Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Goralské moskole fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 29. augusta 2019
Goralské moskole (fotorecept)
Foto: frezia68

Boli sme na stretnutí Goralov na Pieninách a pri objavení krčmy Pod lipami s cigánskou hudbou, pri chladenom čiernom malom pive, som vyzvedala od Zobraziť celý popisBoli sme na stretnutí Goralov na Pieninách a pri objavení krčmy Pod lipami s cigánskou hudbou, pri chladenom čiernom malom pive, som vyzvedala od domácich recept na Goralské moskole. Recepty sa trocha líšili... s vajíčkom alebo kyslým mliekom, či bez nich, ale pridať trocha vody... vraj jedlo chudobných. Ale veď aj my máme naše lokše...

2
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 uvarené
 (bezlepková)
 (alebo kyslé mlieko)
Na potretie:
Na obloženie (nemusí byť):




Postup

  1. 1

    Materiál si pripravíme podľa počtu stravníkov a je veľmi jednoduché bez váženia cesto pripraviť. Ja som použila múku bezlepkovú a teda pridala som aj vajíčko, aby sa moskole netrhali.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Postrúham uvarené zemiaky, pridám soľ, vajíčko a múku pridávam podľa potreby, aby sa dali tvarovať placky. Rukou odoberám z misky kúsky cesta a v ruke tvarujem, roztláčam na placky. Vraj teraz sa aj to modernizuje a pečú okrúhle, ktoré obložia ako obložené žemle. Ale tie pôvodné sa piekli na starých sporákoch, či v chlebovej peci a určite nie bezlepkové.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tak som si urobila aj ovál aj okrúhle.....:-)

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som na suchej panvici, ale vraj už teraz zvyknú panvicu pred každým pečením vytrieť kôrkou zo slaniny. Aj som chcela skúsiť, ale nemám :-))). Aj pôvodné recepty sa vylepšujú a modernizujú aj v reštauráciách a Poliaci sú šikovní obchodníci. No a tie dnešné boli ku fazuľovici ako stvorené.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do koncertu sme mali 2 hodiny čas, tak sme išli objavovať krásnu prírodu a splav. Počasie prialo turistom a tak mnohí prešli lávkou pre peších cez Dunajec a na turistiku na Tri Koruny. Tých korún je vlastne 5 a na vrchole je vyhliadková plošina, odkiaľ je vraj krásny výhľad na 2 krajiny, rozdelené Dunajcom, aj na okolité vrcholy. Pre mňa už namáhavý výstup, vzdala som vopred. V pozadí Tri Koruny.

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Počasie prialo aj turistom a tak splav fungoval perfektne. Tak som Vám trocha priblížila krásu Pienin a koho to nudí, veď obíde, nie?

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A už posledná so želaním, užite si aj dnešný krásny, slnečný deň :-)

    Goralské moskole (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Nuž, o tomto som ešte nepočula - rada vyskúšam sympatickú variantu jedla zo zemiakového cesta.
Určite bude dobre chutiť aj s pohárom kýšky alebo jogurtu. Vďaka.
haji
Pěkný recept, průvodní slovo i fota, krásná příroda! Oceňuji i původní název, je to milé. Bramborové placičky dělávám podobně, jsou výborné a vděčné, ať na slano a nebo na sladko.
frezia68
Ďakujem Vám za milé komentáre. V podstate sú to naše lokše,len Gorali vraj robia s kyslým mliekom,alebo cmarom,niektorí s vajíčkom.Ale ja som bola očarená krásou prírody a rada som Vám aspoň trocha priblížila :-).
Boli tam aj sokoliari a tak pridávam jedného krásavca.


frezia68
@Tatranka : Vďaka.Vieš,krásou Pienin som bola očarená a receptov na rôzne lokše je tu habadej. Ale na Goralské moskole a bezlepkové ani jeden :-))))))))))
1x kvakac
kvakac
Dobré si uvarila. Len banujem, že som ich až teraz uvidel. Mohli sme utopencov v aspiku zajedať plackami. Uložene do na skóre urobenie. Obrázky tiež perfektné.
radost
@frezia68 (29.8.2019 19:47)

si mi pripomenula-varecháčka milá-mladšie roky..boli sme..splavili sme..krása..
ak nohy poslúchajú-naša vlasť má mnoho krás.
aj obed môže byť
pozývam ťa mi navariť..
:-)
babidka
Moskole= male bandurkove lokse:-)Paci sa mi ten nazov.
A Pieniny su naozaj prekrasne!
frezia68
@Rados ť: Príď,urobím.Aj fazuľovicu navarím :-) .Teším sa,že som pripomenula mladšie časy :-).
frezia68
@Babidka : Aj mne sa páčil,preto som pridala.Naše lokše sú tenké a moskole hrubšie,ale mäkké,fajné :-).
sracz
... dnes si ma prekvapila opäť milá Ditka a dokonca oveľa viac, ako zvyčajne! Som obdivovateľom guraľskej kuchyne, ďakujúc mojim dvom tetuškám alias nénikám, mimochodom posledným zo žijúcich, Margitke v Kežmarku a Marienke v Starej Ľubovni, ale s „moskoľami“ som sa ešte nestretol! Gratulujem, obdivujem a „nabetón“ ich urobím aj tu, za veľkou „bačorinou“! ... ta ňe?
frezia68
Ďakujem ,Ferko. A Ty dobre vieš,že vajíčka nemusíš dať (to len ja bezlepkové),lebo je to obdoba lokší. A čím menej múky,tým sú mäkšie :-).
elenas
Pekný recept a zaujímavý sprievodný komentár, ďakujem za inšpiráciu.
marsis
Prvý raz som moskole ochutnala a tiež sa pričinili k ich pečeňou na horskom sporáku 29. januára 1970. Bola treskúca zima, ale.pec a teplé mlieko s moskolami spolu s láskavým i srdciami gorov ma nesmierne hriali. Odvtedy moskole milujem aj Zamagurie. Ďakujem za pripomenutie tejto jednoduchej pochúťky, ktorá sa dá rý včera bolo pripraviť aj zo zvyšku zemiakov alebo pyré.
frezia68
@Marsis : Máš pekné spomienky a mňa teší,že som ich vyvolala tým jednoduchým ,ale chutným jedlom :-).
violetacamorova
Krásny príspevok...a pieniny, zvlášť tri koruny milujem...Vždy keď cestujem na letisko do Krakova autom, a je trochu času, tak sa zastavím a vyfotím si ich...
kukulienka71
@frezia68 , dobre, žd sa mi zjavil v ponuke tvoj recept, moskule som nepočula mamu vravieť, alebo si nepamätám. Zato si pamätám grule, to som počula často☺️ páči sa mi tvoj popis aj s fotkami, priblíženie krásneho kúta Slovenska a tradičného chutného jedla je tu dobrý zvyk. Opatruj sa!
frezia68
@kukulienka71 (8.2.2022 22:41) Grule sú na Spiši a bandurky na Šariši,takže mamka bola asi zo Spiša. Keď pozerám ten recept,začínam mať túlavé topánky,lebo dnes máme krásny,slnečný deň.Ranná vychádzka vôkol Torysy jar ešte neveští,ale meteorológovia predpovedajú jar o mesiac v predstihu-uvidíme. Ďakujem za nákuk :-) a posielam dnešnú fotku Torysy,lebo foťák mám v pohotovosti v nákupnej taške.Čo ak stretnem niečo krásne :-)))))))) ?