Jablkový koláč
Jablkový koláč

Voňavý ovseno-jablkový koláč

siuuu - fotkasiuuu, 6. septembra 2019
Voňavý ovseno-jablkový koláč
Foto: siuuu

Jablkové koláče patria podľa mňa medzi NAJ koláče. Zrejme preto, že milujem vôňu škorice, badiánu, hrebíčku - a práve tieto voňavé koreniny sa Zobraziť celý popisJablkové koláče patria podľa mňa medzi NAJ koláče. Zrejme preto, že milujem vôňu škorice, badiánu, hrebíčku - a práve tieto voňavé koreniny sa hojne používajú najmä pri príprave jablkových koláčov. Okrem toho občas rada vymením klasické suroviny za tie zdravšie a práve preto ma zaujal aj tento recept, ktorý som pred pár rokmi našla už ani neviem kde - ale myslím že pochádza z kuchyne gastro experta a foodstylistu Rudolfa Hégera.

8
porcií
10 minút
príprava
30-40 minút
na 190 °C

Suroviny

3 ks
60 g (alebo iný)
100 g
600 g strúhané
60 g
1 bal.
z 1/2 citróna
1 ČL
1 bal. (alebo vanilkový struk)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme žĺtky s brezovým cukrom a práškom do pečiva do peny, vmiešame ovsené vločky. Očistíme a nastrúhame jablká (ja som polovicu ošúpala a polovicu som postrúhala aj so šupou), pridáme citrónovú šťavu, kokosovú múku, a obe hmoty zmiešame. Pridáme škoricu, vanilku a nakoniec jemne vmiešame sneh.

  2. 2

    Rovnomerne rozvrstvíme do tortovej formy alebo pekáča, ktoré vystelieme papierom na pečenie (ja som použila tortovú formu s priemerom 22 cm). Vrch torty posypeme vlašskými orechmi, mandľovými lupienkami a môžeme pridať aj sušené ovocie (dala som sušené brusnice).

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 30-40 minút (vyskúšame špajdľou - každá rúra pečie inak, ja som piekla 40 minút). Po vychladnutí, ozdobíme čerstvými malinami a posypeme práškovým alebo brezovým cukrom.

    Voňavý ovseno-jablkový koláč  - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Velmi pěkný receptík. Jen lituji, že jsem si včera neodložila pár jablek. Super suroviny, ze kterých je tvůj koláč urobený - samé dobroty. Kouzelná fota! Koláč musí být výborný, sice maloučko drobivý, ale vločkoholikov potěší. Mně určitě, děkuji za milý receptík!
siuuu
@haji (6.9.2019 08:50)

áno - je trocha drobivý, ale chuťovo výborný, tak sa to vzájomne vykompenzuje ;-)
marienka44
Kde kupujes brezovy cukor a kokosovú múku? Nevidela som este v obchode. :-)
siuuu
@marienka44 (7.9.2019 18:11)

Brezový cukor v Bille a kokosovú múku väčšinou v bio predajni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia