Ovocný závin
Ovocný závin

Ovocné záviny trochu inak fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. júna 2019
Ovocné záviny trochu inak (fotorecept)
Foto: cesminaz

Cukrovým sirupom nasiaknutý závin z lístkového cesta, plnený čiernymi morušami :-)

40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

2 bal.
Plnka:
1,5 kg čerstvé
3 dl
2 bal.
Na cukrový sirup:
6 dl
5 dl
1 PL
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Na tieto záviny som použila sladké čierne moruše. Niektoré nám tento rok veru poriadne narástli :-) Ďalej si pripravíme 2x500 g lístkového cesta.

    Ovocné záviny trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé si dáme variť sirup. Do hrnca dáme 6 dl cukru a 5 dl vody a dáme variť. Keď začne vrieť, pridáme 1 PL citrónovej šťavy a necháme 20-25 min. na strednom plameni variť.

    Ovocné záviny trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si od stopiek očistené moruše v jednej miske opatrne premiešame so strúhankou a vanilkovým cukrom.

    Ovocné záviny trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lístkové cesto si vyválkame na primeranú veľkosť, tak na veľký závin. Dáme polovicu morúš, ktoré prikryjeme najprv jednou stranou cesta a následne druhou. Záviny napokon dáme vedľa seba na plech.

    Ovocné záviny trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potrieme ich žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody a upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista. Pečieme na 180 °C cca 40-45 minút. Preto toľko, lebo to trvá tiež nejaký ten čas, kým sa to množstvo ovocia vôbec prehreje :-)

    Ovocné záviny trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vybratí z rúry počkáme cca 5 minút a nalejeme na záviny vlažný sirup. Takto necháme niekoľko hodín stáť, aby sirup vsiakol. Môžte naliať najprv len 3/4 sirupu a potom neskôr podľa chuti a potreby ten zvyšok.

    Ovocné záviny trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Závin nie je presladený, kedže cukor je jedine v sirupe. Zo spodu je dobrý šťavnatý a veľmi chutný ;-) Namiesto morúš sa dá použiť aj iné ovocie podla chuti, výborne sa hodia napríklad čučoriedky :-) Prajem dobrú chuť!

    Ovocné záviny trochu inak (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
@cesminaz , lístkové cesto a tie prekrásne moruše fantastická kombinácia..)nikdy som ich ešte nepoužila v mojich zákuskoch, ale chuť viem akú majú...
afataga
Ja si prosim tie moruse, jedla som ich naposledy v skolke, aj ked take blede. Aj som sem chcela zasadit, ale tu mame tolko vtakov, ze by nam tak nic nezostalo.
motyka
Škoda, že už ani u nás nie sú moruše. Ako deti sme ich jedli, ale nikto z nich nič nevaril, ani nepiekol. Ty si múdra hlavička cesminaz, využiješ všetko, čo ti ponúka príroda a chutne. Tento závin by som si dala určite. Vyzerá skvelé a u teba o chuti nepochybujem. Chválim nápad na takéto rýchle záviny. Určite využijem. Máš zlaté ručičky. Buď zdravúčka......
rubyrom
Moruše jsou výborné, ale jedla jsem je jen jednou v životě, vůbec u nás nejsou vidět. Skvěle jsi napekla!
cesminaz
@Izabelka :-) moruše sú velmi chutné a velmi zdravé.Možno raz vymyslíš aj morušový zákusok ;-) @Rubyrom my máme 1 stredne velký a 1 malý strom,obe čierne.Tento rok je ale na tom malom fakt neskutočne vela plodov :-) @Afataga dobre,tak ti pošlem :-) Ja som bledé jedla tiež naposledy ked som bola dieta,ale tie boli neskutočne dobré a sladké.Ich chut si pamätám aj dnes :-) Prajem vám pekný deň.
cesminaz
@Motyka (23.6.2019 17:51)

Ako deti sme aj my len za čerstva jedli moruše.My sme síce doma nemali,ale chodili sme na ne k našim známym,ktorý mali 2 obrovské stromy.Jeden čierny a druhý biely :-) Bolo ich na nich stále neúrekom a boli neskutočne dobré :-) také "echt"-pravé moruše.Dakujem ti za tvoj komentík.Srdečne pozdravujem a prajem krásny letný deň!
1x motyka
denyany
U babky bola obrovská moruša, tmavo fialová. To je už pár desaťročí. Odvtedy som jedla len tie bledé. A určite sa nevyužívali na výrobky, len sa jedli. Aj keď tých moruší bolo veľa, boli veľké a sladké.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia