Džadky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 4. septembra 2019

Vyskúšala som a páči sa mi to východoslovenské jedlo.

4
porcie
25 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

1/2 kg
podľa chuti
100 g
 domáca
1 ks




Postup

  1. 1

    Na začiatku upozorňujem, že množstvo múky je len orientačné, lebo všetko záleží od typu zemiakov.Zemiaky som ošúpala a nakrájala na kocky.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som ich variť a osolila som ich.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z uvarených ešte horúcich som zliala polovicu vody a pridala som múku.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu som premiešala, zakryla pokrievkou a nechala 10 minút spariť.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som všetko dobre popučila.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z uvedenej hmoty som formovala guličky.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A všetky hotové...

    Džadky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dala som opiecť slaninu nakrájanú na kocky.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové džadky som poliala masťou zo slaninky, posypala opečenou slaninou a cibuľou. Prajem vám dobrú chuť.

    Džadky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kvakac
To paráda, dal by som si hoci hneď. Prosím prezraď to máš formu na tie guľky. Veď sú ako s formičky.
haji
Pěkný recept, léty prověřený a pořád in. Jsem na tom podobně jako @kvakac s otázkou na formu. Ráda bych dala testovací vzoreček, maličký - pohladit chuťové kanálky. Na tajňačku, aby žlučník nevěděl. Kouzelná fota. Děkuji za přiblížení, milá Izi, je fajn poznávat takové dobroty.
1x sracz
frezia68
Ako by ich jedna mater mala- precízne rovnaké. To u nás doma pre rýchlosť večere,mamka mala kastrólik s roztopeným maslom,v rukách 2 lyžice,jednu namočila do masla,nabrala zmes zemiakov,trocha urovnala a hádzala na taniere zaradom,posypala upraženou slaninou (alebo stačilo len to maslo),pažitka,alebo petržlen a kyslé mlieko . Fajnotka :-).
izabella929
@mijaita , nesledujem koľko tu je receptov na niektoré jedlá, nezaujímam sa o to, dávam si recepty do svojho albumu..je dobre, že sa ľudia vracajú k receptom starých materí, lebo sa aspoň vyhnú tomu, čo sa dnes preferuje na našich trhoch, aspoň občas jeme zdravé jedlá..
izabella929
@frezia68 , moja milá vy to poznáte lepšie, ja som južanka a u nás skôr paprikáš a perkelt a keď už jednoduché tak lečo..len končeky prstov som si namočila do masla, lebo som prišla na to, že keď si dlane namastím, neurobím také pekné guľky..nikdy som toto jedlo nerobila..nemajte mi to za zlé..inak je to veru vynikajúce..vďaka za komentár.-)
izabella929
@radox1 , mne by to ani nechutilo, keby každá bola inej veľkosti..ale na to, že som to gúľala prvý krát, boli ako tak skoro rovnaké..)vďaka za komentár..)
izabella929
@haji , milá moja, keď som ich začala gúľať a ukladala som ich na misu dokola, lebo som sa najprv bála, že sa mi zlepia, boli ozaj ako korálky..ako pribúdali, tak sa tým viac začali páčiť..viem si ich predstaviť aj ako prílohu k nejakému mäsu..pekné a aj chutné..ďakujem pekne za komentár.-)
1x haji
haji
@mijaita (5.9.2019 00:15)
A to vadí? Jdou objevit - drobné niance v surovinách, postupu, teplotách atd. A nebo neobjevit - i to je často dobrá zpráva pro realizaci receptu. Vše je o výběru. A jak píše Izi, vkládá recept také pro sebe, svoji potebu, záměr. Varecha nejede nazpět, v tomto směru je otevřená. Nic nového pod sluncem, i na jiných stránkách o vaření, receptech je to stejno. Přeji hezký den!
1x sracz
mijaita
@haji (5.9.2019 11:48)

Je mi to jedno, jen jsem se pozastavila nad tim, ze nekdo si da tu praci. Ovsem v nekterych pripadech to chapu :-)
1x haji
izabella929
@mijaita ,keby si ten niekto nedal tu prácu,tak by ten niekto nemal 1300 receptov. ..a samé sem určite nenaskakali,,,mňa práca v kuchyni baví je mojím koníčkom,,
safflower
Klobuk dole pred tolkym sulanim guliciek. U nas sa to robilo lyzicou a jedlo sa to s omackou, ktora pripominala slany puding. Zial, neviem sa dopracovat k receptu. A na veceru pekne z oboch stran opecene na masti...
izabella929
@garanco ,nuž na sladko si to tiež viem predstaviť,musím vyskúšať,mám rada sladké kaše,krupicovu,ružovú,,bude aj zemiaková,,ďakujem pekne za komentár,,
mahreb
Připomíná mi to babiččiny škubánky. (děda jim říkal kucmoch). Postup stejný, jenom je vykrajovala lžicí namočenou v másle a sypala mletým mákem s cukrem a mastila přehřátým máslem. A u sousedů také se škvarky a kyselou okurkou. Jen si pamatuji, že byly z brambor na podzim, z raných je babička nedělala. Bohužel nevím proč a už se nezeptám, babička byla nar. 1891.
garanco
@mahreb (7.9.2019 09:42)

Predtým hovorili (aj moja mama), že skoré zemiaky majú veľa vody, a tak je jedlo mazľavé. Asi nebolo toľko odrôd zemiakov, ako dnes...
1x hubata
hubata
Tak je @mahreb , skoré zemiaky nie sú vhodné na cesto s múkou. Voľakedy boli len jeden druh zemiakov čo sa týka kvality i keď tvar a farby boli rôzne: rohlíčky na šalát, ružové boli na pečenie v trúbe.
izabella929
Je už september,takže zemiaky nové už nie sú,,,práve je zber zemiakov na zimné uskladnenie,,,
lubavuska
U nás doma na sladko... poliate maslom, posypané kryštal. cukrom ... z toho sa urobí úžasná šťavička, potom sa na vidličku napichne gulička a namáča sa v tej šťavičke, ako deti (5 kúskov) sme sedeli okolo jednej misy a zapíjali sme ich mliekom - to je moje detstvo...tešili sme sa na to skoro každý piatok :-)
izabella929
@lubavuska ,ako dieťa som bola strašne zlá jedáčka,pamätám si len na fučku, ktorú som nechcela tiež jesť..))môže to byť vynikajúce aj na sladko, však zo zemiakov sa robia i guľky, pirohy a všetko je takmer na sladko..ďakujem pekne za komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia