Kysnuté tvarohové koláče
Kysnuté tvarohové koláče

Ľahučké šľahačkové pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. mája 2019
Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ľahučké sladké kysnuté cesto so smotanou na šľahanie plnené džemom a tvarohovou plnkou :-) Výborné koláče ;-P

60 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
250 g
200 ml
cca 3 dl
1 dl
0,5 dl
2 ks
1 ks
50 g
2 bal.
1 zarovnaná KL
Tvarohová plnka:
500 g
2 dl
2 PL
z 1 citróna
Na potretie:
1 ks
Okrem toho:
podľa chuti (alebo lekvár)
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetko potrebné na cesto...

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor. Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a v 1dl mlieka napučané droždie. Zvyšné mlieko cca 2 dl prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnút.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tesne pred dokysnutím cesta si pripravíme plnky. Na tvarohovú zmiešame krémový tvaroh, práškový cukor, pudingový prášok a postrúhanú kôru. A ako druhú plnku džem :-) Ja som dala jahodový, ten máme v koláčoch radi.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov. Bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na každý dáme poriadne plnku, aspoň 1 PL. Následne zakrútime jemne do tvaru rožka. Keďže mám tam poriadne veľa plnky, tak sa to na rožok len podobá :-)) Ten druhý bochník som pokrájala len na 8 trojuholníkov a rozdelila zvyšnú tvarohovú plnku a aj džem. Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút. Potom dáme druhý plech, ktorý zatiaľ pekne podkysol a pečieme cca 20 minút. Treba si to sledovať, každý nech sa drží svojej rúry.

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla. Sú krásne nakysnuté a ľahučké :-) A keďže je v plnke aj citrónová kôra, tak aj veľmi fajnovo voňajú!

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu sú tvarohové v reze, aj keď ten tvaroh tam ledva vidno, keďže je biely ako cesto :-)) Kôra dodá tvarohu výbornú chuť a s tým jemným ľahučkým cestom je to jednoducho fantastická kombinácia ;-P

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A s džemom :-) Koláče sú výborné aj na druhý deň. Prajem dobrú chuť!

    Ľahučké šľahačkové pečivo (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

radost
..oponovať smiem..??
že-koláče sú výborné aj na druhý deň-
no ty výborná stále
včera-dnes-i zajtra
verím
už ani neviem nájsť oslavné slovíčka pre rým..
máme zimno..nevadí
duša sa dobre naladí
kukni -reku-pre potechu:



farbuska
Ach! Ako rada by som teraz do toho tvarohového zahryzla ... ako do väčšiny toho, čo nám tu sprostredkuješ a dráždiš nám chuťové poháriky. Vďaka za čas, ktorý nám venuješ pri spracovaní tvojich receptov.
kvakac
Pri tvojich koláčoch, začínam uvažovať, čí som sa dobré oženil. Au dostal som škeraka do hlavy, že čo píšem sprostostí. Ale keď to vidím, hneď by som si dal.
haji
@Kvakac (6.5.2019 14:26)
Byly doby, kdy jsem u Cesmínky se Zolik ležely každá z jedné strany pri rúre, aby se na nám dačo ušlo. Mno, z mého virtuálního plechu ti pár kousků přepustím, aby jsi veděl, že Moravačka není lakomá. Jak to vidím, nezbude ti než se naučit péct koláče. Podívej se na @Kimlo , ten je všestranný!
radost
@Zolik (6.5.2019 19:46)

to o čom-baby-točíte..??
kde..??s kým..??u koho..??
že ja tu osamelá-nevidíte..??
1x haji
zolik
@Radost (6.5.2019 19:51)
:-)
Ked pred nejakym tym rokom sem zacala @Cesminaz pridavat jej fantasticke recepty na vsetky tie kysnute uzasne dobroty, tak sme sa jej s @Haji virtualne nastahovali do kuchyne. Natahovali sme sa o miesto pri peci, o to ktora si skor ukradne kusok z plechu a tak.
Zdravim Ta Radost nasa
haji
@Radost (6.5.2019 19:51)
Haha, snažila jsem se ty recepty najít - ale nejde to! Bo Cesmínka tu má 19 stran receptů a mně by vytekly všechny sliny co mám. @Zolik to píše názorně - naťahovali sme sa o miesto pri peci!! Tedy u zdroje!! Přeji hezký večer a neboj, nejsi sama, máš tu nás, dve povedené kopy a celú Varechu!
jack
Cezminka šikovnica,ja proste už nemám slov.Tvoj rukopis poznáám ;-)
To je ale krasopis už. Ďalšia paradzina.No ňe?
cesminaz
@Kimlo @Terinka @Frezia68 @Izabelka @Denyany :-) dakujem vám za milé slová,som rada,že sa vám recept páči :-) @Jack :-)) vdaka si zlatá! Pozdravujem. @Monty :-))) vdaka.Kysnuté zbožnujem to je pravda ;-P @Farbuska :-) dakujem si velmi milá.Ja s kysnutým cestom velmi rada pracujem a rada sa aj podelím s receptom :-) @Kvakac :-))) ty si fakt dobrý,som sa zasmiala!!! Ženu menit určite netreba,len ju treba naviesť na pečenie ;-D Ukáž recept koláčov ktoré by si zjedol a pekne popros nech ti ich upečie :-)) Prajem krásny den všetkým!
cesminaz
@Radost (6.5.2019 10:47)

:-)) ty určite vždy nájdeš tie správne slová na veršíky a rýmovačky :-) aby si potešila! Ja ich vždy velmi rada čítam.Prajem ti príjemný slnečný deň milá @Radost :-) @Zolik :-)) veru,to boli časy...ked ste s @Haji ešte pri mojej rúre spávali :-)))) Ja som recept našla,kde sa to celé asi začínalo... varecha.pravda.sk/recepty/pudingovo-lekvarove-kolace-foto...
super bolo,tolko sme sa nasmiali...:-))) Prajem vospolok pekný deň!
1x haji
braxi
@Radost (6.5.2019 10:47)

Radost, urobila si mi radosť...pri rannej kávičke som sa z chuti zasmiala...
elenas
Krásne, nadýchané koláčiky sa Ti podarili, ako vždy!
zuzanka1367
@cesminka výborné ako vždy od Teba, mali sme na večeru, aj na raňajky, pochutili sme si. A srdečne blahoželám k výhram, zaslúžiš si za Tvoju usilovnosť a chutné recepty ktoré pridávaš :)


staja
Jedným slovom paráda, tvojim kysnutým koláčom sa nedá odolať.
cesminaz
@Daniela15 @Elenas @Siisa @Staja dakujem vám za milé komentare,som velmi rada,že sa vám koláče páčia :-) @Zuzanka zlatá,vdaka za tvoju odozvu aj s fotkou! Som rada,že si vyskúšala a že chutili :-) a vdaka pekne za prianie,si milá. @Kucharka milá,až tak nezáleží na vzhlade,chuť je dôležitejšia :-) Dakujem pekne za tvoju odozvu,pozdravujem.
haji
Blahopřeji k 1. místu v Top 30 receptů máj 2019, milá Cesmínko! Krásná práce, i profíci se mohou u tebe učit!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia