Citrónová roláda
Citrónová roláda

Matcha roláda s citrónovým krémom

siuuu - fotkasiuuu, 12. mája 2019
Matcha roláda s citrónovým krémom
Foto: siuuu

Ako každý víkend aj dnes som sa snažila vymyslieť a pripraviť niečo sladké. V chladničke som mala tvaroh a mascarpone, tak som si Zobraziť celý popisAko každý víkend aj dnes som sa snažila vymyslieť a pripraviť niečo sladké. V chladničke som mala tvaroh a mascarpone, tak som si nakoniec vyskladala tento recept - inšpiráciu na korpus som niekde videla, ale upravila som si ho čiastočne podľa seba, krém robievam dlhšie.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 130 °C

Suroviny

4 ks
100 g
0,5 dl
1 ČL
75 g
1/2 PL
2 PL
2 PL
1 PL
3 PL
300 g
1 PL
150 ml (33 %)




Postup

  1. 1

    Z bielkov, 1PL citrónovej šťavy a 70 g cukru ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame so zvyšným cukrom, olejom, vanilkovým extraktom. Z matcha prášku a mlieka vymiešame hladkú kašičku.

  2. 2

    K žĺtkom jemne vmiešame múku s práškom do pečiva a sneh. Cesto rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu. Väčšiu časť necháme bielu - túto vylejeme na menší plech (veľkosť cca polovica z klasického pekáča) vyložený papierom na pečenie a rozotrieme. Do menšej časti vmiešame kašičku z matcha prášku a mlieka a rozmiešame. Zelené cesto pomocou cukrárenského vrecka alebo lyžice rovnomerne nanesieme na biele cesto a rúčkou varešky premiešame - rovnými ťahmi po dĺžke.

  3. 3

    Menší pekáč vložíme do väčšieho, do ktorého nalejeme cca 3 dl studenej vody. Pečieme v rúre zohriatej na 130 °C 30 minút. Po upečení vyberieme z rúry, menší pekáč vyberieme z väčšieho a necháme čiastočne vychladnúť. Z korpusu stiahneme papier na pečenie, dáme čistý, zrolujeme a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Na krém vyšľaháme mascarpone s cukrom, smotanou, zvyšnou šťavou a postrúhanou kôrou z citróna. Natrieme na korpus, ktorý potom opäť zrolujeme a necháme v chladničke stuhnúť. Ja som urobila viac krému tak, som potrela aj vrch. Ozdobíme podľa chuti - ja som použila zvyšný krém, kúsky citróna a kvietky materinej dúšky.

Diskusia k receptu

haji
Krása! Velmi pěkný recept i foto, ráda bych ochutnala. Tá materiná dúška mě dostala, potvorka. Považovala jsem ji za orgován, než jsem přečetla text. Tož nejen nový noťas /zlobí/, ale aj nové brýýle, ehm to chce. Krásně kvete, také velké kvety!
1x siuuu
gerberka
Roláda zlomená, cesto nie je kypré, veľmi sa nepodarila.
siuuu
@Gerberka (12.5.2019 15:22)

áno - nech robím čo robím, roláda sa mi skoro vždy zlomí .. čo už, na výstavu nešla a chuťovo bola skvelá .. rada sa nechám poučiť, ak máte nejaký fígeľ na pečenie rolády
1x rujet
viera1
@Siuuu (12.5.2019 17:27)

30´na 130°C je vysušená a poznáš to podľa toho,že keď na ňu pritlačíš prst,cesto sa nevráti do pôvodného stavu,ale urobíš dierku.Pomôcť by malo natretie plátu cukrovým sirupom (cukor + voda v pomere objemu 1:1 - zvariť).Zdá sa mi málo vzduchu v tej roláde,zrejme robíš chybu už v postupe - vajcia s cukrom šľahať najprv pri malých otáčkach a postupne zvyšovať a najmä nie dlho.Keď už máš naspodku po šľahaní tekutinu,je zle.Šľahaj len do doby,kým sa neobjavia prvé bubliny,aj keď cukor ešte nie je celkom rozpustený.
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia