Chlebové placky
Chlebové placky

Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. augusta 2019
Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Fantasticky chutné placky, ktoré sa hodia k polievkam, Tave, ku kebabu, grilovačke alebo len tak samotné :-)

12 ks
porcií

Suroviny

Cesto:
700 g
250 g hustejší
1 PL
1 PL
cca 3,5 dl vlažná
21 g čerstvé
Na potieranie:
100 g (82 %)
menší zväzok (čerstvá)
5-6 strúčikov




Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme hustejší jogurt a v 2 dl vody rozmiešané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl vody pridávame pre istotu postupne pri vypracúvaní cesta. Máme dostať polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už pomaly začína oddeľovať od misky. Pomocou trochy múky cesto len krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme zakryté 30 minút kysnúť.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým nám cesto kysne, si pripravíme bazalkovo-cesnakové maslo. V jednom hrnku si rozohrejeme maslo, nastrúhame doňho na jemno cesnak a za občasného miešania na malom ohni akoby dusíme cca 3-4 minútky. Potom pridáme na drobno pokrájanú bazalku, soľ podľa chuti a ešte zo 2 minútky necháme spolu poškvrčať, aby maslo dostalo aj bazalkovú chuť :-) Hotové udržujeme teplé.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame na cca 12 rovnakých kúskov. Každé cesto ešte raz krátko vymiesime do bochníčka a vyvaľkáme na veľkost taniera, alebo vašej panvice, v ktorej budete piecť. Vlastne veľkosť a hrúbku si určíte sami.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jednu väčšiu teflonovú panvicu pokvapkáme pred každou plackou kde-tu olejom a placky opečieme z oboch strán na strednom ohni. Z každej strany cca 3 minúty. Placky sa vám počas pečenia budú pekne nafukovať :-) Napokon upečené placky ihneď poriadne natrieme (jednu stranu) bazalkovým maslom.Treba si ho podľa oka rozdeliť, nech máte dosť na každú placku.

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tieto placky sú u nás doma veľmi obľúbené a robím ich často, či už natreté alebo nenatreté. Sú jednoduché a rýchlo hotové. Sú fantasticky chutné takto samotné, ale hodia sa najmä ako príloha k polievkam alebo ku grilu. U nás ich pripravujem väčšinou k Tepsi kebabu alebo k Tave :-) Prajem dobrú chuť!

    Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

farbuska
Vyzerajú skvele a verím, že sú veľmi chutné. Nie som ja veľký majster pri práci s cestom, ale tvoje placky ma lákajú skúšať a učiť sa ďalej. Vďaka.
cesminaz
@Farbuska :-) vdaka.Tu netreba byt žiadnym majstrom,tieto placky sú jednoduché ako facka :-)) Som si istá,že sa ti podaria! @Finczi ja ich zbožňujem,tá chuť cesnaku a bazalky je fantastická :-) Určite ti aj tieto budu chutiť. @Elenas @Terinka dakujem za milé komentíky :-) ste zlaté.Pekný večer všetkým.
haji
Placky jako malované - jedno foto krásnější než druhé, slintám si do klávesnice, musí být výborné chuti. Nevím, nevím, asi by padly za vlast jenom tak, bez ničeho. Hmm
kvakac
Špica material. Dnes robíme fazuľu v kotlíku s kolenami , k tomu budu pasovať, ako zadok na nočník. Neviem to lepšie vystihnúť, ale už sa celá partia tešíme. Chlapi - už sme postavili variť kolená( údené a surové) a ženy spravia placky. Je medzi nimi Jana a Helena, dnes sa bude chatová žurka. Tieto placky prišli ako na zavolanie. Vďaka za recepis. @Cesminas ak sa ti bude čkať okolo dvanastej tak pripíjame na tvoj recept a chválime ho.
haji
@kvakac (21.8.2019 07:03)
Krásnou oslavu všem a oslavenkyním Helence a Jance všechno nejlepší, hezky si žurku užijte! Klidně bych šla také, třeba ponášet svačinu, když už mieša @kimlo.
1x kvakac
cesminaz
@Kukulienka :-) dakujem za pochvalu,si zlatá. @Haji ja ich tiež lúbim len takto,skrútim si jednu a jem :-) Bazalka a cesnak celkom vystačí,netreba k tomu ani príloha! @Olinecka som rada,že ta receptík zaujal :-) Pozdravujem. @Kvakac :-)) dobre,tak ked sa mi začne čkať,budem vediet že kto ma to chváli,alebo ohovára ;-))))) Ale nie,som rada,že placky vyskúšate a velmi dúfam že vám budu chutiť! Tak pekný den vám prajem vospolok a dúfam,že dáš potom vedieť ako vám placky chutili :-) Príjemný den všetkým.
2x haji a kvakac
cesminaz
@Kimlo :-) budem rada ak vyskúšaš,sú velmi dobré. @borgsteina13 bude to síce troška iné,ale aj so sušenou je to výborné :-) už som aj tak robila.Použi kludne zo 2-3kl sušenej drvenej bazalky a tak isto 2-3 minutky podus s tým maslom-ona trocha aj zmäkne :-) @adamos69 som rada,že sa recept páči.
1x mm007
kvakac
@cesminaz (21.8.2019 09:35)

Chutili dobré čo dobre výborne, len jednu chybu mali nestačili sa piecť. Miňali o stošesť. Z troch dávok sme robili. Bolo to lepšie ako s chlebom. Máš 1++++ u nás vďaka.
kvakac
@kimlo (21.8.2019 09:16)

To máš pravdu, každý fajn odreaguje od každodenného zhonu.
jerica
@cesminka , ďakujem za recept, nerobila som placky, zvolila som upiecť v celku na plechu, trochu iný postup, podľa mojej babky. Veľmi dobre mi padol tvoj recept, inšpirácia v pravý čas, mala som brigádnika, tak ku gulášu miesto chleba ako vyšitý. Pridám foto,možno príde čas, a posuniem aj na varechu:-)



cesminaz
@kvakac (22.8.2019 10:47)

No super,velmi sa teším tvojej odozve :-) Som velmi rada,že sa placky podarili a že vám všetkým chutilo! Vdaka za správu a pekný večer prajem.
cesminaz
@jerica (22.8.2019 11:46)

Milá @Jerica no super si to zjednodušila ;-) By ma fakt nenapadlo to celé cesto šupnúť na plech :-) parádne si to vyriešila.Dakujem za tvoju správu,som rada že chutilo! Pozdravujem.
sonulienka
Taj toto na budúci týždeň ku gulášu bude ako stvorené srdečná vďaka za recept už aj ide do KK
jerica
@cesminaz (22.8.2019 21:06) zabudla som, robila som zo 400g múky, pridala som aj trochu oleja a pred domiesením 1pl masť. Várku z jedného plechu, stratil sa ako ked škorce spravia nálet na čerešne, tak som dtto zarobila druhú várku.




cesminaz
@Sonulienka :-) ano,ku gulášu,k polievkam,ku grilu...atď,ako stvorené :-) a je to tak aj trocha zmeny,nie stále len chleba :-) @Jerica :-))) to je len dobré znamenie ked tak rýchlo mizne :-)
A jasné,že každý si to môže prispôsobiť ako to jemu pasuje :-) Ja do placiek/cesta olej nedávam,lebo ich hojne natriem tým bazalkovým maslom :-) ale ked nenatieram ničím,tak zvyknem dať do cesta tiež trocha oleja.Pekný den všetkým!
1x jerica
violeta
Výborné @cesminaz. Ďakujem za tento a vlastne všetky tvoje recepty :) Cesto perfektné a placky veľmi chutné. Dnes obed komplet á la Varecha. Robila som Imam Bayildi a jogurtový dresing. Mužom v tomto teple ani mäso nechýbalo:)


cesminaz
@violeta (29.8.2019 14:52)

No super milá @Violeta :-) tak to ste mali veru fajnový obed! Som velmi rada,že vám placky chutili a že si s receptom spokojná :-) Vdaka za správu aj s fotkou!
mijaita
@cesminaz jsou fantasticke, usmevny muj postup :-) Chtela jsem z polovicni davky. Odvazila 350gr mouky, ale pak jsem pridala jogurt a vodu jako na tech 700gr. No a tak pak uz jsem pridavala donekonecna mouku :-) Takze taky 12 kusu!! Zbyly, dam do mrazaku. Dobry, jsou, moc! Bazalkovy olej si delam sama, pridala kousek masla, k tomu polivka z batatu a mrkve a pecena cibule. Spokojenost a tobe dik za dalsi recept, ktery jsem si oblibila!! :-)


cesminaz
@mijaita (13.12.2019 16:09)

:-)))) tak to si teda super pochodila!!! :-) Som rada,že placky chutili. Prajem ti všetko dobré do nového roku milá @mijaita !
cesminaz
@kucharka (2.9.2020 00:10)

To ste mali teda naozaj výborne kombinované jedlo ;-) Som velmi rada, že chutilo! Vdaka za tvoju odozvu a prajem pekný deň :-)
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia