Orechová torta
Orechová torta

Torta Eszterházy

Ján Halaj
z reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 10. októbra 2019
Torta Eszterházy
Foto: Pravda - Robert Hüttner
8
porcií
40 minút
príprava
40-45 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
120 g
50 g mleté
200 g
1 PL
50 ml
50 ml
Krém:
800 ml
200 g
3 bal.
400 ml
220 g mleté
30 ml
1 ks
Navrch:
200 g mleté




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom na hustú penu, postupne pridáme žĺtky a olej spolu s mliekom. Potom prisypeme múku preosiatu spolu s kakaom a orechy a vymiešame cesto.

  2. 2

    Cesto vylejeme do tortovej formy priemeru 26 cm a pečieme pri 175 °C 40–45 minút, až kým špajľa po vpichnutí nebude suchá. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme na 4 časti.

  3. 3

    Krém: Z mlieka, cukru, rumu, vanilky a zo Zlatého klasu uvaríme hustý puding. Do vychladnutého pudingu vmiešame vyšľahanú šľahačku a mleté orechy. Krém rozdelíme na 5 častí.

  4. 4

    Korpusy spájame krémom a vrstvíme na seba. Poslednú vrstvu plnky uhladíme a celú tortu posypeme mletými orechmi.

Diskusia k receptu

pivonka
Z toľkých orechov môže byť torta naozaj výborná, ale... Z torty je síce odkrojené, ovšem rez vidieť nie je. Preto sú tam vložené tie kvety? Nie je jednoduché rozrezať tortu na štyri rovnomerné časti.
evanaaa
Prerezať korpus, a ani nie vysoký, na štyri časti je umenie, preto by bolo dobré vidieť ten výrez v reze, o to hlavne ide....a myslím si, že piecť pláty zvlášť, ako spomína @marika9 , by bolo lepšie.....
hubata
Ja si pomáham tak, že tortu narežem v akej výške chcem mať plát asi na troch miestach nožom. Cez tieto zárezy vediem niť, prekrížim ju a tortu prekrojím. Niťou krájam aj knedľu, nepotlačím si ju tak nožom.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia