Tekvicové guľky
Tekvicové guľky

Roľnícke gúľance fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 9. septembra 2019
Roľnícke gúľance (fotorecept)
Foto: kvakac

Toto jedlo robila starká na jeseň keď sa zberala úroda z role. A síce kukurica a tekvica. Kukurica sa šrotovala na múku a tekvica Zobraziť celý popisToto jedlo robila starká na jeseň keď sa zberala úroda z role. A síce kukurica a tekvica. Kukurica sa šrotovala na múku a tekvica strúhala. Z tohto je zloženie jedla. Cesto je dosť vlhké, tak sa rýchlo robili guľky v dlani z neho a potom trochu stlačili a šup do oleja. Tak vznikol názov. No dajú sa urobiť na plechu a v rúre, ale to dlhšie trvá. V rúre je to už celkom diétne. A odporúčam k nim sudovú kapustu ako prílohu.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g očistená
500 g
3 ks
2 PL
1 bal.
2 PL
podľa chuti
Na smaženie:
Príloha:




Postup

  1. 1

    Časť surovín, chýba citrón a cesnak. Tekvicu zbavíme tvrdej kôry a jadrá vyberieme. Potom strúhame na jemno. Kto má mixér s nožmi, môže ju spraviť s tým.

    Roľnícke gúľance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K tekvici pridáme kukuričnú múku, cesnak strúhaný, šťavu z citróna, prášok do pečiva, vajcia a podľa chuti soľ.

    Roľnícke gúľance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobre to vymiešame, cesto je dosť vlhké, tak v dlaniach robíme guľky 4 až 5 cm, ktoré trochu stlačíme a dávame do horúceho oleja. Smažíme do červena. Guľky si pripravujeme popredu, lebo to ide veľmi rýchlo. Robíme to vo väčšej vrstve oleja. Kto to chce bez oleja môže ich piecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Podľa mňa je to už potom moc suché.

    Roľnícke gúľance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotové dávame do sitka, alebo na papier, aby prebytočný olej odtiekol.

    Roľnícke gúľance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako prílohu volíme kyslú kapustu, s tou je to super. Toto jedlo sa robilo po zbere z rolí. Je to jednoduché a veľmi dobré.

    Roľnícke gúľance (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

kuko95
na teba to je teda riadne dietne :) ale vyzera to paradne to ano ale slaninka by tomu neublizila :D
kvakac
Vďaka za koment. Bisťu veruže mňam , cely ten pekáč padol na obed. Ani polievku sme si nedali, aby bolo miesto v žalúdku na ne.
haji
Hmm, to je ale zajímavý receptík! S radostí bych dala testovací vzorečky. Krásná práce! Pěkně zpracovaný postup, dobré rady a místopis - přibližuje osvědčený a výborný recept z historie. Čas mu vůbec neubral na kráse a použitelnosti. Každý si může přijít na své, včetně vegetariánů a bezlepkáčů. Super podzimní receptík, vřelé díky za to, že jsi se s námi podělil, milý @Kvakac !
izabella929
@kvakac ,je dobre, že sa objavujú na týchto stránkach o varení nové , v nedávnej minulosti málo používané názvy: gazdovský, sedliacky, roľnícky..a to nie iba tu, ale už to pozorujem aj na zahraničných stránkach..kiež by sa vrátili jedlá našich babičiek, ale v tej podobe, ako sme ich poznali, len suroviny vtedy boli omnoho zdravšie..tvoje jedlo sa mi páči a určite ho vyskúšam..
podajmicesto
Ja to volám rurálne gule a servírujem to posypané škvarkami je to veľmi dobré jedlo také chlapské ale tu to chvália aj dámy takže je všetko v poriadku len ak robíte v kancelárii nemôžete to jesť 3-krát do týždňa lebo neprejdete cez dvere na poradu aj keď občas by to nebola žiadna škoda. Kmín si do cesta neskúšal?
1x motyka
kvakac
@izabella929 (10.9.2019 17:46)

Vďaka za koment. Máš pravdu máme kopec jedál od starých rodičov a to je treba zachovať a byť hrdý na ne.
kvakac
@podajmicesto (10.9.2019 19:05)

Vďaka za koment. Tak ja ti nevím Karle vidí sa mi to blbosť smažené s oškvarkami. Nuž ale sme rôzny.
1x haji
jofolit
Včera sme to malo k zemiakovo-kapustovému prívarku. Bolo to výborné ďakujem za recept.
1x kvakac
haji
Milý @kvakac , mám otázku, zda místo kukuričnej múky mohu použít sypkou polentu? Uf" Už jsem prolezla dva obchody a kukuřičnou mouku - natož hladkou - si mohu namalovat. Mají jen polentu v sypkém provedení. Vadila by moc?!
1x kvakac
kvakac
@haji (23.9.2019 16:57)

Neviem neskúšal som to s ňou, ale myslím si že nie. Ja som to kúpil v Tescu.
1x haji
haji
@kvakac (23.9.2019 20:51)
Děkuji za odpověď, jsi zlatý! Budu pátrat dál, Tesco daleko, otestuji ještě prodejnu zdravé výživy. By mě nenapadlo, že je to u nás takový problém.
1x kvakac
haji
V obchodě zdravé výživy jsem uspěla, uf. Další podobný nákup začnu z této strany. Jeden se pořád učí, nejen nakupovat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia