Zavárané uhorky
Zavárané uhorky

Sladkokyslé uhorky s okrou fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. októbra 2019
Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept)
Foto: sracz

Odmenil som si nedočkavosť a experimentoval so svojim dávnym, už v Des Moines – Iowa, nápadom: zasterilizovať uhorky nakladačky s okrou à la „Znojemské Zobraziť celý popisOdmenil som si nedočkavosť a experimentoval so svojim dávnym, už v Des Moines – Iowa, nápadom: zasterilizovať uhorky nakladačky s okrou à la „Znojemské vokurky”. V Iowe boli nakladačky, ale nie čerstvá okra, v Arizone je okra, ale nie sú čerstvé nakladačky. Tak som prišiel na kompromis. K okre som prikúpil baby anglické hladkostenné uhorky, čerstvý kôpor (máme radi, ale naše vnútra sú proti) som nahradil čerstvým tymianom z vlastného „chovu”... čakal som len na ochutnávku. „Ta šak uvidýmo! Ňi?”

10-12
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 80 °C

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby (kolieska)
podľa potreby (kolieska)
podľa potreby (prúžky)
podľa potreby (strúčiky olúpané)
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby (čerstvé vetvičky)
podľa potreby (čerstvé vetvičky)
podľa potreby (malá čerstvá)
podľa potreby (alebo serrano)
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Obavy nabok a ide sa na vec!

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uhorky, okru a jalapeño dôkladne „vydrhnúť“ v studenej vode, strúčiky cesnaky zavčasu ponoriť do pohára s vlažnou vodou (po nej už zo šupiek „vyskakujú“ samé).

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dno umytých a vysušených pohárov som uložil všetky „doprovodné“ ingrediencie, t. j.: bobkový list, kolieska karotky, chrenu, 3-4 mm pásiky červenej cibule, olúpané strúčiky cesnaku, celé nové korenie 6-7 guľôčok, celé čierne korenie 12-15 guľôčok, 2 malé lyžičky horčicových semienok.

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz na „striedačku” a na tesno, uhorky a okru, do medzier 2-3 halúzky zeleného tymianu z vlastného „chovu” (pri pokuse № 2, aj po vetvičke rozmarínu), nuž a napokon jalapeño a čo ostalo pokrájané na table.

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte zasypať po 2 PL kryštálového cukru a po 2 KL soli, zaliať 500 ml 5% octu, doliať studenou vodou priamo z vodovodu a

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    sterilizovať 15 minút pri 80 ºC. Cez noc, „zababušenú“ v deke, nechať „samospádom” vychladnúť a počkať 14-18 dní (poradil bratránek Slávek) na „koštovku“; my sme vydržali presne 14, kedy

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    expeimentálny zavárací pohár, po 1. „nájazde” hladnej nedočkavej „hordy”, dopadol takto...

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pri opakovaní som použil iba 700 ml zaváracie poháre, na dno ktorých som uložil po 2 bobkové listy, po 3-4 kolieska karotky a chrenu, 3-4 pásiky červenej cibule, 2-3 olúpané strúčiky cesnaku, celé nové korenie 2-3 guľôčky, celé čierne korenie 5-7 guľôčok, malá lyžička horčicových semienok a ako som už bol spomínal aj po vetvičke vlastného umytého rozmarínu a

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po posype PL cukru a KL soli, zaliate po 200 ml 5% octu, doliate studenou vodou, sterilizoval.

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Oficiálna premiéra uhoriek s okrou à la Znojmo, sa uskutočnila v spoločnosti vyprážaných kurčacích kúskov so zemiakovou kašou (pyré) a boli sme príjemne prekvapení. Po pravde, originál „Znojmo“ to síce nie je (hlavne chýba typická chrumkavosť uhoriek „nakladačiek“), ale teraz už pôjdem na vec bez obáv a dokonca rád! Teraz možno svojou technológiou pomôžem krajanom tu za veľkou „bačorimou“. P. S.: Viem, že u nás doma na Slovensku je už dávno po sezóne čerstvých „nakladačiek“, ale Arizona pozná iba jedno ročné obdobie, ako permanentné leto vo dvoch častiach, od októbra do apríla 20-25 ºC a potom „hop“ na 26-50 ºC!

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... trošku sa „ochladilo”, tak na krátkych 24-36 hodín kaktusy vykvitli!

    Sladkokyslé uhorky s okrou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Recept pěkný, vynašiel si sa v daných podmínkách, jsi šikovný! Krásná fotka rozkvetlého kaktusu. Tolik krásy na jednom "kolku", haha Hezkou neděli přeji!
1x sracz
marsis
Okra je vynikajúca aj vyprážaná v trojobale. Žiaľ, na Slovensku ju nedostať. Viem si ju predstaviť aj ako súčasť zaváranej miešanej zeleniny (základ je karfiol, mrkva, zeler, feferónka, cesnak, cibuľa) v sladkokyslom uhorkovom náleve.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia