Polievka z údeného mäsa
Polievka z údeného mäsa

Špišská polievka s údeným kolenom fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 4. októbra 2019
Špišská polievka s údeným kolenom (fotorecept)
Foto: ancicka

U nás, čo ja pamätám, sa varila táto polievočka s údeným, či to je koleno, rebrá alebo aj iné. Zaradila by som tento recept Zobraziť celý popisU nás, čo ja pamätám, sa varila táto polievočka s údeným, či to je koleno, rebrá alebo aj iné. Zaradila by som tento recept k starým babičkovským receptom. Polievka je sýta, hustá a podáva sa s domácim čerstvým chlebíkom. Ja som použila krúpy, ale výborná je aj s fazuľou.

6-10
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 dl (alebo fazuľa)
 (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler)
4-5 ks
1 ks stredná
od oka
od oka




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca dáme koleno, zalejeme ho vodou a necháme v nej najlepšie cez noc. Keď chceme robiť polievku s fazuľou, tak isto ju na noc namočíme.

  2. 2

    Ráno vodu, v ktorej sme namáčali koleno zlejeme. Dáme variť koleno v dostatočnom množstve vody. Pridáme premyté krúpy, pridáme také množstvo, aby sme polievočku mali dostatočne hustú. Koleno varíme, kým je mäsko mäkké.

    Špišská polievka s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým si pripravíme zeleninu a zemiaky.

    Špišská polievka s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po úplnom uvarení keď mäso zmäkne, koleno z hrnca vyberieme. Do vývaru pridáme očistenú a na menšie kúsky nakrájanú zeleninu - mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, zemiaky a ošúpanú cibuľu. Varíme do mäkka. Pridáme celé čierne a nové korenie.

    Špišská polievka s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z vychladnutého uvareného kolena oberieme mäso a nakrájame ho na menšie kúsky. Do uvarenej polievky pridáme mäsko, poprípade ochutíme, osolíme ak treba a podávame s čerstvým chlebíkom.

    Špišská polievka s údeným kolenom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

garanco
Tak ju robievam aj ja ( som tiež zo Spiša), máme ju radi.
Anička, údené koleno z obchodu už netreba namáčať, tak sa robilo, keď sa mäso údilo doma - čo bola až veda :-)). Pripomenula si mi domov...
2x haji a sracz
motyka
Na naše chute je výborná. Spišské recepty sú " finom ", tak určite aj tento. Krúpy mi zachutili pri recepte od Izky, tak najbližšie urobím aj túto polievku podľa Teba.
2x haji a sracz
garanco
@ancicka (8.10.2019 09:26)

To mi bolo jasné podľa obrázka. Práve som túto polievku uvarila, čakám, kým trochu vychladne.... Pekný pozdrav pod Spišský hrad!
2x haji a sracz
haji
@ancicka (8.10.2019 09:26)
Také mám domáce kolená, dokonce dvě, svoje! haha
Tiše závidím domácí uzené, bo většina uzeného maska má dnes uzení jen na etiketě obalu. Přeji hezký den, milá @ancicka ! Nešlo nevyužít bonmot, promiň!
garanco
@haji (8.10.2019 14:15)

... máš ich aj trochu zaúdené?..., lebo tie naše domáce sa nevmestia do udiarne...
2x haji a sracz
sracz
Tak téééda! Ančička spod Spišskej kapituly je záruka kvality a "šmačných" chutí. Našťastie môžem skopírovať aj v tunajších pomeroch a podmienkach. Srdečne pozdravujem a želám pohodové dni, nie iba počas sviatkov Veľkej Noci!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia