Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 9. júla 2019
Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ľahučké ako pierko a mäkké ako vata :-) Fantastické koláče zo sladkého kysnutého zemiakového cesta.

16
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
200 g
200 g
3 ks
1 dl
2 dl
cca 3-3,5 dl
50 g čerstvé
2 bal.
1 KL
Plnka tvarohová:
500 g
2 dl
2 bal.
2 PL
podľa chuti
Okrem toho:
 (alebo lekvár na pečenie)
 (na potieranie)




Postup

  1. 1

    V prvom rade si uvaríme zemiaky, ktoré ešte za horúca dobre popučíme, nech sú čím hladšie. Potom ich necháme ešte chladnúť, lebo do cesta použijeme mierne teplé zemiaky. Ja som dala 3 stredne veľké zemiaky, to bolo 500 g aj spolu so šupkou ešte :-)

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme obe múky, cukor + vanilkový cukor, soľ a premiešame celé lyžicou. Potom dáme zemiaky, ktoré poriadne do múky vmiešame/vdrobíme a to tak, aby podľa možnosti nezostali hrčky zemiakov. Následne dáme olej a v mlieku napučané droždie. Tú zvyšnú tekutinu - cca 3-3,5 dl vody, pridávame postupne/potroške a zakaždým dobre vpracujeme do cesta. Máme dostať ľahké, jemné, kypré cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou múky len napravíme (nemiesime) do tvaru bochníka, poprášime trochou múky a necháme 1 hodinu kysnúť.

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja som ako plnku zvolila jahodový lekvár na pečenie, ten nevytečie a máme ho takto v koláčoch veľmi radi. A ako druhú plnku -tvarohovú :-) Ale kľudne si môžte dať aj makovú alebo orechovú. Tú tvarohovú plnku si zmiešame ale len tesne pred plnením, aby vám zbytočne náhodou nezredla :-)

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, prekrojíme na 2 časti a každú len upravíme do tvaru bochníka. Následne vyvaľkáme na hrúbku cca 4-5 mm, pokrájame na trojuholníky (ja som robila 8) a na každý dáme rovnako plnku. Celú tvarohovú plnku treba rozdeliť na 1 kruh. Následne zľahka skrútime podľa fotky do tvaru rožka a dáme na plech s papierom.

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče hned potrieme olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už hotové, krásne upečené koláče ;-P Vrch im môžte potrieť maslom, ale aj nemusíte, lebo mäkké ako vata budu v oboch prípadoch :-)

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekla som už veľa výborných koláčov, ktorých cesto si kombinujem sama, ale takéto jemné, ľahučké a mäkké cesto som ešte nikdy nemala :-) A ani som takéto podobné nikdy nikde nejedla :-) Takže vrelo odporúčam každému, kto má rád "naozaj" mäkké koláče ;-)

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte mierne teplé ich môžte posypať práškovým cukrom :-)

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V ceste vôbec necítiť chuť zemiakov, takže obávať sa netreba :-) Koláče sú jednoducho fantastické a ako čerstvé zostanú aj na druhý deň. Prajem dobrú chuť!!!

    Jemné koláče zo zemiakového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, koláče krásně nafouknuté, lehoučké, jen vzlétnout. S radostí bych papala obou ruč, do každé ruky jeden, hmm Milá Cesmínko, děkuji za další povedený, krásný a chutný receptík, jsi šikulka!
cesminaz
@Olinecka (10.7.2019 18:36)

Dakujem krásne milá @Olinecka za tvoju pochvalu, aj ked odborník ešte nie som :-) Človek sa vždy niečo nové priučí.Pekný den ti prajem.
janger
Uz dlho si hovorim, ze spravim nieco zo zemiakoveho cesta....mozno to budu tieto tvoje chutne vyzerajuce kolaciky, @cesmiaz. Iste nesklamu, som presvedcena :-).
cesminaz
@Janger (11.7.2019 13:36)

Milá @Janger som si istá,že by si s koláčmi bola spokojná :-) Ak ich budes robit,tak nech sa ti vydaria! Pozdravujem :-)
1x janger
kitty
úžasné rožteky a krásna práca, aj ja používam do kysnutého cesta aj varené zemiaky, je naozaj jemnejšie
cesminaz
@kitty (16.9.2020 11:04)

Dakujem za pochvalu, si velmi milá :-) Som rada, že sa recept páči.
janulkaa
Super cesto, pekne mäkké a chutné, ja som zvolila čokoládový puding ako náplň, kdeže deti majú radi všetko čokoládové. Do pudingu som pridala žĺtka aby bol hustý a nevytekal, chutilo to super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia