Kakaová torta
Kakaová torta

Torta z írskeho tmavého piva Guiness

polepetko - bez fotkypolepetko, 1. októbra 2019

Kto by povedal, že do koláčov môže ísť pivo. Nielen, že môže, ale ešte tam aj výborne dotvára celkovú chuť. Kakaová torta ešte nikdy Zobraziť celý popisKto by povedal, že do koláčov môže ísť pivo. Nielen, že môže, ale ešte tam aj výborne dotvára celkovú chuť. Kakaová torta ešte nikdy nikoho neurazila a chuť pivného sladu spolu s polevou z krémového syra vytvára nezameniteľné súchutie :)

12-16
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
250 ml
100 g
400 g
2 ks
140 ml (alebo kyslá smotana)
280 g
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
Poleva:
200 g
125 g
225 g (Lučina, Philadephia)
225 g




Postup

  1. 1

    Rúru si predhrejeme na 170 °C. Do hrnca dáme pivo spolu s maslom a pomaly zahrievame, kým sa maslo nerozpustí. Čím viac bubliniek v pive ostane, tým lepšie. Odstavte z ohňa a primiešajte preosiaty práškový cukor spolu s kakaom. Do vychladnutého pridajte cmar (alebo kyslú smotanu), vajcia a vanilkový extrakt.

  2. 2

    V druhej miske si zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Pridáme k pivovej zmesi a dobre premiešame. Tortovú formu s Φ 23cm si vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie, z ktorého sme vystrihli kruh na spodok a pásy na bočné strany formy. Cesto nalejeme do formy a pečieme na 170 °C po dobu 45 minút alebo pokiaľ nie je zapichnutá špajdľa čistá. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.

  3. 3

    V miske si rozpustíme nalámanú bielu čokoládu a necháme cca 10 minút vychladnúť. Medzitým si v miske vyšľaháme zmäknuté maslo izbovej teploty s krémovým syrom (Lučinou). Primiešame vychladnutú bielu čokoládu a následne zašľaháme preosiaty práškový cukor, až pokým nedostaneme hladkú hmotu.

  4. 4

    Polevu navrstvíme na vrch torty. Vrch môžeme posypať jemnou vrstvou kakaa.

Diskusia k receptu

evanaaa
Celkom zaujímavý recept, a iste aj chuť toho koláča. A rátam s tým, že chuť piva sa vyparí, nebude zavadzať :)
polepetko
@rubyrom (3.10.2019 15:08)

Keď budem robiť nabudúce, odfotím. Toto som piekol teraz na rodičovské združenie pre rodičov a mal som plné ruky práce, aby som to všetko postíhal. Fotenie som teda vynechal :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia