Dusené teľacie mäso
Dusené teľacie mäso

Teľacie „osso buco“ na bylinkových gnocchi

Lukáš Urbanovič a Michal Švec
zo Sojka Resort v Malatínach na Liptove, 8. augusta 2019
Teľacie „osso buco“ na bylinkových gnocchi
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
150 minút
príprava

Suroviny

Gnocchi:
500 g
80 g
2 ks
 (kôpor, mäta...)
50 g
Osso buco:
800 g narezaná priečne aj s kosťou (osso buco)
800 g
2 strúčiky
2 ks menšie
150 ml
200 g (mrazené alebo čerstvé)




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke uvaríme, olúpeme ich a prelisujeme na kašu. Do prelisovaných zemiakov urobíme jamku, do ktorej pridáme múku, žĺtky, rozpustené maslo a soľ. Všetko riadne premiesime, aby vzniklo tuhé zemiakové cesto. Pridáme nadrobno nasekané bylinky a ešte raz premiesime.

  2. 2

    Pripravené cesto rozdelíme na tri kusy a z každého vyvaľkáme 1 cm hrubý valec, ktorý rozkrájame na malé kúsky. V dlaniach z týchto kúskov vytvoríme malé oválky. Potom ich vložíme do vriacej osolenej vody a varíme, až kým nevyplávajú na hladinu vody. Uvarené gnocchi vyberieme a scedíme.

  3. 3

    Porciu mäsa osolíme, okoreníme a z oboch strán potrieme rozdrveným cesnakom. Potom mäso sprudka opečieme na rozpálenom tuku z obidvoch strán a odložíme bokom.

  4. 4

    Na masti opražíme cibuľu, cesnak, pokrájanú koreňovú zeleninu, pridáme tymian a opražíme dozlata. Pridáme biele víno, ktoré necháme odpariť, a zalejeme vodou, alebo vývarom. Potom vložíme späť mäso a dusíme ho domäkka. Keď je mäsko mäkké, pridáme huby a dovaríme. Vydusené osso buco znovu vyberieme a omáčku necháme varom zredukovať na požadovanú hustotu.

  5. 5

    Porcie osso buco poukladáme na bylinkové gnocchi a jemne prelejeme hubovou omáčkou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Mám asi tri kusy teľacej nožiny osso buco, už som dvakrát robila, tak sa nechám trochu inšpirovať aj týmto receptom a skúsim, zatiaľ si recept ukladám.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia