlejeme vínom (odporúčam kyslejšie kvôli výraznejšej výslednej chuti) a necháme pár minút prevariť, aby sa alkohol odparil.

  3. 3

    Následne zalejeme vývarom a povaríme cca 35-40 minút - zemiaky aj jablká musia byť úplne mäkké. Rozmixujeme do hladka, môžeme prepasírovať (ak máte výkonnejší mixér, nebude treba), pridáme smotanu, necháme prevariť, dochutíme soľou a korením. Vypneme, vhodíme plátok masla na zjemnenie (môže a nemusí sa dať). Podávame ozdobené opraženou slaninou a pažítkou.

Diskusia k receptu

farbuska
Nuž, to je naozaj vyššia úroveň zemiakovej polievky - a spotrebujú sa aj tie menej atraktívne jabĺčka. Príde na rad. Vďaka za recept a príťažlivé predvedenie - ako vždy.
1x siuuu
siuuu
Ďakujem dievčatá za milé komentáre - polievočka je ozaj lahodná, jemná, výsledná chuť závisí od použitého vína aj odrody jabĺčok - ak budú kyslejšie, bude chuť polievky výraznejšia, ak sladšie bude menej výrazná. Ja ak má sladšie jablká či víno (väčšinou využívam aktuálne to, čo máme otvorené), tak si dochutím jemne kvapkou octu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia