Hovädzí wellington
Hovädzí wellington

Hovädzí wellington so zelerovým pyré

George Kostka
šéfkuchár Pension & Restaurant Meridiana Bojnice, 13. mája 2019
Hovädzí wellington so zelerovým pyré
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
80 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
6 plátkov
500 g
2 PL
1 ks
1 bal. (hotové vyvaľkané)
1 ks (na potretie)
Zelerové pyré:
200 g
20 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Šampiňóny nakrájame a opražíme na oleji a cibuľke a dochutíme soľou a čiernym korením. Celú túto zmes je potrebné poriadne zredukovať a vydusiť z nej čo najviac vody, aby ostala suchá, inak by mohla rozmočiť lístkové cesto. Podusené šampiňóny rozmixujeme na kašovitú hmotu.

  2. 2

    Hovädziu sviečkovicu očistíme a umyjeme. Odrežeme chvostík a hlavu sviečkovej tak, aby ostala stredová časť, približne rovnako hrubá na oboch koncoch. Sviečkovicu ochutíme soľou a čiernym korením. Opražíme zo všetkých strán na prudkom ohni na panvici s olejom. Potom na ňu nanesieme jemnú vrstvu horčice.

  3. 3

    Na potravinársku fóliu naukladáme vedľa seba plátky prosciutta tak, aby ich spoločná šírka bola rovnaká ako dĺžka sviečkovice. Na túto vrstvu rovnomerne nanesieme pripravenú šampiňónovú zmes, položíme na ňu mäso a pomocou fólie ho zabalíme. Potom fóliu odstránime a zabalíme všetko do lístkového cesta, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.

  4. 4

    Zelerové pyré: Očistený pokrájaný zeler uvaríme vo vode domäkka a v kuchynskom robote rozmixujeme na hladkú hmotu. Pridáme maslo, smotanu a dochutíme soľou.

  5. 5

    Ako prílohu si môžeme zvoliť akúkoľvek sezónnu zeleninu, napríklad kúsky červenej repy s jarnou mrkvičkou a cherry rajčinami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia