Zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. augusta 2019
Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept)
Foto: sracz

Myslel som si, že čo sa variantov so zemiakovými šalátmi týka, nič nového pod slnkom sa už nenájde. Mýlil som sa! Videl som, nepýtajte Zobraziť celý popisMyslel som si, že čo sa variantov so zemiakovými šalátmi týka, nič nového pod slnkom sa už nenájde. Mýlil som sa! Videl som, nepýtajte sa ma prosím kde, zapamätal som si a vyskúšal novú verziu. Tentoraz s použitím dvoch „zelených aditív”, lístkov koriandrovej a petržlenovej vňate. Neľutujeme, pochutnali sme si. Kto nerád „pachuť“ čerstvého koriandra, môže si ho nahradiť, trebárs bazaličkou voňavou. Tento šalát je výborný sám o sebe, ale aj ako príloha. My sme ho jedli s kuracinou na mandliach!

6÷8
porcií

Suroviny

1 200-1 500 g žlté
56 g
1-1,5 KL
1 ČL
4-5 PL
240-250 g veľká
2-3 strúčiky
z 2-3 citrónov strúhaná
2-3 ks čerstvá
1 KL včelí pravý
1 PL Liptov
1 PL
1 PL
250-333 ml čerstvá
250-333 ml
6-7 ks s vňaťou




Postup

  1. 1

    Vstupná zostava je „na oko“ skromná, ale výsledok stojí za 111 bodov!

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Štartoval som s uvarením umytých zemiakov v šupke. Najviac problémov sme riešili so základnou zálievkou, pri ktorej zostavovaní sme experimentovali, rukami i jazykami spoločnými, s mojou „prišahanou“; do väčšej zmiešovacej misy z jenského skla som postupne pridával škatuľku ančovičiek (bez oleja), ktoré som rozotrel s pretlačenými strúčikmi cesnaku, soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb, pridal na drobno pokrájanú šalotku, na ktorú som postrúhal kôru z dvoch čerstvých citrónov,

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pomocou ručného kuchynského lisu z nich vytlačil šťavu.

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zálievka pripravovaná sytémom „pokus-ochutnávka-chyba-pokus- …“ pomaly ale isto spela do chuťovo úspešného finále, keď som do nej postupne pridával olivový olej (tentoraz mimoriadne extra panenský, lebo s nim už nenasledovala teploúprava) a s postupným spoločným ochutnávaním, po PL plnotučnej horčice „Liptov“, hrubo_celozrnnej a napokon aj „Dijon-skej“; a keď som pridal mokka lyžičku tmavého včelieho medu, boli sme na výsosť spokojní!

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V šupke uvarené malé žlté zemiaky (ale môžu byť aj červené či purpurové) som po scedení rozložil na alobal a palcom ich „nemilosrdne“ rozpučil. Rada, poznámka i poučenie, bez nároku na finančnú úhradu, pre začínajúcich „gazdiniakov“, ale aj nevesty či gazdinky „v tréningu, na štarte, či v zábehu“: než si na tento technologický úkon Vaše palce a pršteky zvyknú, použite na rozpučovanie utierku, papierový obrúsok, alebo bársakú pomôcku z riadu vo Vašej kuchyni!

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozpučené zemiaky, hneď za horúca, som preložil do misy s odchutnanou zálievkou, zmiešal ich s ňou a hojne zasypal lístočkami pooberanými z bohatých zväzkov čerstvej petržlenovej a koriandrovej (cilantro) vňate (na budúce „oprobujem“ aj čerstvú šalviu, tymián, …, rukolu, bazalku),

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, premiešal a za tepla

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podával s na tenko vyklepanými plátkami kurčaciny, obojstranne (à la „minútka“) opečenými na olejovo-maslovej emulzii, ktorých rcp nasleduje. Hlavné jedlo s vynikajúcou chuťou a ak na stred plátku mäsa, pomocou lyžice na porciu zmrzliny, uložíte tento šalát, máte ho ako predjedlo!

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môj švagor Laci-Maci by sa v ryžovom nákype aj „kúpal“, tentoraz som ho však prekvapil ryžovým pudingom s višňovo-marhuľovo-broskyňovou vložkou.

    Zemiakový šalát s koriandrovou a petržlenovou vňaťou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá variace na bramborový salát, dezert vypadá také velmi chutně!
1x sracz
evanaaa
Celkom zaujímavý šalát....chcela by som ale recept aj na ryžový puding, ryžové flameri, aj nákyp poznám.....a ešte by som podotkla - zdá sa, že ten citrón máš v tom kuchynskom lise naopak, nie?
1x sracz
sracz
... srdečné Vám buď veľké Ď A K U J E M, milé tri Grácie, som naozaj rád, že ste prispeli svojimi komentami k "rozkvitnutiu" aj tohoto receptu! Želám Vám krásny bezproblémový nový týždeň, plný úsmevov a spoločnosti dobroprajných ľudí! P. S.: ctená Evanaaa, to sa Ti naozaj zdá, lebo pod tou 1/2 citróna sú totiž dierky, cez ktoré do dressingu preteká jeho šťava a to horné, "vrúbkované", slúži na prítlak! Ciao_ky, ..., ta ňe?


evanaaa
@Sracz , ja len preto, že niečo podobné som mala a pretláčala som tak, ako píšem, ten vrúbkovaný ihlan totiž lepšie zapadol do polovičky citróna a lepšie vytláčal šťavu, tá vytekala dierkami von. Veď skús len tak, pre srandu králikov, ako sa hovorí :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia