Zeleninové lečo
Zeleninové lečo

Lečo s ryžou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. augusta 2019

Jednoduché jedlo, práve je sezóna a ja ho mám takto najradšej.

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

3 ks veľká
4 ks väčšie
2 ks
80 g domáca
1 KL
podľa chuti
1 KL
podľa chuti
1 KL
Príloha:




Postup

  1. 1

    Paradajky a papriku dobre umyjem. Cibuľu ošúpem a nakrájam na mesiačiky. Paradajky som ponorila do horúcej vody a stiahla som z nich kožu.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaninu som nakrájala na malé kocky a nechala som opiecť, na tomto tuku budem pripravovať lečo.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som cibuľu a cukor a nechala som spolu karamelizovať.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som nakrájanú papriku a opiekla som chvíľu všetko spolu.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som paradajky a opekala spolu, kým nezačali púšťať šťavu.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vtedy pridám mletú červenú papriku...

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pomiešam a pridám mleté čierne korenie.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Spolu varím a občas aj miešam. Napokon pridám vegetu. Ináč ju nepoužívam v mojej kuchyni, ale pridávam ju do paradajkových a lečových jedál.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte chvíľu lečo dusím, kým paradajky nepustia šťavu, ale vtedy je už vlastne všetko hotové. Takto pripravené lečo aj zaváram horúce do čistých pohárov a ukladám do suchého dunstu. Ak vyskúšate uveríte, že je dobré.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridávam aj domáci chlebík ak niekto nechce ryžu a chilli si môže dať každý podľa svojej chuti. Prajem vám dobrú chuť.

    Lečo s ryžou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Já si prosím lečo s chlebíkem , však je i na fotu /asi pro mě/ haha
evanaaa
Mama robievala lečo s ryžou, ale ona to robila na spôsob rizota, že do leča dala ryžu a spolu to dodusila. Nebolo to zlé, ale my, deti sme to nemali radi, ja až neskôr ako dospelá som to ocenila.
obor123
&Izka,až ma srdce zabolelo. Toto jedlo bolo najmilšie mojej mamičky,ktorá sa už pozerá na nás z nebíčka.
izabella929
@evanaa ,keď som ešte mala vinohrad a chatu varievali sme tam veľmi často guláše a pozývali sme aj priateľov čo by len kameňom dohodiť z Maďarska..raz pri vinobraní prišli tiež a priateľka doniesla svoje lečo , aby sme použili do guľáša..bolo už na pohľad v pohári krásne a chuť fantastická..dostala som recept a od vtedy ho robím iba takto..a tiež ho v tejto podobe i zaváram..ja ale radšej s ryžou ako chlebíkom..ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@obor123 , radi veru spomíname na jedlá našim mamičiek a babičiek, tiež ma srdce bolí za mojou, keby žila, veľmi sa dokázala tešiť z mojich zákuskov, lebo ich milovala..tiež sa už iba z nebíčka pozerá na mňa..Vďaka za spomienku aj komentár.-)
oldomachac
leco ako sa patri, to s mletou cervenou paprikou je ozaj velmi dobry napad, aj ja som to odkukal na tv paprika, kde ho takto pripravovala pani z madarska, len pepr, vegetu, cukor a slaninu nedavam (kedysi byvalo leco s moravskou klobasou - bolo vyborne, ale ta klobasa, uz trosku zmenila chut leca) davam cesnak, ten to leco, podla mna, este vylepsi a aj primerane viac paradajok, A s cim,??? chlebom, ryzou??? nie u nas vyhradne s haluskami, ,,dobru chut,, !!
dogagador
Nikdy som nevidela leco s ryzou, iba s chlebikom. Moze to byt zaujimave, takze musim vyskusat. Aj slanina ma zaujala.
Mam ale otazku: ked zavaras leco uz komplet hotove, nestuchne ti mast a nezmeni cibula chut?
izabella929
@dogagador ,keď zavaram do fliaš cibuľu opečieme na oleji a nedávam slaninu a všetko ostatné v tom poradí ako tu a plním horúce do fliaš a suchý dunst 3 dní,,,so špajze idú len úplne studené fľaše,,,
izabella929
@oldomachac ,mala som kolegu v práci,ktorý mal veľmi rád lečo s nokerlami,,,vždy som sa ho pýtala,čo varila manželka a on vždy ,,že lečo s haluškami,,,smiala som sa,lebo to boli nokerle,,,a tak často,,inak i s nokerlami mi chutí lečo,máš skvelú kuchyňu na spôsob maďarskej,,,klobása mi v ňom iste nechýba,hoci mám pravú domácu z Komárna,,,vďaka za komentár,,,
cesminaz
Aj u nás sa to jedávalo takto doma :-) Mama robila raz s ryžou,raz s nokerlami,s tarhoňou alebo aj so slovenskou ryžou.Mňe doteraz najviac chutí s tarhoňou :-)
marienka44
Aj ja mam velmi rada leco, jedla by som ho v sezone aj kazdy den. Ale ja leco robim opacne: najprv dam rajciny, lebo potrebuju dlhsiu dobu na rozvarenie a odparenie a az neskor papriku. ta je potom chrumkava, lebo sa nedusi dlho. Takto ma to naucila starsia p. magistra z prace, bola rodena Madarka. Tiez davam cukor, ktory sa pridava vsade tam, kde su rajciny, tak ma ucila neb. mamka.
Ale zavaram len rajciny prevrstvene s paprikou pokrajanou bez tuku, len vo vlastnej stave. Zistila som, ze leco s tukom zavarane po case potuchne. Ani do zavaraneho leca nedavam cibulu. Tu davam az pri priprave leca z tychto vrstvenych komponentov: rajciny a papriky vo vlastnej stave zavarane. Tato zmes ide aj pod akekolvek dusene maso, aj gulase. Tak sa mi to osvedcilo. To neznamena, ze neuznavam aj iny sposob konzervovania. Do leca pocas dusenia pridam aj kusok suchej chilli papricky, je to pikantne.
izabella929
@marienka44 , každý si to robí podľa seba...a zásadne nerobím lečo na dva roky,vždy iba na jednu sezónu, takže sa mi nemá čo pokaziť..voľakedy som to aj ja takto zavárala, vrstvila som suroviny, ale takto iba otvorím fľašu a aj bez prihrievania možem lečo jesť..a tiež používam do guľášov a pod mäso..ďakujem za komentár..
sracz
Navodila si mi, Izka milá, úžasnú spomienku na moju úžasnú babičku lady Ann, plnú prekrásnej nostalgie, ktorá takéto domáce lečo "s riskášou" priam zbožňovala. Ďakujem a chválim!
izabella929
@sracz (15.2.2022 19:35)
Jáj Ferko, ja toto mňamkové jedlo by som jedla každý deň....ale najviac a najchutnejšie lečo je počas leta z čerstvých surovín..áno, zostali nám už iba spomienky na našich drahých...moja maminka bola vynikajúca kuchárka, ešte z tých, ktorí aj z ničoho dokázali stvoriť výborné jedlo...ďakujem pekne za komentár..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia