Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom
Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom

Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 5. augusta 2019. Komerčný recept.

Suroviny

1. deň - rozkvas:
150 g
200 ml
1,5 PL
2. deň - cesto:
30 g
200 g
1 PL
1 KL
1 - 2 PL vriaca
1 PL
1 KL
1/2 KL
100 ml
50 ml
1 KL
2 PL
Okrem toho:
 (na podsypanie)




Postup

  1. 1

    Suroviny na rozkvas zmiešame v miske. Prikryjeme fóliou a necháme odpočívať na teplom mieste 12 hodín.

  2. 2

    V malej miske zalejeme vriacou vodou pohánkové vločky a ľanové semienka.

  3. 3

    Do kuchynského robota dáme rozkvas a ostatné suroviny na cesto a necháme miešať 5 - 7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske necháme cesto zakryté kysnúť 3 hodiny.

  4. 4

    S ryžovou múkou posypeme pracovnú dosku a preložíme vykysnuté cesto. Premiesime a vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime zo všetkých strán, aby sa neprilepil a vložíme do ošatky. Necháme kysnúť 2 - 3 hodiny.

  5. 5

    Vyhrejeme rúru na 240 °C. Do rúry dáme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a plech na záparu, ktorý položíme na dno rúry.

  6. 6

    Chlieb z ošatky vyklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme na vyhriaty plech. Na plech na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody a zatvoríme rúru. Pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C, spodný plech vytiahneme a chlebík pokropíme vodou. Dopečieme 35 - 40 minút. Počas pečenia ešte 1 - 2-krát postriekame vodou. Upečený chlieb necháme na mriežke vychladnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia